We are a leading healthcare campus encompassing all fields of health: from healthcare and research to teaching and management.
Professionalism, commitment and research by professionals on the Campus are the key elements in offering patients excellent care.
We are committed to research as a tool to provide solutions to the daily challenges we face in the field of medical healthcare.
Thanks to our healthcare, teaching and research potential, we work to incorporate new knowledge to generate value for patients, professionals and the organization itself.
We generate, transform and transmit knowledge in all areas of the health sciences, helping to train the professionals of the future.
We are defined by our vocation for communication. We invite you to share everything that happens at Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus, and our doors are always open.
Hospital donations
Research donations
Signatura del conveni de Potes Amigues.
Josep Antoni Ramos Quiroga i Anna Veiga
Les entitats han signat un conveni de col·laboració per avaluar l’impacte de la intervenció educativa amb gossos en la millora de les habilitats socials i l’autoregulació emocional durant la primera infància.
El Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i la Fundació Probitas han signat un conveni de col·laboració per dur a terme un estudi sobre com les intervencions educatives amb gossos poden contribuir a millorar l’autoregulació emocional i les habilitats socials dels infants en la primera infància. El projecte es desenvolupa amb infants d’Infantil 5 en escoles d’alta complexitat de Figueres (Girona).
En els darrers anys, nombrosos estudis han constatat que la teràpia assistida amb gossos pot reduir l’estrès, millorar l’estat d’ànim i promoure el desenvolupament d’habilitats socials. Amb aquests resultats, la Fundació Probitas va posar en marxa el 2023 “Potes Amigues”, un programa que incorpora intervencions educatives amb gossos en escoles d’alta complexitat per ajudar infants en situació de vulnerabilitat i en risc d’exclusió social a millorar les seves habilitats socials i emocionals. “Estem veient que la interacció amb gossos és un potent catalitzador social, ja que millora la conducta i la capacitat d'adaptació a noves situacions per part dels infants. El desenvolupament d'aquestes funcions executives des de la primera infància és fonamental per a l'èxit escolar”, afirma la Dra. Anna Veiga directora de la Fundació Probitas. A més, els infants milloren les seves habilitats comunicatives, aprenen a ser més responsables i augmenten l'empatia.
Aquest curs 2024-25, Vall d’Hebron s’ha incorporat al programa per aportar evidència científica d’aquests beneficis. L’estudi, promogut pel Dr. Josep Antoni Ramos Quiroga, cap del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i del grup de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del VHIR i investigador del CIBER de Salut Mental (CIBERSAM), inclou 76 alumnes d’I5 de l’Escola Salvador Dalí i l’Escola Anicet de Pagès, de Figueres. Durant 16 setmanes, tècnics especialitzats d’Intervencions Assistides amb Gossos SL (CTAC-Girona) realitzen sessions setmanals durant les quals duen a terme diferents activitats.
Per tal d’avaluar l’impacte del programa Potes Amigues, es fan servir enquestes que responen les tutores dels infants abans i després de la intervenció “Volem demostrar que aquestes sessions milloren les habilitats socials, emocionals o conductuals dels infants dins l’aula, i fins i tot si es podrien prevenir patologies més greus o disruptives”, explica la Dra. Silvia Muñoz, investigadora del grup de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del VHIR. L’equip espera que aquestes millores no només es limitin a l’àmbit acadèmic, sinó que també beneficiïn la qualitat de vida de l’alumnat.
Entre 2017 i 2020, Vall d’Hebron i la Fundació Probitas ja van col·laborar per validar científicament els beneficis de la intervenció assistida amb animals en poblacions específiques, com ara infants amb Síndrome Alcohòlica Fetal. En aquests estudis es va observar que, gràcies a aquesta teràpia, els pacients milloraven la seva comunicació, s’autoregulaven millor i controlaven la seva impulsivitat.
Amb aquesta nova col·laboració, es pretén generar evidència científica sobre els efectes de les intervencions educatives amb gossos a l’entorn escolar. Els resultats també ajudaran a la Fundació a validar els beneficis del programa i a promoure la seva implementació a més escoles, per tal d’ajudar en el desenvolupament emocional i social d’infants en situació de vulnerabilitat en una etapa clau del seu creixement.
Psychiatrics, General Hospital
By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights". Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute. Purpose: Manage the user’s contact information. Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy. Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use. Source: The interested party themselves.