Una nova combinació d’immunoteràpia i quimioteràpia mostra resultats prometedors en pacients amb càncer de pàncrees metastàtic

Combinar l'anticòs agonista de CD40 IgG1 amb quimioteràpia en primera línia presenta beneficis clínics significatius en pacients amb adenocarcinoma ductal pancreàtic avançat, un dels càncers de pàncrees més agressius.

28/06/2024

Els resultats de l'assaig clínic de fase 1b/2 OPTIMIZE-1 que avalua la seguretat i l'eficàcia de combinar un agonista de CD40 amb quimioteràpia en pacients amb adenocarcinoma ductal pancreàtic avançat, que no havien estat tractats prèviament amb quimioteràpia o diagnosticats recentment, mostren una taxa de resposta objectiva del 40% juntament amb una mitjana de durada de la resposta de 12,5 mesos i una mitjana de supervivència general de 14,3 mesos.

Són resultats realment prometedors sobretot si tenim en compte que actualment no comptem amb estratègies terapèutiques eficaces per a aquests pacients, així que, és crucial continuar investigant noves oportunitats” afirma la Dra. Teresa Macarulla, oncòloga mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, cap del Grup de Tumors Gastrointestinals Superiors i Endocrins que ha liderat aquest estudi.

Microambient tumoral immunosupressor

La immunoteràpia ha revolucionat el camp de l'oncologia les darreres dècades. Es basa a activar el sistema immunitari del pacient contra les cèl·lules tumorals. Tot i això, actualment, la immunoteràpia no funciona en tots els pacients, ni en tots els tipus de tumors.

Un dels principals reptes per assolir l'eficàcia terapèutica en el càncer de pàncrees és que presenta un microambient tumoral immunosupressor, cosa que impedeix la penetració adequada de les molècules terapèutiques i de les cèl·lules immunitàries. Per això és necessari continuar investigant en noves estratègies immunoteràpiques que permetin activar la resposta immune del pacient contra les cèl·lules tumorals.

Què són els anticossos agonistes de CD40?

Els anticossos agonistes de CD40 són fàrmacs capaços d'estimular diferents tipus de cèl·lules immunitàries com cèl·lules B, monòcits o macròfags contra les cèl·lules tumorals de manera que passem d'un microambient tumoral immunosuprimit a un microambient capaç d'activar una resposta immune potent contra el tumor.

És com pitjar l'accelerador del sistema immunitari del pacient. Aquesta activitat antitumoral sumada a la quimioteràpia és la que hem avaluat a l'estudi OPTIMIZE-1” diu la Dra. Macarulla.

Resultats prometedors

A l'assaig de fase 1b/2 OPTIMIZE-1 hi han participat 77 pacients amb adenocarcinoma ductal pancreàtic metastàtic que no havien rebut prèviament quimioteràpia o recent diagnosticats. Tots ells van rebre la combinació de l'anticòs IgG1 agonista de CD40 i quimioteràpia. La taxa de resposta objectiva va ser del 40%, és a dir, en el 40% dels pacients es va observar reducció del tumor durant el tractament, la mitjana de durada de la resposta va ser de 12,5 mesos, la supervivència lliure de progressió va arribar a una mitjana de 7,7 mesos amb una mitjana de supervivència global de 14,3 mesos.

Assaig clínic fase 3 per validar l'eficàcia de la combinació

Si posem aquests resultats en context i tenim en compte que la mitjana de supervivència general de l'adenocarcinoma ductal de pàncrees metastàtic de novo és inferior a l'any, podem parlar de resultats prometedors que obren la porta a investigar aquesta combinació en un assaig clínic fase 3 per validar la seva eficàcia en un nombre més gran de pacients.

Actualització de dades de l'estudi OPTIMIZE-1 al Congrés ESMO GI

Els resultats d'aquest estudi s'han presentat al Congrés de la Societat Americana d'Oncologia Mèdica (ASCO) celebrat entre el 31 de maig i el 4 de juny i es van publicar en paral·lel a la revista The Lancet Oncology. La Dra. Teresa Macarulla investigadora sènior de l'estudi presenta avui les dades actualitzades de l'assaig en una comunicació mini-oral del Congrés de la Societat Europea d'Oncologia Mèdica sobre tumors gastrointestinals, ESMO GI, del qual a més és codirectora científica.

Share it:

Related news

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.