We are a leading healthcare campus encompassing all fields of health: from healthcare and research to teaching and management.
Professionalism, commitment and research by professionals on the Campus are the key elements in offering patients excellent care.
We are committed to research as a tool to provide solutions to the daily challenges we face in the field of medical healthcare.
Thanks to our healthcare, teaching and research potential, we work to incorporate new knowledge to generate value for patients, professionals and the organization itself.
We generate, transform and transmit knowledge in all areas of the health sciences, helping to train the professionals of the future.
We are defined by our vocation for communication. We invite you to share everything that happens at Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus, and our doors are always open.
Hospital donations
Research donations
Nova Àrea del Cor
El gerent Dr. Albert Salazar a la nova Àrea del Cor
Les noves instal·lacions de l’Àrea del Cor comprenen més de 1.446 m2 equipats amb l’última tecnologia per atendre el pacient amb patologia cardíaca aguda, a més d’un Hospital de Dia de Cardiologia i sales d’ecocardiografia.
El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha presentat avui oficialment la nova Àrea del Cor i les noves tres sales d’Hemodinàmica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, a Barcelona. Vall d’Hebron ha fet un nou pas en l’atenció integral als pacients amb patologia cardíaca aguda amb la reforma integral de l’Àrea del Cor, un espai de 1.446 metres quadrats equipat amb l’última tecnologia que comprèn la Unitat de Crítics Cardiològics, a més d’un Hospital de Dia de Cardiologia i sales d’ecocardiografia per realitzar proves de la màxima complexitat.
El conseller Balcells ha destacat que “la nova Àrea de Cor està dimensionada per atendre de manera integrada als pacients aguts amb patologia cardíaca, tant del present com del futur” i ha subratllat que “és un pas més en la construcció del nou Vall d’Hebron; un pas molt important per donar resposta a les patologies cardíaques, cada vegada més prevalents”.
La medicina ha revolucionat la salut cardiovascular. La taxa de mortalitat per problemes del cor ha passat de 600 per cada 100.000 el 1950 a 168 per 100.000 en l’actualitat gràcies als avenços en el tractament. A Catalunya, va resultar decisiva la creació del Codi Infart (Codi IAM) l’any 2009, que suposa la coordinació entre el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i l’hospital receptor en forma de prealerta, la qual cosa permet oferir als pacients cardiovasculars el millor tractament en el menor temps possible. Malgrat això, les malalties cardiovasculars continuen sent la principal causa de mort als països desenvolupats, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Per tal de continuar avançant en el seu tractament i oferir una atenció de 360º als pacients amb patologia cardíaca, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha dut a terme una reforma integral a la novena planta de l’Hospital General per acollir noves dependències de l’Àrea del Cor. El projecte es completa amb la renovació de tres sales d’Hemodinàmica a la planta zero, situades al costat del Servei d’Urgències, equipades amb tecnologia de darrera generació. Els nous espais suposen també una millora de les infraestructures per a la investigació de les malalties cardiovasculars en col·laboració amb els CIBERs de Malalties Cardiovasculars (CIBERCV) i d'Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP). “Vall d’Hebron ofereix una atenció completa al pacient amb patologia cardíaca, tant als pacients adults com als pacients abans de néixer. Continuem treballant en la construcció del Nou Vall d’Hebron, amb aquests nous espais orientats a què l’excel·lència en el tractament i l’atenció sanitària dels pacients vagi acompanyada de procurar el seu màxim benestar durant l’estada a l’Hospital”, resumeix el Dr. Albert Salazar, gerent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.
La remodelació de la nova Àrea del Cor ha tingut un cost de més de 2,9 milions d’euros, a més de gairebé 1 milió d’euros en equipament finançat amb fons PERT (Pla Estratègic de Renovació Tecnològica) i 1,5 milions d'euros finançats amb fons REACT. Els Fons PERT també han servit per finançar l’equipament d’una de les sales d’Hemodinàmica, per valor de 946.845 euros. L’equipament de les altres dues sales d’hemodinàmica han tingut cadascuna un cost de 869.817 euros que s’han finançat amb el Pla INVEAT (Inversió en Equipament d’Alta Tecnologia) del Ministeri de Sanitat. El cost d’obra de les tres sales d’hemodinàmica ha estat de 880.382 euros. En total, els costos de les obres i l’equipament ha estat de 9 milions d’euros. Aquesta ampliació se suma a la renovació efectuada recentment a la Unitat d'Arrítmies, que va incloure l'obertura d'una nova sala per a procediments d'alta complexitat.
