Vall d’Hebron supera els 100 pacients tractats amb la innovadora teràpia cel•lular CART

La teràpia CART consisteix en extraure limfòcits T del pacient. Aquestes cèl·lules s’envien posteriorment al laboratori per introduir-hi el receptor d’antigen quimèric mitjançant  teràpia gènica. Un cop modificats aquests limfòcits, s’administren al pacient.

29/01/2021

En la actualitat, hi ha vuit centres a l’Estat autoritzats per dur a terme la teràpia CART (acrònim de receptor d’antigen quimèric en cèl·lules T) en adults i tres en pediatria. L’Hospital Universitari Vall d’Hebron és el centre que registra més activitat en aquest tipus d’immunoteràpia – aquest mes de gener ha superat la xifra de 100 pacients tractats –  i és l’únic autoritzat per al tractament en nens i adults. A més, des de l’any 2019, compta amb una Unitat de Teràpies Avançades en Hematologia dedicada exclusivament a les noves teràpies cel·lulars contra el càncer, sobretot de la sang i dels ganglis limfàtics, com ara la teràpia CART. Aquests tractaments es fan amb la col·laboració del Banc de Sang i Teixits de Catalunya i el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO).

Aquest innovador tractament és una teràpia personalitzada per a cada pacient. Consisteix a agafar cèl·lules del sistema immunitari del pacient i que aquestes ataquin els tumors. Amb aquest procediments s’extreuen limfòcits T del pacient. Aquestes cèl·lules s’envien posteriorment al laboratori per introduir-hi el receptor d’antigen quimèric T mitjançant  teràpia gènica. Un cop modificats aquests limfòcits, s’administren al pacient. “Des de que es va inaugurar la Unitat de Teràpies Avançades, hem tractat ja més de 100 pacients amb aquest procediment, amb resultats molt bons”, explica el Dr. Pere Barba, metge del Servei d’Hematologia de Vall d’Hebron i coordinador del programa de teràpia CART. “A més, en termes de seguretat hem tingut molt bona experiència en el nostre centre”.

Gràcies a la teràpia CART, s’han aconseguit millorar pronòstics de pacients refractaris sobretot. La infusió de les cèl·lules es realitza una única vegada i els pacients han d’estar ingressats durant 14 dies per controlar els possibles efectes adversos. Actualment, a Vall d’Hebron s’han tractat pacients amb limfomes B, T i leucèmies agudes limfoblàstiques. Properament s’espera ampliar aquest tractament a pacients amb mieloma múltiple, leucèmies cròniques i altres tipus de limfomes en assajos clínics que es desenvoluparan en col·laboració amb el VHIO.

 

 

 

Share it:

Related news

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.