El Biobanc de Vall d'Hebron posa en marxa un cercador de mostres biològiques

El cercador recull 65.609 casos que han estat catalogats utilitzant la classificació internacional de malalties.

04/04/2024

A la pàgina web del Biobanc Hospital Universitari Vall d'Hebron (HUVH), s'ha publicat la primera versió del cercador de mostres humanes destinades a la investigació. El cercador recull 65.609 casos que han estat catalogats utilitzant la classificació internacional de malalties ICE-10 i la codificació ORPHA per al cas de les malalties minoritàries.

Aquest catàleg acull 4.218 casos de malalties infeccioses, 5.411 de malalties oncològiques, 2.377 de malalties renals, 1.676 de cardiovasculars, 1.531 de respiratòries i 3.016 de COVID-19, entre d'altres. Són especialment destacats, per la seva escassetat en la majoria dels catàlegs, els 3.157 casos de malalties minoritàries que acull casos relacionats amb alteracions genètiques, malalties del sistema urinari, digestiu, entre d'altres.

Aquest catàleg pretén donar visibilitat a mostres donades per a la investigació, facilitant-ne la cerca mitjançant l'ús de criteris com el tipus de malaltia o el codi ICE-10, salvaguardant en tot moment la privadesa dels donants.

En els últims mesos l'equip que integra el Biobanc en col·laboració amb els investigadors, s'ha dedicat a la creació d'aquest catàleg amb l'objectiu de facilitar la feina del personal del Campus Vall d'Hebron i de les entitats externes amb les quals treballem. "Esperem contribuir amb aquest catàleg a la cerca de mostres de forma més accessible i transparent", destaca Isabel Novoa, directora del Biobanc HUVH.

El treball de l'equip del Biobanc continua avançant davant la necessitat de la interoperabilitat de dades en el sector salut. En un futur es planteja, en col·laboració amb Sistemes d'Informació del Vall d'Hebron, utilitzar el model comú de dades en salut OMOP (Observational Medical Outcomes Partnership) endinsant-se en els reptes que comporta l'accés a les dades.

El Biobanc HUVH, com a membre de la Plataforma de Biobancs i Biomodels de l'Institut de Salut Carlos III (PISCIIIBB), contribuirà amb aquest catàleg a l'ampliació del catàleg de la PISCIIIBB que actualment recull únicament les mostres de malalties minoritàries i COVID-19, de totes les unitats que la conformen.

En els pròxims mesos la PISCIIIBB, membre observador de la Infraestructura Europea BBMRI (European Research Infrastructure for Biobanking), passarà a ser un membre de ple dret. D'aquesta manera, el Biobanc HUVH a través de la PISCIIIBB formarà part d'una de les infraestructures més importants de la Unió Europea i podrà contribuir amb els casos que es mostren en aquest catàleg a l'objectiu final d'aquesta infraestructura d'impulsar la investigació Biomèdica.

Són especialment destacats, per la seva escassetat en la majoria dels catàlegs, els 3.157 casos de malalties minoritàries.

Share it:

Related news

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.