Arrenca la 22a edició del curs 'El procés de donació i trasplantament d'òrgans i teixits'

El curs, que té lloc entre el 10 d’abril i el 7 de juny, enguany té com a lema: ‘Suma a la voluntat de donar el privilegi de saber’.

20/04/2023

El passat 10 d’abril va iniciar-se la 22a edició del curs ‘El procés de donació i trasplantament d'òrgans i teixit’. La formació, organitzada per l’Hospital Universitari Vall d’Hebron en col·laboració amb l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) i que està subvencionada per l’Organización Nacional de Trasplantes (ONT), té com a objectiu oferir als i les professionals sanitaris els coneixements bàsics dels aspectes mèdics, ètics i legals de la donació i trasplantament, així com adquirir les habilitats necessàries per dur a terme el procés de donació.

Al llarg de vuit setmanes s'imparteixen quatre mòduls que engloben la presa de decisions al final de la vida, la donació en mort encefàlica, la donació en asistòlia i la donació de teixits. Els i les professionals sanitaris també entren en contacte amb tots els passos que componen el procés de donació, els agents implicats en cadascun d'ells, així com els avenços més rellevants en la matèria.

L’èxit del curs recau en el format de docència, amb un programa actualitzat, dinàmic i pràctic. A les sessions en línia, més teòriques, es fomenta la participació a través de discussions casos clínics, mentre que a les sessions presencials s’explora la part més pràctica a través de tallers i jocs de rol, que permeten als i les professionals posar en pràctica els coneixements i aptituds adquirides amb simulacions de casos reals.

‘’Estem davant d’un programa pioner que ha anat evolucionat per fer front a les noves tècniques i escenaris que es plantegen en el procés de donació i trasplantament. Sense oblidar les qüestions ètiques i necessitats que exigeix la societat’’, explica el Dr. Albert Sandiumenge, Coordinador de Trasplantaments de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Al llarg del curs es tracten els nous reptes del procés de donació, com l’asistòlia controlada i l’asistòlia no controlada. També s’han incorporat al programa nous escenaris  com la donació com a part del final de vida de pacients que sol·liciten la prestació d’ajuda a morir o aquells amb malalties neurodegeneratives.

L’edició d’enguany emmarca el lema: ‘Suma la voluntat de donar el privilegi de saber’. La formació és un motor de grans canvis, que té com a objectiu continuar donant a conèixer el procés de donació; un procés que requereix la col·laboració i participació de tots els professionals sanitaris, sense oblidar la generositat dels donants i les seves famílies. Tal com destaca la Dra. Teresa Pont, que fins fa pocs dies era la coordinadora del Programa de Donació i Trasplantaments de l’Hospital Universitari Vall d'Hebron: ‘’Vam aprendre fa molts anys que la mort pot donar vida i cal oferir la possibilitat a les famílies d’escollir donar-la’’.

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron és un dels centres més actius en donació d’òrgans i teixits. El nostre compromís amb la tasca ens ha convertit en el primer centre que va crear la figura del coordinador de trasplantaments. La Dra. Teresa Pont, tanca amb aquesta darrera edició del curs la seva etapa professional a l’Hospital. Després de molts anys de servei públic, ha participat activament en la consecució de grans avenços en el procés de donació i trasplantaments, sempre vetllant per la qualitat i seguretat dels i les pacients que durant aquests temps han estat atesos a la Vall d’Hebron.

A Catalunya el 2022 es van fer 1.346 trasplantaments, xifra que també suposa un rècord al país i que representa un 27% més que el 2021. L'Hospital Universitari Vall d'Hebron va fer l’any 2022 un total de 363 trasplantaments d’òrgan sòlid, la xifra més alta assolida mai per un hospital català seguit per l’Hospital Clínic (339) i l’Hospital de Bellvitge (295). L’Hospital Vall d’Hebron va fer 51 dels 61 trasplantaments pediàtrics de Catalunya el 2022.

Al llarg de vuit setmanes s'imparteixen quatre mòduls que engloben la presa de decisions al final de la vida, la donació en mort encefàlica, la donació en asistòlia i la donació de teixits.

Share it:
Related professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.