La relació entre el medi ambient i la salut centra la segona de les Xerrades 30 anys VHIR

Hem gaudit d’un debat on ha participat la Dra. María Jesús Cruz, cap del grup de Pneumologia del VHIR, i Mònica Usart, dona del temps de RAC1.

10/10/2024

El 9 d’octubre hem celebrat la segona xerrada dins del cicle organitzat en el marc dels 30 anys del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). En aquesta ocasió, sota el títol ‘Impacte de la recerca en la societat: medi ambient i salut global’, hi ha participat la Dra. María Jesús Cruz, cap del grup de Pneumologia del VHIR, i Mònica Usart, dona del temps de RAC1. Un cop més, ha tingut lloc a la Biblioteca de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i ha estat moderada per Fran Garcia, director de Comunicació, Estratègia Corporativa i Atenció Ciutadana de Vall d’Hebron.

Entre els temes de debat, s’ha parlat sobre com la contaminació ambiental, l'augment de les temperatures o la sequera afecten la salut i què podem fer per evitar-ho.

La Dra. María Jesús Cruz va començar destacant l’evolució de la recerca en aquest àmbit, explicant que “fa 20 o 30 anys no es feia investigació sobre els efectes del canvi climàtic en la salut, però a poc a poc vam començar a estudiar com afecta la contaminació i el canvi climàtic especialment en casos d'asma i al·lèrgies gràcies a les dades dels pacients que tenim a l’hospital i altres models al laboratori”. En aquest sentit, Mònica Usart ha afirmat que és necessària la col·laboració multidisciplinària: "cada vegada més, experts en clima i meteorologia treballem amb investigadors en salut perquè el clima té un gran impacte en les persones".

El canvi climàtic va tenir un gran protagonisme a la xerrada, i especialment els efectes perjudicials de les onades de calor, que cada vegada son més i més llargues. “A causa dels pics de temperatura, cada vegada hi ha més mortalitat a l’estiu, especialment en persones vulnerables, per exemple si tenen asma, malalties cardiovasculars o neurològiques”, va afirmar la Dra. Cruz. Conscients d’aquesta problemàtica, en els últims anys s’han posat en marxa a Catalunya alertes de calor nocturna que ajuden a fer que la població es protegeixi.

Els episodis de calor prolongada allarguen els períodes de pol·linització, relacionats amb més al·lèrgies, i l’aparició de més mosquits que poden ser vectors de noves malalties.

Un altre dels efectes que són perjudicials per a la salut són els episodis de sequera. Durant la xerrada es van mencionar les estratègies que es porten a terme per fer front a la sequera i les conseqüències que pot tenir a la salut: si l’aire no es neteja, hi ha més contaminants a l’ambient que causen problemes respiratoris. La presència de partícules contaminants també pot ser a causa d’incendis, fins i tot a regions llunyanes, ja que el vent pot fer que hi arribin.

Mònica Usart també va posar èmfasi en les pluges torrencials, cada vegada més freqüents: "especialment en zones amb pocs recursos, pot ser difícil recuperar-se després i ser font de malalties".

Finalment, s’ha fet una reflexió sobre el futur i els perills de que en els pròxims anys pugi molt la mortalitat i incrementin les malalties. S’ha destacat la necessitat d’un compromís polític i com a societat per treballar contra el canvi climàtic.

En el camp de la recerca, s’ha donat una visió optimista, destacant tots els treballs que s’estan fent per lluitar contra el canvi climàtic. Des del VHIR es treballa dins l’eCORE de Salut Global, de la qual formen part diferents grups que treballen conjuntament i de forma multidisciplinària per buscar solucions per millorar la salut de les persones.

Pots recuperar la xerrada a través del nostre canal de YouTube.

Xerrades 30 anys VHIR. Tenim molt a dir!

Amb motiu de la celebració dels 30 anys del VHIR, en els pròxims mesos s’ha preparat el cicle de Xerrades 30 anys VHIR amb l’objectiu de conèixer més a fons els diferents vessants de la recerca. ‘Impacte de la recerca en la societat: medi ambient i salut global’ ha estat la segona de les sis activitats programades.

Si vols gaudir de les següents, descobreix totes les temàtiques i inscriu-t’hi a través d’aquest enllaç.

Share it:

Related news

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.