Vall d’Hebron presenta el decàleg dels reptes de la simulació clínica

El decàleg té com a objectiu principal millorar les pràctiques educatives mitjançant la simulació clínica, una eina essencial per a la formació de professionals sanitaris.

04/06/2024

El Vall d’Hebron Centre de Simulació Clínica Avançada ha elaborat un decàleg pioner per abordar els reptes de la simulació clínica a Catalunya. Aquest document és el resultat del taller "Els reptes de la simulació a Catalunya", una sessió dinàmica de treball emmarcada dins de la Setmana de la Simulació, on experts i professionals del sector van treballar conjuntament per identificar i proposar solucions als principals desafiaments.

El decàleg té com a objectiu principal millorar les pràctiques educatives mitjançant la simulació clínica, una eina essencial per a la formació de professionals sanitaris. Les recomanacions inclouen la promoció de la formació i sensibilització en simulació clínica, el desenvolupament de metodologies educatives estructurades, la identificació de necessitats formatives i la creació de programes educatius específics. A més, es destaca la importància d'integrar la simulació al currículum, establir mecanismes de coordinació entre centres i garantir un ús ètic de la simulació per preservar la dignitat dels alumnes.

La Dra. Mónica Rodríguez, directora del Vall d’Hebron Centre de Simulació Clínica Avançada, remarca que el decàleg representa un esforç conjunt per enfortir la formació dels professionals sanitaris a través de la simulació clínica. I és que la simulació clínica “ha demostrat ser una eina enormement eficient i segura per la formació dels professionals de la salut. És per això que esdevé necessari dissenyar una estratègia, per part de les autoritats corresponents, que garanteixi l’accés a simulació en tots els centres on es formen o treballen aquests professionals. El decàleg que proposem vol servir de marc de referència per ajudar al disseny d’aquesta estratègia, que suposaria un gran pas endavant introduint elements innovadors que ajuden a donar millor resposta a les necessitats actuals en salut de la ciutadania”.

Un altre aspecte clau del decàleg és la necessitat de facilitar finançament i compartir recursos per assegurar la sostenibilitat dels programes educatius. També es proposa la creació de mètodes estandarditzats i l'impuls de la investigació educativa per avaluar l'impacte de la simulació clínica en el desenvolupament dels alumnes.

"S'espera que aquest decàleg sigui un punt de trobada de totes les parts implicades, des del participant en la simulació fins a les autoritats competents, per tal d'obtenir una formació equitativa, transversal, amb resultats tangibles, d'impacte i de la més alta qualitat, contribuint així a una millor atenció als pacients”, ha destacat el Dr. Jordi Bañeras, coordinador del Vall d’Hebron Centre de Simulació Clínica Avançada.

El Centre de Simulació Clínica Avançada de Vall d’Hebron reafirma el seu compromís amb el lideratge, la millora contínua i la innovació en aquest camp crucial.

La Dra. Mónica Rodríguez, directora del Vall d’Hebron Centre de Simulació Clínica Avançada, remarca que el decàleg representa un esforç conjunt per enfortir la formació dels professionals sanitaris a través de la simulació clínica.

Share it:

Related news

Related professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.