La UITM-CaixaResearch presenta resultats prometedors del primer assaig clínic d’un innovador anticòs en pacients amb tumors sòlids prèviament tractats, especialment en melanoma

Les dades preliminars del primer assaig en pacients de l'anticòs biespecífic FS222 indiquen que el fàrmac presenta un perfil de toxicitats manejable i que presenta una activitat antitumoral prometedora.

03/06/2024

Les dades inicials del primer assaig fase 1 de l'anticòs biespecífic FS222 demostren que és un fàrmac amb un perfil de seguretat acceptable i manejable i que presenta una activitat antitumoral prometedora, especialment en pacients amb melanoma cutani metastàtic refractari a immunoteràpia amb inhibidors de punt de control immunitari anti- PD1.

Dades prometedores d'activitat antitumoral, especialment en pacients amb melanoma

A l'assaig encara en curs han participat ja 104 pacients amb diversos tipus de tumor que havien rebut entre una i set línies de tractament prèvies. Els resultats preliminars d'aquest assaig fase 1 indiquen taxes de resposta objectives parcials o completes en pacients amb melanoma, càncer de pulmó de cèl·lula no petita, càncer d'ovari, càncer de mama triple negatiu, liposarcoma i càncer de còlon. 

La taxa de resposta global per a tot tipus de tumor va ser del 17%. “No obstant això”, afegeix la Dra. Elena Garralda, directora de la Unitat de Recerca de Teràpia Molecular del Càncer UITM-CaixaResearch que ha liderat aquest estudi “destaquen els resultats en pacients amb melanoma cutani avançat que no havien respost a immunoteràpia amb inhibidors de punt de control immunitari”.

En aquests pacients, la taxa de resposta global va ser del 47,4% i el 68,4% va controlar la malaltia.

“Encara que es tracti de resultats molt preliminars, el cert és que són dades molt prometedores, especialment en pacients amb melanoma que no responen a la immunoteràpia convencional” comenta Elena Garralda.

Els efectes adversos associats al tractament presenten un perfil de seguretat del fàrmac acceptable i manejable. Respecte a la farmacologia es va observar la modulació i l'augment de les cèl·lules T tumorals a les biòpsies dels pacients tractats confirmant l'activació de la resposta immunitària contra el tumor.

Disseny innovador per reactivar la resposta immunitària contra el tumor

“Encara que l'arribada de la immunoteràpia ha suposat una revolució en el panorama del tractament oncològic, actualment la majoria dels pacients que reben inhibidors de punts de control immunitaris no responen al tractament o recauen. D'aquí la necessitat de seguir investigant per trobar noves estratègies en immunoteràpia que ofereixin més beneficis a un nombre més gran de pacients” explica la Dra. Elena Garralda.

FS222 és un innovador anticòs biespecífic d'última generació. La seva estructura tetravalent us permet d'una banda inhibir el punt de control immunitari PD-L1 i de l'altra presenta un agonista o potenciador de la resposta immunitària. De manera que és capaç d'activar de manera molt potent i selectiva el sistema immunitari del pacient contra les cèl·lules tumorals.

“Els propers passos inclouen una millor optimització de la selecció de la dosi i una major avaluació del perfil d’eficàcia de FS222 en pacients amb melanoma i altres tipus de tumors per confirmar l’activitat en un nombre més gran de pacients” conclou la Dra. Garralda que ha presentat avui aquestes dades preliminars del primer assaig en humans d'aquest innovador anticòs al Congrés de la Societat Americana d'Oncologia que se celebra a Chicago del 31 de maig al 4 de juny.
 

Share it:

Related news

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.