Anèmia

10/05/2023

Català

Dr. David Beneitez

Salut en sintonia

L’anèmia és la manifestació d’un trastorn en el qual es produeix una reducció de la quantitat de glòbuls vermells en sang. Es pot produir per pèrdua d’aquests o per disminució de la seva producció al moll d’os, per diferents motius. El més freqüent és el dèficit de ferro necessari per produir l’hemoglobina, que és la proteïna rica en ferro que dona a la sang el seu color vermell. Aquesta proteïna permet als glòbuls vermells transportar l’oxigen dels pulmons a la resta del cos.

Tot i que les anèmies poden ser de moltes causes diferents, algunes són pròpiament de malalties hematològiques, i d’altres simplement, és un símptoma guia de moltes altres malalties. Moltes vegades són relacionades amb males ingestes, problemes d’absorció dels aliments, intoleràncies, i també hi ha d’altres tipus per dèficits de vitamines.

Amb l’anèmia apareixen símptomes com la sensació de cansament o de debilitat, així com mareig o mal de cap, entre d’altres. Si no es tracta, l’anèmia greu o prolongada pot causar lesions al cor, al cervell i a altres òrgans del cos.

És possible que el metge expert en hematologia pregunti al pacient si té cap dels signes o símptomes de l’anèmia o bé si ha patit una malaltia o problema de salut que pugui causar-la.

A fi de donar les indicacions precises al metge i que aquest pugui fer un diagnòstic ràpid del cas, és necessari indicar-li:

  • Les medecines que es prenen.
  • L’alimentació que se segueix.
  • Si algun dels familiars del pacient té anèmia o antecedents d’aquesta malaltia.

L’analítica és l’eina de diagnòstic. També se sol sol·licitar un estudi de ferro i d’altres vitamines que són les causes més freqüents en l'àmbit mundial.

El tractament depèn del tipus, la causa i la gravetat de la malaltia, però poden consistir en:

  • Canvis en l’alimentació
  • Prendre suplements nutricionals
  • Tractament farmacològic
  • Intervencions quirúrgiques
  • Transfusions de sang

L’objectiu del tractament de l’anèmia és augmentar la quantitat d’oxigen que la sang pot transportar. Aquest increment s’aconsegueix fent créixer la xifra de glòbuls vermells o la concentració d’hemoglobina. Un altre propòsit és tractar la malaltia de fons o la causa de l’anèmia.

S’ha de fer una correcta alimentació amb especial atenció a aliments rics en:

  • Ferro
  • Vitamina B12
  • Àcid fòlic

Si vols saber-ne més, escolta el tercer capítol, amb la veu especialitzada del responsable de la Unitat de Trastorns de Sèrie Vermella del servei d’Hematologia de l’Hospital Vall d’Hebron, el Dr. David Beneitez.

Per no perdre't cap podcast segueix-nos a:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.