Vall d'Hebron signa un decàleg que promou la inclusió activa dels pacients en els processos d'innovació
Aquesta iniciativa és una fita important en la col·laboració entre professionals de la salut i pacients ja que el decàleg ha estat cocreat en el marc del Model ICE-VH de participació ciutadana del Campus
El Campus Vall d'Hebron ha fet un pas significatiu cap a la millora en la innovació en els centres proveïdors d'atenció sanitària amb la signatura d'un decàleg que promou la inclusió activa dels pacients en els processos d'innovació.
Aquesta iniciativa és una fita important en la col·laboració entre professionals i pacients, ja que el decàleg ha estat cocreat en el marc del Model ICE-VH de participació ciutadana del Campus, dins l'espai de la Comissió Estable de Treball (CET) d'Innovació. Aquí es reuneixen professionals de la salut i representants de diverses entitats de pacients, de forma periòdica, per treballar en les necessitats que entre tots plantegen i prioritzen.
El decàleg estableix principis fonamentals que garanteixen que la veu dels pacients sigui escoltada i tinguda en compte en el desenvolupament de noves pràctiques, tecnologies i serveis. Entre els punts destacats hi ha la importància de la cocreació, on els pacients no només són receptors d'atenció, sinó també col·laboradors en la millora i innovació dels processos assistencials i de recerca.
La signatura d'aquest document no només reflecteix un compromís amb la innovació, sinó també amb la democratització de l'atenció sanitària. En integrar les experiències i necessitats dels pacients, Vall d'Hebron busca crear un entorn més empàtic i centrat en la persona, cosa que pot revertir en millors resultats de salut i d'experiència de pacient.
Aquest esforç conjunt és un exemple de com la col·laboració entre professionals de la salut i pacients pot transformar el sistema sanitari. La inclusió dels pacients en la innovació no només enriqueix el procés, sinó que també assegura que les solucions desenvolupades siguin realment rellevants i efectives per a qui les utilitza i per a qui estan destinades.
En representació dels professionals, han signat la Dra. Soledad Romea, directora de Qualitat, Processos i Innovació; la Dra. Anna Sala, cap de la Unitat d'Innovació; i Clara Grau, cap de la Unitat de Participació Ciutadana. En representació de les entitats de pacients i socials que formen part de la CET, han signat la Fundación VISIBLE, l'Associació de Veïns de la Guineueta, l'Associació de Pacients Al·lèrgics (Asoallerga), la PID Foundation i la FATEC Federació d’Associacions de Gent Gran de Catalunya.