Contribuïm a què la OMS ratifiqui el 14 d’abril com a dia mundial del Chagas

La Unitat de Medicina Tropical i Salut Internacional Drassanes-Vall d'Hebron va jugar un paper actiu en l’aprovació

19/06/2019

La malaltia de Chagas, que afecta entre 6 i 7 milions de persones al món, ja té el seu dia mundial. Així ho va ratificar la 72 Assemblea Mundial de la Salut de l’OMS que va celebrar-se a finals de maig a Ginebra. Es tracta d’un procés llarg, que va tenir com a punt de partida la primera assemblea de Findechagas (Federació internacional d’associacions de persones afectades per la Malaltia de Chagas), celebrada a Olinda, Brasil, l’any 2010, i que es va concretar amb una petició aprovada en assemblea de Findechagas el 2012, organitzada per Asapecha (Associació d’Amics de les Persones amb la Malaltia de Chagas) amb el suport de l’equip de salut comunitària de la Unitat de Medicina Tropical i Salut Internacional Drassanes-Vall d'Hebron, un dels principals promotors d’aquesta entitat sense ànim de lucre creada al 2008.

Han passat set anys, no ha estat un procés fàcil”, avalua el Dr. Jordi Gómez i Prat, del programa especial de Malalties Infeccioses Vall d'Hebron-Drassanes i Coordinador de l’equip de salut comunitària de la Unitat de Medicina Tropical i Salut Internacional Programa de Salut Internacional de l’ICS (PROSICS). “És molt significatiu que la data fixada pel dia mundial del Chagas sigui el 14 d’abril, que coincideix amb quan es va fer el primer diagnòstic a una pacient, la nena de dos anys Berenice Soares el 1908”, afegeix el Dr. Jordi Gómez i Prat: “Volem que es realci la figura de l’afectat perquè un dels grans problemes del Chagas és la invisibilitat d’aquestes persones”.  

La malaltia de Chagas és causada pel paràsit Trypanosoma cruzi i es concentra principalment al territori continental de 21 països d’Amèrica Llatina. Espanya és l’Estat europeu amb el nombre més gran d’immigrants llatinoamericans, inclosos els ciutadans procedents de Bolívia, un dels països amb major prevalença de la malaltia. Vall d’Hebron realitza programes de cribatge in situ de Chagas a Bolívia, un dels països amb una de les prevalences més altes (el Chagas afecta entre un 10 i un 20% de la comunitat boliviana).  Per portar a terme aquests programes de cribatge, integrants de l’equip de salut comunitària, com la infermera Isabel Claveria Guiu, especialista en Salut Internacional i Medicina Tropical, agents comunitaris de salut, com Estefa Choque, membres d’Asapecha, i altres professionals de Vall d’Hebron, es desplacen a espais comunitaris de la ciutat de Barcelona.

Acabar amb la invisibilitat del Chagas: la veu als afectats

D’aquesta manera, Vall d’Hebron contribueix a la lluita per superar una de les  principals barreres pel control i eliminació del Chagas: la manca del diagnòstic. Menys del 10% dels pacients afectats per Chagas han estat diagnosticats arreu del món segons un estudi de l’OMS. A Catalunya fins a un 45% han estat diagnosticats, en part gràcies a les intervencions comunitàries, segons analitza un article que professionals de Vall d’Hebron publicaran pròximament al Journal of Community Health.

Els factors psicosocials i culturals dels afectats de Chagas influeixen en la seva falta de detecció. Un diagnòstic precoç de la malaltia permet que es pugui iniciar el tractament antiparasitari en estadis inicials. Amb tot, el diagnòstic en fases cròniques és també rellevant per oferir un tractament integral i promoure prevenció secundària i terciària del Chagas i les seves complicacions. El diagnòstic també és fonamental per posar fre a la transmissió: segons estima l’OMS, en l’actualitat fins a 75 milions de persones arreu del món estan en risc d’infectar-se de Chagas.  No en va, és una de les 21 malalties tropicals que l’Organització Mundial de la Salut ha catalogat com desateses.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.