Afegir un virus modificat genèticament a immunoteràpia demostra activitat antitumoral en pacients amb melanoma prèviament tractats

Les dades inicials de l'assaig clínic IGNYTE demostren que la combinació del virus oncolític RP1 més nivolumab proporciona una activitat antitumoral duradora i clínicament significativa en pacients amb melanoma refractari a immunoteràpia antiPD1.

03/06/2024

Els resultats preliminars d'aquest estudi, en què ha participat la Dra. Eva Muñoz-Couselo, oncòloga mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i cap del Grup de Melanoma i altres Tumors cutanis del VHIO, es presenten avui al Congrés de la Societat Americana d'Oncologia Mèdica.

“Els pacients amb melanoma que progressen a la immunoteràpia basada en la inhibició de punts de control immunitari anti-PD-1 tenen opcions de tractament limitades així que hem d'explorar noves estratègies terapèutiques” afirma la Dra. Eva Muñoz-Couselo. "En aquest estudi demostrem, per primera vegada que la combinació de la teràpia vírica oncolítica i la immunoteràpia convencional podria convertir-se en un nou estàndard d’atenció per a aquests pacients que no han respost de manera duradora a la immunoteràpia prèvia".

RP1 és una immunoteràpia basada en la modificació genètica del virus de l'herpes simple VHS-1 que s'injecta al tumor i, de forma selectiva reconeix les cèl·lules tumorals i activa la resposta immunitària contra elles.

A ASCO es presenten les dades dels primers 75 pacients que han participat a l'assaig de fase1/2 IGNYTE que avalua l'eficàcia de la combinació de RP1 més nivolumab. Com a criteris d'inclusió, els pacients havien de presentar melanoma localment avançat o metastàtic i haver estat tractats prèviament amb immunoteràpia anti-PD1.

La taxa de resposta objectiva general va ser del 37,4% i el 18,7% dels pacients van aconseguir una resposta completa. "Les taxes de resposta observades són molt encoratjadores quan s'avaluen segons la teràpia anti-PD-1 anterior i l'estadi de la malaltia quan reben el tractament experimental" afegeix la Dra. Muñoz-Couselo.

El 85,3% de les respostes van continuar entre els 3,7 i els 36,6 mesos des de l'inici del tractament. La majoria dels esdeveniments adversos relacionats amb el tractament van ser de grau 1 a 2, sent els més comuns fatiga, calfreds, pirèxia i nàusees.

"Els resultats preliminars d'aquest estudi són molt prometedors per a aquells pacients amb melanoma metastàtic o avançat en què no ha funcionat la immunoteràpia basada en inhibidors de punt de control immunitari com a primera estratègia de tractament." conclou la investigadora.

Share it:

Related news

Related professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.