Jarabe de Palo reviu a Pau Donés en un emotiu concert homenatge a Vall d’Hebron per al personal sanitari i pacients oncològics

La família de Pau Donés organitza un concert a l’hospital on va ser tractat  per donar les gràcies a les persones que el van acompanyar, en resposta a l’allau de missatges de gent que han connectat amb el seu activisme contra el càncer

25/04/2024

Tres acords. Do major, do menor i fa major. Amb aquesta melodia arrenca “Eso que tú me das”, una de les darreres cançons que va escriure Pau Donés i que el temps ha convertit en un llegat vitalista. Quan ahir al vespre van sonar al Pavelló Docent del Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus van donar pas a un dels moments àlgids del concert que Jarabe de Palo va oferir en homenatge als personal sanitari i pacients oncològics.

Quatre anys després que un càncer de còlon s'emportés a Pau Donés, la seva família ha creat un espectacle en forma de concert per retre-li homenatge com a artista i com a persona. “Després de la seva mort, vam rebre molts missatges dels seus fans i de gent que havia connectat amb el seu activisme contra el càncer i, passat un temps, els hi hem donat resposta amb un tribut”, explica el seu germà, Marc Donés. “Hem creat un espectacle perquè estigués present amb àudios i vídeos i a través de la gent que el va estimar”, avança. Darrere l'espectacle està Tronco Records, la productora que va fundar Pau Donés i que ara gestiona la seva família. I per projectar-lo, la seva banda de sempre, Jarabe de Palo, ha tornat als escenaris amb una gira de 20 concerts més un, que va arrencar el 10 de febrer. Aquest concert de més, que no sortia anunciat a l'inici de la gira, és el que va tenir lloc ahir a Vall d'Hebron en petit comitè de manera presencial, només per a personal sanitari i pacients oncològics, però obert a tothom a través del canal de YouTube de Vall d’Hebron. En aquesta actuació solidària, Pau Donés, a través de la seva banda, família i amics, qui va reviure per retre homenatge als professionals que van ser al seu costat i tenen cura de pacients que, com ell, reben el diagnòstic d'un càncer.

A l'espectacle va interactuar amb la seva banda i els tres cantants que han estat seleccionats en aquesta gira per mostrar tots els seus registres: Ernest Armengol, la seva cara més rockera; Arturo Moreno, la veu mestissa, i María Pascual, que ve del jazz i ofereix el vessant més intimista. "A més d'escoltar els seus temes en directe, alguns dels seus amics, Jordi Évole, Carlos Tarque, Andreu Buenafuente, La Mari de Chambao i Pau Gasol, participen virtualment rememorant anècdotes", explica Marc Donés.

Una cançó simbòlica

Al concert van sonar 17 cançons de Pau Donés seleccionades per la pròpia banda i Micky Forteza, coproductor de Jarabe de Palo i director musical de la gira. El fil musical va ser teixit amb un format retrospectiu per mostrar les diferents etapes musicals per les quals Jarabe de Palo va transitar durant 24 anys. El repertori és ampli, hi ha temes d'amor i desamor que quan sonen porten a cadascú a unes coordenades de la seva vida: una persona, una sensació, una vivència. Però aquest concert va tenir un tema simbòlic que va aconseguir que les emocions de músics i públic ballessin al mateix ritme: “Eso que tú me das”, que Pau Donés va escriure per agrair les persones que el van acompanyar. Venia precedit de dos grans temes: “La Flaca” i “Grita”. “És una cançó simbòlica per a nosaltres”, va compartir Dra. Elena Élez, l'oncòloga de Pau Donés, adjunta del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i cap del grup de Càncer Colorectal del Vall d'Hebron Institut d’Oncologia(VHIO).

1.300 entrades solidàries i sumant-hi

La Dra. Elena Élez ha tingut un paper clau en aquesta gira. “No volíem oblidar-nos de les persones que connecten amb Pau Donés a causa del càncer. I hem volgut regalar un percentatge d'entrades a cada concert a personal sanitari i pacients oncològics”, explica Marc Donés. Van comptar amb la Dra. Elena Élez per contactar amb els hospitals de les ciutats on toquen: Màlaga, Lleida... “Portem més de 1.300 entrades solidàries”, calcula. "La resposta que hem tingut ha estat increïble i pensem que Pau seria feliç de veure que hem intentat seguir el seu llegat: eliminar l'estigmatització i animar la gent a compartir com se sent. Cada dia, ens arriba que la seva actitud davant la vida els ajuda”, relata.

