Vall d’Hebron assoleix els 300 procediments d’ECMO de pacients pediàtrics i neonatals

Vall d’Hebron és en l’actualitat el centre de l’Estat amb més activitat d’ECMO pediàtrica, que va començar a realitzar el 2002.

25/06/2024

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha realitzat 300 procediments d’ECMO (oxigenació amb membrana extracorpòria) a nens i infants que requerien aquest suport cardíac i respiratori extracorpori en patir patologies que feien que el seu cor o pulmons no poguessin funcionar amb normalitat. Un nen amb una miocarditis aguda s’ha convertit en el pacient número 300 del Programa ECMO Pediàtric i Neonatal, que Vall d’Hebron va posar en marxa l’any 2002. La teràpia ECMO és l’oxigenació per membrana extracorpòria que proporciona suport cardíac i respiratori prolongat a pacients, els pulmons i cor dels quals són incapaços de desenvolupar les seves funcions vitals amb normalitat. Això comporta l’extracció de la sang del cos per a la seva oxigenació i el retorn posterior al cos. Vall d'Hebron porta realitzant ECMO a pacients pediàtrics des de 2002 amb diferents indicacions com postoperatori cardíac, pneumònia greu, miocarditis o insuficiència respiratòria neonatal.

“Vall d’Hebron és en l’actualitat el centre de l’Estat amb més activitat d’ECMO pediàtric”, exposa el Dr. Joan Balcells, Cap de Servei de Cures Intensives Pediàtriques i Director del Programa ECMO Pediàtric i Neonatal: “En els últims quatre anys la nostra activitat ha augmentat de forma exponencial i el 2023 vam superar per primera vegada el llindar de 30 trasllats amb ECMO a l’any de nens i infants, que situen Vall d’Hebron com un centre amb un volum alt d’activitat, per sobre de la mitjana europea”, afegeix el Dr. Joan Balcells. 

Onze trasllats amb ECMO des de 2019

Des de 2019, Vall d’Hebron també ha dut a terme un total d’onze trasllats de pacients pediàtrics amb ECMO, nou dins el territori català i la resta d’altres comunitats autònomes com Castella i Lleó, Navarra, Aragón, Balears i Castella La Manxa. Els trasllats s’han efectuat en ambulància quan han estat terrestres i en avió medicalitzat quan ha resultat necessari el transport aeri en tractar-se de pacients de les Illes Balears. Pacients com l’Aisha, que va néixer amb problemes pulmonars després d'un part amb aspiració de meconi el març de 2023, i va requerir el desplaçament en ambulància medicalitzada d’un equip format per 12 professionals del SEM, Vall d’Hebron i de l’Hospital Sant Joan de Déu fins a l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona per iniciar la teràpia amb ECMO i que ingressés a l’UCI pediàtrica a Vall d'Hebron, on es va recuperar. Després del seu cas, el Sistema de Salut de Catalunya va crear un programa específic de trasllat amb ECMO pediàtric que garanteix l’assistència i trasllat d’infants les 24 hores del dia en qualsevol punt del territori català.

Cada trasllat amb ECMO d’un infant o adolescent requereix la mobilització de com a mínim un equip de cinc professionals de Vall d’Hebron –un cirurgià cardíac pediàtric, dues infermeres de la Unitat de Cures Intensives Pediàtriques i dos facultatius de l’UCI pediàtrica– per anar-lo a buscar al seu lloc d’origen. Treballen plegats amb els professionals del SEM, que s’ocupa del trasllat i també aporta els seus professionals. Degut a la complexitat de la tècnica, es necessari que els professionals sanitaris que intervenen en el procés estiguin ultra-especialitzats i tinguin capacitat d'activar-se en qualsevol moment del dia, ja que es tracta de casos molt poc freqüents, però que es produeixen de manera sobtada i requereixen d’una actuació urgent i immediata.

“En els últims quatre anys la nostra activitat ha augmentat de forma exponencial i el 2023 vam superar per primera vegada el llindar de 30 trasllats amb ECMO a l’any de nens i infants, que situen Vall d’Hebron com un centre amb un volum alt d’activitat, per sobre de la mitjana europea”, explica el Dr. Joan Balcells.

Share it:

Related news

Related professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.