Les noves dependències de l’Àrea del Cor comprenen una superfície de més de 1.446 m2 que concentra l’atenció al pacient crític i semicrític cardiològic, l’Hospital de Dia de Cardiologia i les sales d’ecocardiografia. La Unitat de Crítics Cardiològics consta de deu habitacions individuals per a pacients crítics i cinc habitacions dobles per a pacients semicrítics. L’espai està dissenyat per dur a terme una ampliació de llits en cas necessari i per procurar una atenció centrada en la persona: les habitacions dels pacients crítics són individuals per afavorir la privacitat dels pacients. “El nombre d’ingressos de pacients greus amb patologia cardíaca ha anat en augment en els últims anys, tant en nombre com en complexitat, una tendència que es preveu que es mantingui o creixi a mitjà termini”, exposa el Dr. Ignacio Ferreira, cap de Servei de Cardiologia de Vall d'Hebron. En el 2012, Vall d’Hebron va registrar un total de 800 pacients crítics i semicrítics ingressats amb patologia cardíaca: el 2022 van ser 1.286 pacients. “En els darrers anys s’ha produït una molt ràpida progressió del nombre de pacients ingressats amb suport ECMO veno-arterial en el context d’una aturada cardiorespiratòria refractària de causa cardíaca, que són ingressats a la nova Unitat de Crítics Cardiològics de l’Àrea del Cor durant la seva recuperació”, apunta el Dr. José Antonio Barrabés, cap de secció de la Unitat de Crítics Cardiològics de Vall d'Hebron: “Els serveis de Cardiologia i Cirurgia Cardíaca hem posat en marxa recentment el programa d’assistència mecànica ventricular com a teràpia de destí. La complexitat de les tècniques de suport cardiorespiratori no fa sinó augmentar, i també el nombre de pacients que es reanimen després de patir episodis cardiovasculars greus i requereixen ingrés”.
Totes les habitacions de la nova Àrea del Cor són exteriors i disposen de llum natural. Els dispositius mèdics que generen dades dels pacients de forma contínua estan connectats a un control central amb el programa Centricity Critical Care (CCC), que comparteixen totes les UCI de Vall d’Hebron i les Unitats de Reanimació (REA) per facilitar el monitoratge continu del pacient i la presa de decisions clíniques i organitzatives, a més de generar un substrat de big data tant per a la gestió hospitalària com per a la recerca. També s’ha renovat tot el monitoratge de l’Àrea del Cor. Els nous monitors permeten disposar d’informació com la profunditat anestèsica, el nivell de relaxació muscular i el cabal cardíac del pacient sense altres equips perifèrics. A més, s’ha incorporat un nou sistema de videovigilància dels pacients mitjançant 15 càmeres –una a cada habitació– per tal de tenir un control visual continu que facilita actuar de manera precoç en situacions de risc, ja que permet distingir detalls amb gran qualitat tant de dia com de nit. La nova Àrea del Cor disposa d’una central de monitoratge, videovigilància i bombes de medicació per saber l’estat dels pacients en cada moment des del control d’infermeria. En les habitacions, s’han instal·lat torretes de subministrament que centralitzen en dos únics punts els gasos, endolls i preses necessàries per a tot l’equipament per facilitar la connexió dels equips i reduir tot el cablejat. També s’han instal·lat ordinadors de grau mèdic dins de les habitacions i ventilació d’alt nivell.
