Afegir un virus modificat genèticament a immunoteràpia demostra activitat antitumoral en pacients amb melanoma prèviament tractats

Les dades inicials de l'assaig clínic IGNYTE demostren que la combinació del virus oncolític RP1 més nivolumab proporciona una activitat antitumoral duradora i clínicament significativa en pacients amb melanoma refractari a immunoteràpia antiPD1.

03/06/2024

Els resultats preliminars d'aquest estudi, en què ha participat la Dra. Eva Muñoz-Couselo, oncòloga mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i cap del Grup de Melanoma i altres Tumors cutanis del VHIO, es presenten avui al Congrés de la Societat Americana d'Oncologia Mèdica.

“Els pacients amb melanoma que progressen a la immunoteràpia basada en la inhibició de punts de control immunitari anti-PD-1 tenen opcions de tractament limitades així que hem d'explorar noves estratègies terapèutiques” afirma la Dra. Eva Muñoz-Couselo. "En aquest estudi demostrem, per primera vegada que la combinació de la teràpia vírica oncolítica i la immunoteràpia convencional podria convertir-se en un nou estàndard d’atenció per a aquests pacients que no han respost de manera duradora a la immunoteràpia prèvia".

RP1 és una immunoteràpia basada en la modificació genètica del virus de l'herpes simple VHS-1 que s'injecta al tumor i, de forma selectiva reconeix les cèl·lules tumorals i activa la resposta immunitària contra elles.

A ASCO es presenten les dades dels primers 75 pacients que han participat a l'assaig de fase1/2 IGNYTE que avalua l'eficàcia de la combinació de RP1 més nivolumab. Com a criteris d'inclusió, els pacients havien de presentar melanoma localment avançat o metastàtic i haver estat tractats prèviament amb immunoteràpia anti-PD1.

La taxa de resposta objectiva general va ser del 37,4% i el 18,7% dels pacients van aconseguir una resposta completa. "Les taxes de resposta observades són molt encoratjadores quan s'avaluen segons la teràpia anti-PD-1 anterior i l'estadi de la malaltia quan reben el tractament experimental" afegeix la Dra. Muñoz-Couselo.

El 85,3% de les respostes van continuar entre els 3,7 i els 36,6 mesos des de l'inici del tractament. La majoria dels esdeveniments adversos relacionats amb el tractament van ser de grau 1 a 2, sent els més comuns fatiga, calfreds, pirèxia i nàusees.

"Els resultats preliminars d'aquest estudi són molt prometedors per a aquells pacients amb melanoma metastàtic o avançat en què no ha funcionat la immunoteràpia basada en inhibidors de punt de control immunitari com a primera estratègia de tractament." conclou la investigadora.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.