Professionals de Vall d’Hebron dissenyen un caminador que ajuda els trasplantats de pulmó a iniciar més aviat la recuperació

Gràcies a la feina conjunta del Servei de Cirurgia Toràcica i Trasplantament Pulmonar i de personal del Taller de Manteniment de Vall d’Hebron, els pacients trasplantats de pulmó disposen d’un caminador que els ajudarà a iniciar ràpidament la recuperació i evitar possibles complicacions. Aquest caminador s’està fent servir en el context d’una prova pilot per comprovar-ne el grau d’acceptació entre els pacients i la utilitat.

27/05/2021

Després d’una cirurgia toràcica, la rehabilitació és un aspecte cabdal, sobretot quan es tracta de persones que han rebut un trasplantament de pulmó. Aquests pacients, a més d’haver passat per una cirurgia molt important, han estat malalts del pulmó durant molts anys i el seu cos ha patit molt durant tot aquest temps. Per això, la feina dels fisioterapeutes és tan important, no només perquè el pacient pugui anar recuperant la musculatura, sinó també perquè s’ha demostrat que la fisioteràpia respiratòria disminueix clarament l’índex de complicacions (sobretot les derivades de les secrecions del pulmó) després de la cirurgia. Fins ara, quan un pacient trasplantat de pulmó entrava a l'UCI després de la cirurgia o acabava de pujar a planta, no hi havia un aparell específic perquè es pogués posar de peu i començar a caminar ja des del primer dia. “Sabem que els pacients que comencen a caminar abans reben l’alta més aviat i no tenen tantes complicacions”, comenta el Dr. Alberto Jauregui, cap del Servei de Cirurgia Toràcica i Trasplantament Pulmonar.

Després de veure el vídeo d’un pacient del Toronto General Hospital que feia servir un caminador per aixecar-se després d’un trasplantament de pulmó, el Dr. Alberto Jauregui es va posar en contacte amb el Taller de Manteniment de Vall d’Hebron per si podien dissenyar una eina similar. “Sempre estem pensant en com millorar la mobilitat just després d’una intervenció de trasplantament pulmonar i aquest vídeo ens va donar la idea”, explica el Dr. Alberto Jauregui. 

Gràcies a la feina conjunta de diversos professionals de l’Hospital (cirurgians i personal de manteniment), s’ha dissenyat un caminador que fins i tot incorpora idees noves respecte al que es va veure a Toronto.  “Vam partir del vídeo, sense tenir cap plànol, i vam fer un disseny pensant en el millor per al pacient”, explica Luís Diaz, tècnic del Taller de Manteniment. A partir de peces d’altres caminadors i crosses, s’ha construït aquest nou caminador, tenint molt present els requeriments que venien del Servei de Cirurgia Toràcica i Trasplantament Pulmonar. “S’han afegit millores com ara un seient per si el pacient es cansa o la incorporació en el mateix aparell de les barres per a les sondes i els sèrums”, explica Xavier Dalmau, cap del Taller de Manteniment. El disseny també permet regular l’altura del caminador i col·locar la bomba d'oxigen i els drenatges que van a les maletes. Aquest caminador s’està fent servir en el context d’una prova pilot per comprovar-ne el grau d’acceptació entre els pacients i la utilitat.

El primer pacient a Vall d’Hebron que ha pogut fer servir aquest nou caminador ha estat un home de 66 anys que l’any 2018 va ser diagnosticat d’una fibrosi pulmonar, però no va respondre al tractament mèdic. A finals de febrer d’aquest any, va rebre un doble trasplantament pulmonar. El primer dia a l'UCI després de l’operació, ja va poder posar-se dempeus i començar a moure’s ajudat per aquest nou disseny. Dues setmanes després de l‘operació, ja ha rebut l’alta i es troba a casa seva.

“Disposar d’un caminador assistit adequat per a pacients amb mobilitat reduïda i que necessiten requeriments especials (transportar drenatges, medicació, ventilació...), ofereix seguretat al pacient i ens permet avançar en el procés de recuperació”, explica Álex Ginés, coordinador de Fisioteràpia i Teràpia Ocupacional.

Vall d’Hebron fou, l’any 2019, l’hospital d’Europa que més trasplantaments de pulmó va dur a terme i, actualment, és el que més en fa de tot l’Estat. Fins ara, el pacient que iniciava la fisioteràpia es recolzava en una cadira de rodes per poder caminar, cosa que implica menys estabilitat per al pacient i que els professionals havien d’estar pendents perquè no perdés l’equilibri o es cansés i hagués de seure. Per tant, “encara que pugui semblar un canvi petit, aquest nou caminador marcarà la diferència en la recuperació dels pacients que han rebut trasplantament de pulmó”, afirma el Dr. Alberto Jauregui. “La idea és poder tenir tres aparells com aquest, un a l'UCI, un a Semicrítics i un altre a la planta d’hospitalització”, conclou. La intenció és que, més endavant, se’n pugui estendre l’ús a altres pacients que ho puguin necessitar, no només els trasplantats de pulmó.

Share it:

Related news

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.