Som un campus sanitari de referència que comprèn tots els camps de la salut: l'assistència, la recerca, la docència i la gestió.
La professionalitat, el compromís i la recerca dels professionals del Campus són elements clau per poder oferir una assistència excel·lent.
Apostem per la recerca com a eina per aportar solucions als reptes que ens trobem dia a dia en el camp de l’assistència mèdica.
Gràcies al nostre potencial assistencial, docent i de recerca treballem per incorporar nous coneixements per generar valor als pacients, als professionals i a la mateixa organització.
Generem, transformem i transmetem coneixement en tots els àmbits de les ciències de la salut per formar els futurs professionals.
La vocació de comunicació ens defineix. T’obrim la porta a tot el que passa al Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus i t’animem a compartir-ho.
Donació per a hospital
Donació per a recerca
Gràcies a la feina conjunta del Servei de Cirurgia Toràcica i Trasplantament Pulmonar i de personal del Taller de Manteniment de Vall d’Hebron, els pacients trasplantats de pulmó disposen d’un caminador que els ajudarà a iniciar ràpidament la recuperació i evitar possibles complicacions. Aquest caminador s’està fent servir en el context d’una prova pilot per comprovar-ne el grau d’acceptació entre els pacients i la utilitat.
Després d’una cirurgia toràcica, la rehabilitació és un aspecte cabdal, sobretot quan es tracta de persones que han rebut un trasplantament de pulmó. Aquests pacients, a més d’haver passat per una cirurgia molt important, han estat malalts del pulmó durant molts anys i el seu cos ha patit molt durant tot aquest temps. Per això, la feina dels fisioterapeutes és tan important, no només perquè el pacient pugui anar recuperant la musculatura, sinó també perquè s’ha demostrat que la fisioteràpia respiratòria disminueix clarament l’índex de complicacions (sobretot les derivades de les secrecions del pulmó) després de la cirurgia. Fins ara, quan un pacient trasplantat de pulmó entrava a l'UCI després de la cirurgia o acabava de pujar a planta, no hi havia un aparell específic perquè es pogués posar de peu i començar a caminar ja des del primer dia. “Sabem que els pacients que comencen a caminar abans reben l’alta més aviat i no tenen tantes complicacions”, comenta el Dr. Alberto Jauregui, cap del Servei de Cirurgia Toràcica i Trasplantament Pulmonar.
Després de veure el vídeo d’un pacient del Toronto General Hospital que feia servir un caminador per aixecar-se després d’un trasplantament de pulmó, el Dr. Alberto Jauregui es va posar en contacte amb el Taller de Manteniment de Vall d’Hebron per si podien dissenyar una eina similar. “Sempre estem pensant en com millorar la mobilitat just després d’una intervenció de trasplantament pulmonar i aquest vídeo ens va donar la idea”, explica el Dr. Alberto Jauregui.
Gràcies a la feina conjunta de diversos professionals de l’Hospital (cirurgians i personal de manteniment), s’ha dissenyat un caminador que fins i tot incorpora idees noves respecte al que es va veure a Toronto. “Vam partir del vídeo, sense tenir cap plànol, i vam fer un disseny pensant en el millor per al pacient”, explica Luís Diaz, tècnic del Taller de Manteniment. A partir de peces d’altres caminadors i crosses, s’ha construït aquest nou caminador, tenint molt present els requeriments que venien del Servei de Cirurgia Toràcica i Trasplantament Pulmonar. “S’han afegit millores com ara un seient per si el pacient es cansa o la incorporació en el mateix aparell de les barres per a les sondes i els sèrums”, explica Xavier Dalmau, cap del Taller de Manteniment. El disseny també permet regular l’altura del caminador i col·locar la bomba d'oxigen i els drenatges que van a les maletes. Aquest caminador s’està fent servir en el context d’una prova pilot per comprovar-ne el grau d’acceptació entre els pacients i la utilitat.
El primer pacient a Vall d’Hebron que ha pogut fer servir aquest nou caminador ha estat un home de 66 anys que l’any 2018 va ser diagnosticat d’una fibrosi pulmonar, però no va respondre al tractament mèdic. A finals de febrer d’aquest any, va rebre un doble trasplantament pulmonar. El primer dia a l'UCI després de l’operació, ja va poder posar-se dempeus i començar a moure’s ajudat per aquest nou disseny. Dues setmanes després de l‘operació, ja ha rebut l’alta i es troba a casa seva.
“Disposar d’un caminador assistit adequat per a pacients amb mobilitat reduïda i que necessiten requeriments especials (transportar drenatges, medicació, ventilació...), ofereix seguretat al pacient i ens permet avançar en el procés de recuperació”, explica Álex Ginés, coordinador de Fisioteràpia i Teràpia Ocupacional.
Vall d’Hebron fou, l’any 2019, l’hospital d’Europa que més trasplantaments de pulmó va dur a terme i, actualment, és el que més en fa de tot l’Estat. Fins ara, el pacient que iniciava la fisioteràpia es recolzava en una cadira de rodes per poder caminar, cosa que implica menys estabilitat per al pacient i que els professionals havien d’estar pendents perquè no perdés l’equilibri o es cansés i hagués de seure. Per tant, “encara que pugui semblar un canvi petit, aquest nou caminador marcarà la diferència en la recuperació dels pacients que han rebut trasplantament de pulmó”, afirma el Dr. Alberto Jauregui. “La idea és poder tenir tres aparells com aquest, un a l'UCI, un a Semicrítics i un altre a la planta d’hospitalització”, conclou. La intenció és que, més endavant, se’n pugui estendre l’ús a altres pacients que ho puguin necessitar, no només els trasplantats de pulmó.
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.