Anèmia

10/05/2023

Català

Dr. David Beneitez

Frequency health

L’anèmia és la manifestació d’un trastorn en el qual es produeix una reducció de la quantitat de glòbuls vermells en sang. Es pot produir per pèrdua d’aquests o per disminució de la seva producció al moll d’os, per diferents motius. El més freqüent és el dèficit de ferro necessari per produir l’hemoglobina, que és la proteïna rica en ferro que dona a la sang el seu color vermell. Aquesta proteïna permet als glòbuls vermells transportar l’oxigen dels pulmons a la resta del cos.

Tot i que les anèmies poden ser de moltes causes diferents, algunes són pròpiament de malalties hematològiques, i d’altres simplement, és un símptoma guia de moltes altres malalties. Moltes vegades són relacionades amb males ingestes, problemes d’absorció dels aliments, intoleràncies, i també hi ha d’altres tipus per dèficits de vitamines.

Amb l’anèmia apareixen símptomes com la sensació de cansament o de debilitat, així com mareig o mal de cap, entre d’altres. Si no es tracta, l’anèmia greu o prolongada pot causar lesions al cor, al cervell i a altres òrgans del cos.

És possible que el metge expert en hematologia pregunti al pacient si té cap dels signes o símptomes de l’anèmia o bé si ha patit una malaltia o problema de salut que pugui causar-la.

A fi de donar les indicacions precises al metge i que aquest pugui fer un diagnòstic ràpid del cas, és necessari indicar-li:

  • Les medecines que es prenen.
  • L’alimentació que se segueix.
  • Si algun dels familiars del pacient té anèmia o antecedents d’aquesta malaltia.

L’analítica és l’eina de diagnòstic. També se sol sol·licitar un estudi de ferro i d’altres vitamines que són les causes més freqüents en l'àmbit mundial.

El tractament depèn del tipus, la causa i la gravetat de la malaltia, però poden consistir en:

  • Canvis en l’alimentació
  • Prendre suplements nutricionals
  • Tractament farmacològic
  • Intervencions quirúrgiques
  • Transfusions de sang

L’objectiu del tractament de l’anèmia és augmentar la quantitat d’oxigen que la sang pot transportar. Aquest increment s’aconsegueix fent créixer la xifra de glòbuls vermells o la concentració d’hemoglobina. Un altre propòsit és tractar la malaltia de fons o la causa de l’anèmia.

S’ha de fer una correcta alimentació amb especial atenció a aliments rics en:

  • Ferro
  • Vitamina B12
  • Àcid fòlic

Si vols saber-ne més, escolta el tercer capítol, amb la veu especialitzada del responsable de la Unitat de Trastorns de Sèrie Vermella del servei d’Hematologia de l’Hospital Vall d’Hebron, el Dr. David Beneitez.

To not miss a podcast follow us at:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.