Cirurgia Endovascular estrena un quiròfan híbrid únic dissenyat per l'equip mèdic que millora la precisió de les intervencions i la seguretat

El nou quiròfan híbrid compta amb dues pantalles grans que funcionen com un navegador que guia als cirurgians per l’entramat d’arteries del pacient en temps real

11/01/2024

Amb la intervenció d’un aneurisma d’aorta a un pacient complex, l’equip del Dr. Sergi Bellmunt, cap del Servei de Cirurgia Vascular, ha estrenat un quiròfan híbrid a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron per fer cirurgies endovasculars. A més d’estar equipat amb els més avançats sistemes d’imatge de radiodiagnòstic, que permeten veure en temps real com és el cos del pacient per dins sense moure’l de la taula d’operacions, el que fa únic aquest quiròfan és que l’han dissenyat els cirurgians. A diferència d’altres quiròfans híbrids, compta amb dues pantalles enormes que permetem als i les professionals visualitzar totes les imatges  de l’anatomia interna del pacient que es generen dins la sala d’operacions des de tots els angles: laparoscòpia, endoscòpia, ecografies, TAC, angiografies i microscòpia. “Hem pensat un quiròfan per treballar amb la màxima qualitat d’imatge des de qualsevol posició, perquè tot l’equip vegi què estem fent al moment i amb el més petit detall”, explica el Dr. Sergi Bellmunt. A més, l’equip de radiodiagnòstic es desplaça a través d’uns raïls que hi ha al sostre, de manera que té una mobilitat de 360 graus al voltant de la taula d’operacions on jau el pacient i s’adapta als moviments del personal sanitari i no a la inversa.

Abans de començar la primera operació, el Dr. Bellmunt prova amb el seu equip tota la maquinària que durant la intervenció permet fer de manera simultània diferents procediments terapèutics i diagnòstics. La taula d’operacions, on va el pacient, està suspesa, és transparent i la tecnologia permet que la persona que hi puja es mimetitzi i sigui també translúcida per a l’equip de metges i sanitaris. Així, els cirurgians poden veure en temps real el flux sanguini, identificar obstruccions i col·locar stents i altres dispositius amb una precisió mil·limètrica. 

Un navegador per moure’s amb seguretat per vasos sanguinis i artèries
Els procediments endovasculars tracten afeccions als vasos sanguinis i artèries, com aneurismes, obstruccions i malformacions. “Els cirurgians endovasculars toquem totes les artèries excepte el cor, som els tècnics de la caldera, però no toquem la caldera, arreglem la resta perquè el conjunt funcioni”, descriu el Dr. Sergi Bellmunt. El cor treballa amb un ritme impecable per enviar la sang a tots els extrems del cos i ajudar a fer el camí de tornada. Cada hora, un cor dispensa prop de 260 litres de sang. En un sol dia, ajuda a circular pel cos més sang que probablement tota la benzina que podem posar al nostre cotxe durant un any. Al quiròfan híbrid, l’equip de cirurgia endovascular restaura incidències –aneurismes– en aquest entramat de vasos sanguinis i artèries, perquè la circulació de la sang sigui fluida. 
Les noves tecnologies han revolucionat les cirurgies endovasculars.

Anteriorment, aquests procediments requerien que els pacients fossin sotmesos a cirurgia oberta, la qual cosa implicava incisions grans i temps de recuperació més llargs. Amb l'arribada del quiròfan híbrid, els cirurgians poden realitzar intervencions altament precises a través de petites incisions, als engonals o les aixelles, reduint significativament el risc de complicacions i escurçant el temps de recuperació. Les intervencions més freqüents que tracta l’equip de cirurgia endovascular són els aneurismes d’aorta. “Abans, per veure el mapa de carreteres del pacient, necessitàvem injectar contrast a la sang”, explica el Dr. Sergi Bellmunt. Però el contrast, a més de donar al·lèrgia, pot afectar els ronyons. “Ara, estalviem temps i proves. Reconstruïm en 3D la imatge del TAC que el pacient es fa de forma ambulatòria i la fusionem amb la imatge que obtenim a quiròfan, d’aquesta manera veiem el mapa de venes i artèries i sabem sempre per on ens movem, com amb un navegador, la qual cosa ens permet prendre decisions instantànies i precises durant la intervenció”, resum el cap de Cirurgia Endovascular. 

Menys dolor, menys exposició a les radiacions i recuperacions més ràpides
Els pacients també se'n beneficien d'aquesta tecnologia avançada, perquè tenen temps de recuperació més curts, menys dolor i una menor exposició a la radiació, gràcies a la capacitat de limitar la quantitat d'imatges de raigs X necessàries durant la cirurgia.

Les intervencions que practica l’equip del Dr. Sergi Bellmunt salven vides. La lesió més freqüent que intervenen és a l’aorta abdominal. Aquests pacients poden patir un aneurisma a l’aorta que poden passar desapercebuts, però si es trenquen dos de cada tres pacients moren abans d’arribar a l’hospital. La detecció precoç, en aquest cas, és vital. És aconsellable que una persona amb un familiar de primer grau que ha patit un aneurisma es faci proves. Tot i que el millor és prevenir. El tabac és el principal risc, per davant del colesterol. No fumar, moure’s, menjar de manera saludable i controlar la pressió arterial són claus en la prevenció. 

Vall d’Hebron és referent en cirurgies endovasculars complexes, iuxtarenals o toracicoabdominals, que requereixen tècnica i equips multidisciplinari. El Dr. Sergi Bellmunt assenyala que en un any realitzen 15 cirurgies complexes abdominals i 20 toràciques. El quiròfan híbrid permet la col.laboració entre diferents especialitats. Com que està integrat digitalment, els sanitaris tenen accés a la història clínica del pacient. A més, el sistema permet gravar i veure les intervencions en temps real, la qual cosa beneficia l’activitat docent i investigadora.
 

“A diferència d'altres quiròfans híbrids, hem pensat en un quiròfan amb dues pantalles per treballar amb la màxima qualitat d’imatge des de qualsevol angle, perquè tot l’equip vegi què estem fent al moment”, explica el Dr. Sergi Bellmunt. Vall d’Hebron és referent en cirurgies endovasculars complexes, iuxtarenals o toracicoabdominals. En un any  es realitzen 15 cirurgies complexes abdominals i unes 20 toràciques

Share it:

Related news

Related professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.