L’hepatitis virals com a recerca bàsica en benefici del pacient centra la tercera de les Xerrades 30 anys VHIR

Investigadors i pacients reflexionen sobre els avenços en el tractament de les hepatitis virals i el seu impacte en la qualitat de vida.

16/10/2024

El passat 15 d'octubre es va celebrar la tercera xerrada del cicle organitzat pel 30è aniversari del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), titulada "Recerca bàsica més clínica en benefici del pacient: hepatitis virals." A l'acte hi van participar la Dra. Maria Buti, el Dr. Josep Quer, la infermera investigadora Judit Romero, tots membres del grup de recerca de Malalties Hepàtiques del VHIR, i la Marina Luisa Cioroi, pacient d’hepatitis B+D.

Durant la sessió, es va abordar l'evolució de la recerca en hepatitis virals, amb èmfasi en l'hepatitis C i la revolució que va suposar l'aparició dels antivirals orals. La Dra. Maria Buti va destacar l'avenç en els tractaments, que han transformat aquesta patologia: “Fa 10 anys, l’hepatitis C era la principal causa de trasplantament i càncer hepàtic. Avui, és l'única malaltia viral crònica amb cura gràcies als avenços terapèutics.”

El Dr. Josep Quer va subratllar la importància d'un diagnòstic precís per adequar el tractament a cada pacient: “Subtipem el virus i després tractem les resistències. Això ha permès que, un cop eliminat el virus, el fetge es regeneri i els pacients puguin fer vida normal.”

L'atenció personalitzada, clau en la cura del pacient

Judit Romero, infermera investigadora del VHIR, va valorar l'atenció personalitzada: "No tots els pacients tenen les mateixes rutines, ni dietes. És aquí on el paper de la infermera és essencial per adaptar les recomanacions i oferir un seguiment proper." Romero va explicar també l'ús d'una aplicació mòbil que facilita el contacte entre pacients i professionals, oferint informació verificada i recordatoris de la medicació.

L'experiència del pacient: del diagnòstic a l'esperança

Marina Luisa Cioroi, pacient d’hepatitis B+D, va compartir la seva experiència personal: “Els primers tractaments tenien molts efectes secundaris, però en l'assaig clínic actual, pràcticament no en tinc. Saber que ara hi ha esperança de cura em fa veure la vida amb més positivitat.” Cioroi va parlar també de l'estigma social i personal que va patir des de jove, així com del suport rebut al Vall d’Hebron, que li va permetre finalment complir el seu somni de ser mare.

Els reptes futurs en la recerca d'hepatitis virals

Entre els temes debatuts, es va posar de manifest la necessitat de continuar investigant per combatre les resistències als tractaments i la manca d'una vacuna. A més, es va destacar la importància de la detecció precoç i del treball conjunt entre els hospitals i l'atenció primària per a atenció més personalitzada.

Pots recuperar la xerrada completa al nostre canal de YouTube.

Xerrades 30 anys VHIR: Tenim molt a dir!

El cicle de Xerrades 30 anys VHIR forma part de les celebracions del 30è aniversari del nostre institut. La xerrada sobre hepatitis virals ha estat la tercera de sis sessions, que tenen com a objectiu donar a conèixer les diferents àrees de recerca del VHIR i els seus beneficis per als pacients. Descobreix la resta de temàtiques i inscriu-te a les pròximes sessions aquí!

Share it:

Related news

Related professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.