Arran de la reforma, les dones amb cardiopaties que han donat a llum i han de passar entre 24 i 48 hores monitorades en la Unitat de Crítics Cardiològics (UCC) podran estar acompanyades dels seus nadons a les habitacions de semicrítics. “En col·laboració amb les professionals del Servei de Neonatologia, hem posat en marxa aquest projecte que permet a les mares amb cardiopaties estar dia i nit al costat del seu nadó, sempre que la situació mèdica tant del nen com de la mare ho permeti, per tal d’afavorir la lactància materna i el vincle mare i fill des del primer moment”, explica Mercè Andorrà, infermera supervisora de pacients crítics i semicrítics cardiològics de Vall d’Hebron.
Les noves dependències de l’Àrea del Cor es completen amb l’Hospital de Dia de Cardiologia i les sales d’ecocardiologia transesofàgica. En aquesta zona, s’atenen tant pacients ingressats com pacients ambulatoris que requereixen una exploració invasiva, com cateterismes, o han de fer ecografies d’alta complexitat: ecocardiogrames d’estrès, ecografia transesofàgica amb sedació o ecografies amb contrast. El pacient ambulatori amb ecografia ordinària és atès a la segona planta de Vall d’Hebron. “Vall d’Hebron és centre de referència en Cardiopaties Familiars i Patologia Aòrtica, tant CSUR (Centre, Servei i Unitat de Referència, que atorga el Ministeri de Sanitat) com ERN (Xarxes Europees de Referència), i com a tal ens deriven pacients de màxima complexitat”, recorda el Dr. José Fernando Rodríguez Palomares, cap de secció de la Unitat d’Imatge Cardíaca del Servei de Cardiologia de Vall d’Hebron. Per tal d’atendre’ls amb la màxima diligència, les sales d’ecografia de la nova Àrea del Cor compten amb ecocardiògrafs amb alta qualitat d’imatge que permeten realitzar un monitoratge continu dels pacients durant l’exploració. També s’ha renovat la bicicleta ergomètrica per realitzar les proves d’esforç, que ara incorpora en el mateix dispositiu un sistema per monitorar la Pressió Arterial No Invasiva (PANI) durant l’estudi sense necessitat d’incorporar més dispositius, com ara tensiòmetres.
Tres noves sales d’Hemodinàmica
L’aposta de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron per a l’atenció integral al pacient cardíac es completa amb la renovació de les tres sales de la Unitat d’Hemodinàmica on s’atenen tant els pacients adults com pediàtrics en dos circuits diferenciats. Allà arriben els codis infart i es diagnostiquen i es tracten les malalties de les artèries coronàries i altres parts del cor com les vàlvules o els defectes congènits. En un any, intervenen 2.500 pacients, entre els quals 300 són urgències de pacient adult i 220 infants. En funció del pronòstic i perfil, el pacient és donat d’alta, ingressat a hospitalització (adult o pediàtric), o bé a les unitats de crítics pediàtrics o les habitacions de la Unitat de Crítics Cardiològics. “El 80% dels pacients són adults amb una cardiopatia isquèmica”, assenyala el Dr. Bruno Garcia del Blanco, cap de secció de la Unitat d’Hemodinàmica de Vall d’Hebron. “Tenim una isquèmia quan les plaques de colesterol s’acumulen a les artèries coronàries, que són les que porten la sang fins al miocardi, el teixit muscular del cor que bomba la sang pel sistema circulatori”, explica. La isquèmia redueix la capacitat del cor de bombar sang i pot causar complicacions greus. Les sales d’Hemodinàmica estan equipades amb tecnologia que permet fer simultàniament un diagnòstic precís i un tractament immediat. Per tal de reduir el temps d’actuació des que el pacient arriba al Servei d’Urgències fins que rep tractament, tot l’abordatge es fa a la mateixa sala. Dues de les sales tenen la particularitat de comptar amb dos arcs que permeten veure el cor del pacient per dins en temps real en dos plànols i sense moure’l de la taula. El 20% restant dels pacients que passen per les sales d’Hemodinàmica tenen una malaltia cardíaca estructural. Com a centre referent en el tractament de cardiopaties congènites pediàtriques, una part dels pacients pediàtrics són nadons nounats, atesos gràcies a la coordinació dels equips d’Obstetrícia, Cardiologia i Neonatologia.
Cardiology, General Hospital
By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights". Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute. Purpose: Manage the user’s contact information. Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy. Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use. Source: The interested party themselves.