“Amb aquest concert, a l'Hospital on va ser tractat, hem volgut donar les gràcies de tot cor al personal de Vall d'Hebron i en general a tot els sanitaris que acompanyen els pacients i les famílies, i donar visibilitat a les persones que treballen per erradicar la malaltia”, conclou.

La lluita contra el càncer de còlon: el tumor més prevalent a l'Estat

El càncer de colon és el més prevalent a l'Estat, cada anys es diagnostiquen uns 40.000 casos.  Afecta ambdós sexes, un de cada 20 homes i una de cada 30 dones abans dels 74 anys. Un 30% es podria evitar amb dieta mediterrània i exercici. I, amb una detecció precoç, es podria curar fins al 90%. Gràcies als programes de cribratge es poden detectar tumors en estadi II i III. Però els cribratges es fan entre els 50 i 69 anys i Pau Donés era més jove, tenia 48 anys i una mutació BRAF que fa que les cèl·lules canceroses es divideixin ràpidament. Només entre un 8-10% dels pacients té aquesta alteració. Quan Pau Donés va entrar a la consulta de la Dra. Elena Élez per primer cop, ella estava immersa en investigar com es comporta l'oncogen BRAF. “Aleshores, l'esperança de vida era de 9 mesos i Pau va viure cinc anys amb qualitat de vida gràcies a l’abordatge multidisiciplinari de la malaltia i la recerca”, explica. “Però amb els avenços dels darrers anys, hem aconseguit que aquest tipus de càncer colorectal hagi passat d’un pronòstic de mesos a fins i tot anys en determinats casos”, destaca.

La Dra. Elena Elez sempre ha defensat que l'Oncologia Mèdica és una especialitat vocacional on la part humana és molt important i així intenta traslladar-ho als seus alumnes. “Crec que els pacients tindran més adherència a les nostres recomanacions si tenim capacitat de comunicació i empatia, habilitats i competències que han d’adquirir els metges i metgesses durant la seva formació”, afirma. Per això, quan els pacients pregunten quin és el seu pronòstic a ella li agrada respondre que “treballem per trencar les estadístiques”. Pau Donés va ser un exemple de com avancen les teràpies. Va participar en un assaig clínic, 'Beacon', publicat al New England Journal of Medicine, amb el qual s'ha arribat a aprovar una combinació de medicaments amb teràpia dirigida. I, gràcies al resultats de la seva recerca, el grup de Càncer Colorectal del VHIO ha rebut recentment una beca de l'Institut Carlos III per a un nou assaig amb pacients amb càncer colorectal que començarà ben aviat. La col·laboració de Pau Donés també va ajudar a identificar un nou biomarcador per a teràpies dirigides. “En aquesta àrea tenim una àmplia experiència en assistència i recerca, i som un dels centres amb més activitat al món”, apunta la Dra. Elena Élez, qui afegeix que l'any passat també van publicar un article sobre un biomarcador per identificar mutacions amb biòpsia líquida.

La Dra. Elena Élez no vol deixar de citar un altre canvi del qual se sent orgullosa, en comptes d'un comitè multidisciplinari de tumors, ara hi ha un comitè multidisciplinari de pacients amb càncer colorectal de Vall d'Hebron. És un petit gest que posa el pacient al centre de les cures i humanitza l'abordatge. En aquest acompanyament, la figura de la infermera té un paper crucial. “Per als qui vam tenir l’oportunitat d’acompanyar el Pau Donés, va ser un exemple de com afrontar la vida en moments complicats. Força, solidaritat, comprensió... Sempre animava a treballar plegats”, recorda Ángeles Peñuelas, adjunta d’Infermeria d’Oncologia Mèdica. “L’afecte i la determinació amb les quals parlava del personal d’infermeria oncològica ens va situar al mapa. Va saber veure la importància de les nostres cures i no hi havia entrevista en la qual no parlés de les infermeres. Fins i tot, ens va regalar una cançó, ‘Los ángeles se visten de blanco’”, apunta. Amb aquest concert ha tingut una altra oportunitat de donar les gràcies a tots i totes. I Vall d'Hebron agraeix aquest empenta per donar visibilitat al càncer colorectal, les cures humanitzades i la recerca.

 

 

 

 

 

 

Pau Donés va patir un càncer de còlon poc comú: tenia menys de 50 anys en el moment del diagnòstic i una mutació BRAF. “Gràcies a la recerca, hem aconseguit millorar el pronòstic que fa uns anys era de mesos” , diu la seva oncòloga, la Dra. Elena Élez

Share it:

Related news

Related professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.