Al·lèrgia

17/05/2023

Català

Dra. Paula Galván, Dra. Anna Sala

Frequency health

L’al·lèrgia és una malaltia del sistema immunitari caracteritzada per una resposta exagerada a factors externs, coneguts com a al·lèrgens, que no són nocius per a la majoria dels individus. Aquests poden ser pòl·lens, fongs, aliments, picades d’abelles o medicaments, entre d’altres.

En funció d’on es produeix el contacte amb l’al·lergen, es pot manifestar de diferents maneres. Per exemple, quan inhalem pòl·lens per l’aparell respiratori podem presentar rinitis o asma. Pel que fa al contacte, en serien un exemple la urticària o la dermatitis, i en alguns casos pot ocórrer afectació de múltiples òrgans i sistemes, després d’un contacte ràpid amb l’al·lergen provocant una anafilaxi.

Els símptomes poden aparèixer aïlladament en l'àmbit respiratori, abdominal i cutani tenint en compte la via d’exposició als al·lèrgens (via respiratòria, per ingestió...) i produir diverses malalties com l’asma. En casos greus poden arribar a combinar-se símptomes a diferents òrgans i sistemes i produir una anafilaxi.

Segons l’àrea afectada poden produir-se:

  • Símptomes respiratoris: com picor de nas i ulls, obstrucció nasal, degoteig nasal, ofec, sensació de cos estrany a la gola, sibilació al pit, sensació d’ofec i tos.
  • Símptomes digestius: podem tenir dolor abdominal, diarrees i vòmits.
  • Símptomes cutanis: amb l’aparició de faves (inflamació sobreelevada de la pell i de color vermell) –tant aïllades com generalitzades– per tot el cos o un Èczema en zones de contacte.

En cas d’anafilaxi, els símptomes esmentats tenen tendència a combinar-se en la primera hora després de l’exposició als al·lèrgens, i de vegades, s'hi afegeix sensació de mareig i pèrdua de coneixement que requereixen urgentment l’ús de medicació i valoració mèdica.

El diagnòstic es fa amb proves d’al·lèrgia que s'utilitzen per identificar les substàncies a les quals un pacient està sensibilitzat.

Els principals tractaments són simptomàtics o modificadors de la malaltia. Quan el control dels símptomes és parcial o inefectiu, i les proves diagnòstiques identifiquen un desencadenant clar, es pot optar per tractaments modificadors de la malaltia, amb la consegüent millora simptomàtica i la reducció en l’ús de medicació per a l'alleujament simptomàtic.

L'OMS ha arribat a classificar les malalties al·lèrgiques entre les sis patologies més freqüents del món. S'estima que poden afectar el 20% de la població mundial. Durant la segona meitat del segle XX les al·lèrgies han experimentat un increment espectacular i han multiplicat la seva prevalença per 5 en els països desenvolupats. Sembla, però, que la tendència en l'última dècada és cap a l'estancament, fins i tot s'observa un lleuger decreixement.

Si vols saber-ne més, escolta el desè capítol, amb les veus especialitzades de les professionals en al·lergologia de l’Hospital Vall d’Hebron: la Dra. Paula Galván i la Dra. Anna Sala.

To not miss a podcast follow us at:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.