Afegir un nou fàrmac oral al tractament estàndard millora els resultats clínics en pacients amb càncer de mama metastàtic HR+ HER2- prèviament tractades

L'assaig clínic de fase III CAPItello-291 ha demostrat que la combinació de fulvestrant amb capivasertib, un nou fàrmac oral desenvolupat per la farmacèutica Astrazeneca, millora significativament la supervivència lliure de progressió en pacients amb càncer de mama metastàtic HR+ HER2- tractades prèviament endocrina, en comparació amb fulvestrant més placebo.

15/06/2023

El càncer de mama és el càncer més freqüent a tot el món, amb un diagnòstic estimat de 2,3 milions de pacients el 2020. Aproximadament el 70% dels tumors de mama són del tipus HR+ HER2 -. En tumors HR+ HER2- metastàtics, la primera línia de tractament estàndard són els inhibidors de CDK4/6 en combinació amb teràpia endocrina. “Tot i això, quan el tumor progressa a aquesta línia de tractament el maneig d'aquestes pacients continua sent un desafiament clínic” explica la Dra. Mafalda Oliveira, oncòloga mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, investigadora del Grup de Càncer de Mama del VHIO i coautora de l’estudi.

Les opcions actuals de tractament per a aquestes pacients inclouen el fulvestrant, un fàrmac intramuscular degradador selectiu del receptor hormonal d'estrogen, com ara monoteràpia o en combinació amb altres fàrmacs.

La sobre activació de la via Akt es relaciona amb la resistència a la teràpia endocrina

Al voltant de la meitat dels càncers de mama HR+ HER2- presenten una sobre activació de la via de PI3K/AKT, que afavoreix el creixement i la capacitat metastàtica del tumor i que a més està implicada en la resistència a la teràpia endocrina. Capivasertib és una molècula oral inhibidora de la via Akt desenvolupada per la farmacèutica Astrazeneca.

L'assaig de fase 3 CAPitello-291 avalua l'eficàcia i la seguretat de la combinació capivasertib-fulvestrant en 708 pacients amb càncer de mama avançat HR+ HER2- prèviament tractades amb teràpia endocrina davant de fulvestrant més placebo” diu la investigadora.

“Entre les pacients reclutades, es va identificar un subgrup de pacients els tumors dels quals presentaven alteracions genètiques a la via Akt (als gens PIK3CA, AKT1 o PTEN), però es van incloure també pacients en què no es van identificar alteracions en aquesta via en els seus tumors i pacients de què es desconeixia si el tumor portava les mutacions o no. En definitiva, la mostra és prou heterogènia per ser representativa de les pacients que podem trobar al dia a dia de la pràctica clínica”.

Millores clíniques significatives

A l'anàlisi del global de pacients, es va observar una disminució del 40% del risc de progressió o mort en el grup de pacients tractades amb capivasertib-fulvestrant, comparat amb les tractades amb placebo-fulvestrant. La mitjana de supervivència lliure de progressió (el temps que passa entre l'inici del tractament i que el tumor torni a créixer) va ser de 7,2 mesos a les pacients amb capivasertib-fulvestrant i de 3,6 mesos amb placebo-fulvestrant.

A la població de pacients amb tumors amb la via Akt alterada, la reducció del risc de progressió o mort va ser del 50%, amb una mitjana de supervivència lliure de progressió de les pacients tractades amb la nova combinació de 7,3 mesos davant dels 3,1 mesos amb placebo-fulvestrant.

Pel que fa als efectes adversos, els més freqüents van ser erupció cutània, diarrea i hiperglucèmia, però globalment la combinació va ser ben tolerada.

“Encara que els beneficis clínics són superiors en pacients amb alteracions a Akt, observem que a la població global amb o sense alteracions la combinació dels dos fàrmacs és clarament superior al tractament estàndard actual que és fulvestrant sol. En conclusió, els resultats d'aquest estudi apunten que la combinació capivasertib-fulvestrant podria substituir el tractament estàndard per a aquestes pacients i canviar la pràctica clínica a curt-mig termini” conclou la Dra. Mafalda Oliveira.

Un nou fàrmac oral desenvolupat millora significativament la supervivència lliure de progressió en pacients amb càncer de mama metastàtic HR+ HER2-

Share it:

Related news

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.