We are a leading healthcare campus encompassing all fields of health: from healthcare and research to teaching and management.
Professionalism, commitment and research by professionals on the Campus are the key elements in offering patients excellent care.
We are committed to research as a tool to provide solutions to the daily challenges we face in the field of medical healthcare.
Thanks to our healthcare, teaching and research potential, we work to incorporate new knowledge to generate value for patients, professionals and the organization itself.
We generate, transform and transmit knowledge in all areas of the health sciences, helping to train the professionals of the future.
We are defined by our vocation for communication. We invite you to share everything that happens at Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus, and our doors are always open.
Hospital donations
Research donations
Les doctores Paula Pérez y Macarena González creen un espai de trobada mensual per als pacients oncològics adolescents i joves on aborden, més enllà del tractament mèdic, aspectes emocionals, psicològics i inquietuds personals
L’ésser humà no és una espècie amb grans habilitats físiques. No corre fins a 180 km/h com els guepards ni té la visió nocturna d’un mussol. Però és una espècie creativa i amb moltes habilitats per adaptar-se als canvis. I l’adolescència és un moment clau per desenvolupar aquestes eines, en el qual el cervell també canvia. En aquest període, les persones comencen a escriure la seva identitat. Toca decidir estudis, primers treballs i viure les primeres relacions afectives i sexuals. És una etapa crucial en la formació d’un individu, en la qual s’estableixen valors, creences i relacions. L'arribada del càncer en aquesta etapa de la vida afegeix una complexitat addicional a aquest procés de creixement i desenvolupament. Perquè al bell mig de la recerca de la seva identitat, els pacients adolescents han de gestionar una malaltia greu, la qual cosa pot generar inquietuds i reptes únics.
Des d'abril de 2022, l'Hospital Universitari Vall d'Hebron compta amb una consulta per a pacients adolescents i joves adults amb càncer, que suma l’experiència d’oncòlegs pediàtrics i oncòlegs mèdics. Al capdavant, estan la Dra. Paula Pérez, adjunta d’Oncologia Pediàtrica i investigadora del grup de Càncer i malalties hematològiques infantils del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), i la Dra. Macarena González, adjunta d’Oncologia Mèdica i investigadora del Grup del programa de Tumors Genitourinaris, SNC i Sarcomes del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO). En aquest temps, ambdues han recollit inquietuds dels seus pacients que van més enllà de l'atenció mèdica. Conscients de la importància de brindar un suport complet, han creat uns tallers per donar respostes als seus dubtes. El primer s’ha celebrat aquest dimarts a l’espai Domum de l’Hospital Infantil i de la Dona de Vall d’Hebron i ha parlat de sexualitat. “La nostra idea és celebrar un taller cada mes, per a aquest trimestre tenim organitzats dos tallers més, un sobre exercici físic, que impartirà el fisioterapeuta de Vall d’Hebron, Denys Santa Marina el 24 d’octubre, i un altre el 28 de novembre sobre hàbits alimentaris saludables”, avança la Dra. Macarena González.
Aquest taller sobre sexualitat s'erigeix com un espai segur i de confiança, on els pacients oncològics adolescents i joves adults poden compartir inquietuds, explorar i comprendre millor els aspectes relacionats amb la seva sexualitat. Les doctores Macarena González i Paula Pérez, que compten amb una àmplia experiència en el camp oncològic, s'han aliat amb una psicòloga especialitzada en sexologia, professora de l’Col·legi Desconect@, Esther Lucía, per guiar els participants. “El taller vol reconèixer la importància d'abordar no només els aspectes mèdics de la malaltia, sinó també els aspectes emocionals i psicològics que envolten la vida dels joves afectats pel càncer”, apunta la Dra. Macarena González.
Durant el taller, s’han abordat una varietat de temes, des de l’atenció als canvis físics, l'educació sexual i la comunicació amb la parella, fins a la fertilitat i la preservació de la mateixa, aspectes que sovint es veuen afectats per algunes teràpies. A més, s’han proporcionat recursos i estratègies per ajudar els participants a fer front als reptes que poden sorgir a la seva vida sexual i emocional mentre enfronten la malaltia.
Un espai de confiança
“Per trencar el gel, sempre deixo una capsa on els pacients i els seus acompanyants poden escriure preguntes de manera anònima que no s'atreveixen a dir verbalment. D'aquesta manera creem un espai d'intimitat i confiança”, explica Esther Lucía. “Sempre treballo en un ambient distès i divertit, on impera el llenguatge col·loquial. A aquests joves, sovint, els falten referents. Nosaltres els escoltem i els preguntem com els podem acompanyar. Intento crear un espai còmode. Per això obrim el taller a parelles i amics, perquè puguin parlar de necessitats i pors, i que no els quedi res per resoldre”, afegeix.
La iniciativa ha rebut una càlida acollida per part dels pacients, que han destacat la importància de comptar amb un espai on puguin expressar les seves preocupacions i rebre orientació de professionals de la salut. “És un lloc on expressar-me, on m'escolten i es preocupen per mi més enllà de buscar un tractament per a la meva malaltia", comenta un dels pacients. Aquestes paraules reflecteixen el compromís de l'equip mèdic de brindar un suport integral als seus pacients i destacar la importància del seu benestar emocional i psicològic.
Acompanyament psicoemocional
"El taller no només tracta qüestions tècniques sobre la sexualitat, sinó també d'empoderar els nostres pacients i proporcionar-los eines per prendre decisions informades sobre la seva vida sexual i la seva salut en general", destaca la Dra. Paula Pérez. La consulta es posiciona com un far per a aquest grup d’edat, destacant la importància de la recerca i l'atenció especialitzada. El càncer en adolescents i joves adults és una malaltia rara. Tenen uns tumors propis del desenvolupament, amb un diagnòstic, abordatge i pronòstic diferent als infants i adults. Entre els 14 milions de casos de càncer que es diagnostiquen cada any al món, només un 5% afecta menors de 25 anys. La Dra. Paula Pérez destaca que “ la creació d’aquesta unitat ens ajuda a oferir un abordatge més personalitzat i acurat, perquè els equips estem al dia d’assajos clínics i protocols per a aquest grup”.
La consulta oncológica per a adolescents i joves ha organitzar dos tallers més aquest trimestre: un sobre exercici físic, amb el fisioterapeuta de Vall d’Hebron, Denys Santa Marina, el 24 d’octubre, i un sobre hàbits alimentaris saludables, el 28 de novembre.
Paediatric Oncology and Haematology, Children's Hospital and Woman's Hospital
By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights". Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute. Purpose: Manage the user’s contact information. Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy. Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use. Source: The interested party themselves.