Neonatologia rep el Premi Chiesi en 'Benestar del Pacient' per implementar l’extubació de prematurs 'pell amb pell'

L’estudi d’aquest procediment observa una millora de l’adaptació respiratòria, redueix l’estrès dels nadons i les reintubacions

31/10/2023

Els bessons Ayax i Gabriel van néixer el passat 26 de setembre a les 26 setmanes de gestació a l'Hospital Universitari Vall d'Hebron. Eren molt petits i van haver d'ingressar a l'UCI de Neonatologia. Ayax pesava 830 grams i Gabriel, 750 grams. Està demostrat que els bessons prematurs, si estan junts, evolucionen millor. Aquesta experiència té nom i se'n diu 'abraçada salvadora'. Però durant el primer mes de vida, Ayax i Gabriel no han pogut estar en contacte. Gabriel va requerir ventilació assistida. Fa una setmana va ser extubat fent pell amb pell amb la seva mare, un procediment que ha implementat el Servei de Neonatologia, amb el Dr. Félix Castillo al capdavant, i que està demostrant tenir nombrosos beneficis. I fent pell amb pell, un dia després de ser extubat, Gabriel es va retrobar amb Ayax sobre el pit de la seva mare, tots tres junts.

La medicina es reinventa constantment. I sovint són les idees innovadores i els enfocaments revolucionaris els que marquen la diferència en la cura dels pacients més vulnerables, com els nadons prematurs. En aquest context, l'equip de Neonatologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron ha rebut el Premi Protagonistes dels Laboratoris Chiesi en la categoria 'benestar del pacient', per aquest projecte pioner en la humanització de l'atenció als nadons prematurs. El guardó reconeix la implementació d'extubacions electives de nadons prematurs en contacte pell amb pell en comptes de fer-ho a la incubadora. Aquesta pràctica està demostrant tenir un impacte sorprenent en l'adaptació dels nadons prematurs a la vida fora de l'úter matern.

Fa més d'un any que el Servei de Neonatologia ha implementat aquest procediment. I entre gener de 2022 i juny de 2023, l'equip del Dr. Felix Castillo ha analitzat el comportament dels nadons als quals se'ls hi practicava una extubació electiva durant els dos primers mesos de vida fent pell amb pell amb un dels progenitors. Els resultats han estat bons: s'observa una millora substancial en l'adaptació respiratòria, una disminució significativa de les complicacions en l'extubació i una reducció de la necessitat de reintubació. L'estudi volia comprovar la seguretat i la tolerància d'aquest procediment per convertir-lo en un estàndar de cures dins el Servei de Neonatologia. "Hem vist que les extubacions durant el contacte pell amb pell són segures, ben tolerades i no s'associen a una major taxa de fracàs", explica el Dr. Félix Castillo. Així mateix, millora el vincle entre el nadó i la seva família, la confiança dels progenitors, redueix l'estrés durant l'extubació i incorpora la família en les cures del recent nascut.

L'edat gestacional mitja dels nadons extubats ha estat de 26 setmanes i el pes mig de 859 grams. La meitat de les intubacions es van produir per malaltia per membrana hialina. El Dr. Felix Castillo destaca també que es van observar més probabilitats d'èxit en extubacions després d'un fracàs.

Un treball en equip

 

Marta Ávila, infermera del Servei de Neonatologia, descriu l’extubació "com un treball en equip en el qual participen metges i metgesses, infermeria, auxiliars i les famílies”. Des que va entrar a Neonatologia, l’any 2004, ha canviat molt la manera de treballar. “Aleshores, hauria estat impensable fer una extubació pell amb pell”, reconeix. Però la tecnologia i els avenços mèdics han permès fer un salt cap a un model que incorpora la família en les cures dels nadons prematurs. “En una extubació pell amb pell, els pares són una peça més del procés”, explica Marta Àvila. Part de l’èxit és que la família estigui tranquil·la i això és més fàcil d’aconseguir quan s’ha establert un vincle de confiança. “Infermeria passa moltes hores amb les famílies, parlem molt i si traslladem que aquest procediment és segur i que els beneficis de fer-ho pell amb pell són molts, la família estarà relaxada i el nadó ho notarà”, afegeix.

Durant aquest procediment, l’equip d’infermeria a més de preparar les famílies, prepara tot el material, per si s’ha de reintubar o el nadó requereix unes cànules d’alt flux. També condiciona l’espai, poc soroll i si hi ha més famílies, col·loca una mampara. "Les constants mostren que fent pell amb pell, els nadons estan més confortables i tranquils, i experimentarien menys dolor", conclou Marta Ávila.

El 'mètode cangur'

Múltiples estudis han mostrat que el "mètode cangur" o pell amb pell redueix l'estrès dels nadons, disminueix el dolor, millora la termorregulació, millora la son, afavoreix el neurodesenvolupament i ofereix més estabilitat cardiorrespiratòria. El secret rau en la imitació de l'ambient uterí. La proximitat de la mare o el pare, la seva veu, la seva calor i el batec del cor recreen les sensacions que el nadó experimentava abans de néixer. Els resultats són evidents, tant en la tranquil·litat que es veu en els rostres dels pares com en els monitors, on es registra la millora en la saturació d'oxigen, una reducció de l'estrès i una estabilització de la situació clínica dels nadons.

Però la història no acaba aquí. També implica els pares des del primer minut. Aquesta inclusió primerenca no només beneficia les mares, sinó també els pares, establint un vincle fonamental entre els progenitors i els seus petits. Vall d'Hebron està portant aquesta pràctica un pas més enllà amb la implementació de noves pràctiques com la extubació pell amb pell.

"Hem vist que les extubacions durant el contacte pell amb pell són segures, ben tolerades i no s'associen a una major taxa de fracàs", explica el Dr. Félix Castillo

Share it:

Related news

Related professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.