‘És hora de dormir’ és la idea guanyadora del concurs ‘Bona Nit, Vall d’Hebron’

Trucades sense fils entre pacients i infermeria, implementar el 'mode nocturn' a diferents dispositius assistencials i un kit per dormir pels pacients són les propostes del guanyador de 'Bona Nit, Vall d'Hebron' per afavorir el descans nocturn.

13/06/2024

L’any 2019, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron va engegar el projecte  ‘Bona nit, Vall d’Hebron’. Aquest projecte va ser una iniciativa liderada pels professionals que treballen en torns de nit. L’objectiu del projecte és millorar el descans nocturn dels i les pacients hospitalitzats aconseguint un son reparador i sense interrupcions sempre que l’estat clínic del pacient ho permeti.  

Per donar a conèixer el projecte i aconseguir noves idees per protegir el descans nocturn es va crear el  1r concurs d’idees Bona Nit. S’han presentat un total de 25 idees per millorar el descans nocturn dels pacients i la idea guanyadora ha estat ‘És hora de dormir’, que s’ha donat a conèixer en la Jornada Bona Nit, que es va celebrar la matinada de l'11 de juny al 12 de juny de 00:30 h a 02:30 h a la Sala d'Actes de l'Hospital General.  

‘És hora de dormir’ és una iniciativa elaborada per Miriam Llover, infermera d'oncologia pediàtrica del torn de nit, i se centra en tres propostes per disminuir la contaminació acústica a l’habitació, ja que, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), la contaminació acústica és una de les causes de deteriorament de la salut per l’alteració del son. La primera proposta és fer les trucades entre pacients i infermeria mitjançant un sistema sense fils que avisi directament als professionals a un telèfon mòbil o una PDA. En segon lloc, en els diferents dispositius mèdics que necessita el pacient durant la nit es proposa implementar el ‘mode nocturn’ i la telemetria per tal que indiqui el temps per finalitzar i així silenciar les prealarmes i alarmes. Finalment, entregar als pacients un kit de dormir, que inclogui un antifaç i uns taps, amb l’objectiu de disminuir la contaminació lumínica i acústica de l’habitació.   

Durant la jornada també s'ha presentat la Subcomissió Bona Nit, constituïda recentment i integrada per un grup  multidisciplinari. Aquest òrgan té per objectiu millorar l'experiència i el benestar dels i les pacients durant la seva estada nocturna a l’hospital per tal d’afavorir el descans i garantir un ambient tranquil i segur.  

La infermera Claudia Sanciveli, presidenta de la Subcomissió Bona Nit, ha destacat que “en línia amb el compromís de Vall d’Hebron amb l’excel·lència en l’atenció i benestar dels pacients, des de la Subcomissió vetllem i treballem diàriament per oferir solucions que millorin i garanteixin el bon descans de les persones hospitalitzades, ja que és un dels requisits indispensables per una recuperació eficaç i una experiència hospitalària positiva.”  

Finalment, en la Jornada Bona Nit s’ha presentat un formulari específic per Àrees de Coneixement que mesura el descans nocturn dels pacients de Vall d’Hebron. A més, proporciona informació sobre l’adaptació de l’entorn i així afavorir el descans, ja que aspectes com la llum o el soroll són factors que provoquen interrupcions del descans nocturn. 

Vetllem pel descans dels pacients 

Estudis científics posen en evidència que el descans nocturn és fonamental en la recuperació dels pacients ingressats.  Un  bon descans nocturn  (és a dir, dormir almenys sis hores seguides) té repercussions positives sobre la salut.  

Recuperació física, enfortiment del sistema immunitari, salut mental i emocional, reducció del dolor i estabilitat metabòlica són alguns dels beneficis que aporta un descans nocturn de qualitat. Per això, els equips d’ infermeria  de Vall d’Hebron estem compromesos en millorar diàriament per oferir als nostres pacients un ambient propicií que els permeti descansar i dormir adequadament durant la nit”, explica Consuelo Álvarez, adjunta a la Direcció d’Infermeria. 

A partir de les 23:00 h del vespre es  posa en marxa el “mode nocturn“ a l’Hospital amb accions concretes que ajuden a descansar, com, per exemple, reduir la intensitat de la llum de les unitats d’hospitalització, apagar els televisors, els professionals d’infermeria utilitzen llanternes en comptes d’encendre llums de més intensitat o incentivar la disminució del to de veu de professionals, pacients i acompanyants. 

Share it:

Related news

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.