Vall d'Hebron posa en marxa amb èxit el programa de divulgació VHIO4STEM per fomentar vocacions científiques entre nois i noies de 4t d’ESO

VHIO4STEM és el nou programa de divulgació de ciència biomèdica del Vall d'Hebron, dirigit a nois i noies de 4rt d'ESO.

21/03/2024

El Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), que forma part del Campus Vall d’Hebron, va iniciar el mes de febrer, coincidint amb el Dia de la Dona, la Nena i la Ciència, un programa de divulgació científica amb el nom de VHIO4STEM dirigit a nois i noies de 4t d’ESO, amb l’objectiu de contribuir a desterrar estereotips i pensaments autolimitadors respecte a la ciència, ajudar-los a conèixer els diferents perfils professionals que treballen en un centre de recerca i contribuir a orientar-los professionalment, reflexionar sobre els rols de gènere i lideratge en ciència i guiar-los per incorporar el mètode científic en el seu dia a dia, a més de fomentar les dinàmiques de treball pròpies del camp de la ciència en el projecte.

Sovint, la imatge de les persones investigadores i que es dediquen a la ciència està totalment esbiaixada per estereotips, en l’imaginari col·lectiu: homes grans i amb els cabells despentinats... Amb aquest projecte, el VHIO vol allunyar-se d’aquests estereotips. En una edat crítica en la qual els nois i noies escullen el seu camí formatiu entre l’itinerari científic-tecnològic, l’humanístic i social o l’artístic, és important que trobin espais per reflexionar sobre quin camí volen triar realment i que tinguin referents per poder-s’hi emmirallar. “És molt difícil que puguin escollir el que desconeixen”, afirma el Dr. Tabernero, director del VHIO i cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Vall d’Hebron, “per això des de VHIO tenim l’objectiu d’impulsar la divulgació científica amb programes com aquest, per tal de mostrar als nois i noies com es treballa en un centre de recerca i que siguem capaços de despertar vocacions científiques”.

Per apropar-los a aquest coneixement, el VHIO ha creat el Programa VHIO4STEM, en què, durant quatre setmanes, amb una sessió d’una tarda per setmana, els nois i noies, per parelles, s’integren en l’activitat d’un laboratori amb un investigador o una investigadora del centre, que els fa de mentor o mentora. Així, doncs, aprenen com es treballa en ciència i com és el dia a dia en l’entorn científic. Una experiència que després traslladen en forma de presentacions o vídeos a la resta de companys i companyes de classe, amb la qual cosa també aprenen què és la comunicació científica i la importància de compartir el coneixement.

Una primera experiència pilot molt positiva

Enguany, s’ha engegat el programa VHIO4STEM amb una primera prova pilot, en la qual han participat dues escoles, dotze nois i noies preseleccionats pels seus centres escolars, que han acabat treballant en sis parelles cadascuna, amb la mentoria d’un investigador o una investigadora.

Les escoles participants han treballat prèviament a classe una recopilació d’informació sobre el punt de partida dels nois i noies respecte a les seves creences sobre el món de la ciència, i han preseleccionat els nois i les noies que han format part del programa, que, en acabar, hauran de traslladar els resultats de la seva experiència als seus companys i companyes.

Les dues escoles participants en aquesta prova pilot són l’Escola Frederic Mistral i l’Escola Pare Manyanet Les Corts, que han coincidit plenament en les seves valoracions i ja han manifestat la voluntat de tornar a participar en el programa l’any vinent. “Els alumnes que hi han pres part se senten molt afortunats i, sense cap mena de dubte, hi tornarien a participar. Com a escola, som molt conscients que aquesta experiència, que els alumnes han viscut en primera persona i que ara compartiran a classe, és una oportunitat educativa que no podem deixar passar”, explica Sara Moya, coordinadora de 2n cicle de secundària de l’Escola Frederic Mistral.

“El que ens han fet arribar els alumnes és que els hauria agradat allargar l’activitat. Això té dues lectures positives: d’una banda, l’interès de la iniciativa, i, de l’altra, haver estat capaços de generar aquest interès per una activitat voluntària i fora de l’horari escolar en els alumnes”, afirma el Dr. Antoni Navarrete, responsable del Departament de Ciències de l’Escola Pare Manyanet Les Corts.

L’alumnat també ha coincidit plenament en les valoracions: “Hem après i vist moltes coses noves que no m'havia plantejat mai aprendre, i espero seguir aprenent”, explica un dels alumnes, mentre que altres companys afegeixen: “Clarament, aquesta experiència serà una influència molt important en la decisió que prengui sobre quins estudis i quina futura feina vull escollir”, “m’ha ajudat realment a fer-me una idea, no tan idealitzada, del que és treballar en un laboratori”, i “crec que és una gran oportunitat per a l’alumnat que no coneix del tot el món científic”.


El VHIO és un centre referent en el món de la ciència que també ho ha de ser per a la societat, i especialment per als més joves.

Al VHIO hi treballen mes de 700 investigadors i investigadores que demostren la gran diversitat que hi ha en ciència, especialment pel que fa al biaix de gènere. Ja fa temps que en l’àmbit científic biosanitari les dones superen els homes en nombre. Aquesta tendència, però, no es manté en l’àmbit científic de les STEM (Science Technology Engineering and Maths), ni ens els batxillerats cientificotecnològics. Tampoc no es manté en els alts càrrecs en el món de la ciència, i això clarament implica un biaix d’oportunitats al qual és necessari combatre des de tots els àmbits incloses la formació i la divulgació científiques

Trencant estereotips i falses creences

Aquest biaix té molt a veure amb la percepció de les capacitats entre homes i dones i, segons alguns estudis, la presència de les dones decreix en la mesura que es considera que per a una feina cal més genialitat. Això passa en la ciència ‒hi ha moltes dones científiques, però només el 4% dels premis Nobel són dones‒ i passa en altres professions ‒dones perruqueres versus homes estilistes; dones cuineres versus homes xefs; dones porteres versus homes conserges‒, i s’estén la percepció que enginyers, astronautes, grans cirurgians o premis Nobel han de ser homes. Tot plegat és present des d’edats molt primerenques i, per descomptat, afecta la vocació.

El VHIO treballa des de fa temps per revertir estadístiques, en aquest sentit, i no només el 70% de totes les persones que hi treballen són dones, sinó que més del 50% de les caps de grup són dones, en una aposta clara perquè no només facin ciència, sinó que liderin en ciència. I per això al VHIO creiem que tenim la responsabilitat de mostrar aquesta realitat als nens i nenes que seran la societat de demà: “Amb VHIO4STEM, volem fomentar vocacions en nois i noies de forma igualitària, que no només creguin que poden fer ciència, sinó que estiguin convençuts i convençudes que hi poden brillar, i eliminin del seu imaginari qualsevol creença autolimitant”, conclou el Dr. Tabernero.

Les escoles participants han treballat prèviament a classe una recopilació d’informació sobre el punt de partida dels nois i noies respecte a les seves creences sobre el món de la ciència, i han preseleccionat els nois i les noies.

Share it:

Related news

Related professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.