We are a leading healthcare campus encompassing all fields of health: from healthcare and research to teaching and management.
Professionalism, commitment and research by professionals on the Campus are the key elements in offering patients excellent care.
We are committed to research as a tool to provide solutions to the daily challenges we face in the field of medical healthcare.
Thanks to our healthcare, teaching and research potential, we work to incorporate new knowledge to generate value for patients, professionals and the organization itself.
We generate, transform and transmit knowledge in all areas of the health sciences, helping to train the professionals of the future.
We are defined by our vocation for communication. We invite you to share everything that happens at Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus, and our doors are always open.
Hospital donations
Research donations
Els resultats d'un estudi demostren que l'ús de futibatinib, un fàrmac oral de nova generació, condueix a un benefici clínic en pacients amb colangiocarcinoma intrahepàtic amb una fusió al gen FGFR2 que ja havien rebut tractament de quimioteràpia.
La incidència de colangiocarcinoma intrahepàtic, un càncer agressiu de les vies biliars intrahepàtiques està augmentant arreu del món. La cirurgia és la principal opció curativa, però fins a dos terços dels pacients presenten recurrència de la malaltia. Els pacients amb colangiocarcinoma intrahepàtic tenen una taxa de supervivència general a 5 anys de menys del 8% i la mitjana de supervivència general és d'aproximadament 1 any després del diagnòstic. I actualment no hi ha un tractament estàndard per a la malaltia avançada després de la quimioteràpia de primera línia.
“En aquest sentit el colangiocarcinoma intrahepàtic és una malaltia òrfena ja que no comptem amb gaires tractaments actius. Per això estem investigant diferents alternatives de medicina de precisió en què un percentatge dels pacients amb un determinat perfil genètic puguin beneficiar-se d'uns fàrmacs més que d'altres” explica el Dr. Josep Tabernero, director del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia ( VHIO), cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, coautor de l'estudi.
Alteracions a FGRF2: diana terapèutica
“Entre el 10 i el 20% dels pacients amb colangiocarcinoma presenten una fusió o translocació (es tracta d'un tipus d'alteració genètica) al gen del receptor 2 del factor de creixement de fibroblasts (FGFR2), cosa que ofereix una via terapèutica prometedora per a aquesta malaltia” afegeix el Dr. Tabernero.
Els fàrmacs de nova generació o de teràpia avançada són nous productes farmacèutics basats en la teràpia gènica, la teràpia cel·lular o en tecnologies de l'enginyeria de teixits. Futibatinib és un fàrmac de nova generació capaç d'inhibir el gen FGFR i que ha demostrat activitat antitumoral en pacients amb tumors amb FGFR, així com menys susceptibilitat a que el tumor adquireixi mutacions de resistència. És a dir que el temps que triguen les cèl·lules tumorals a adquirir resistència al fàrmac és superior al que triguen amb altres inhibidors de FGFR.
L'estudi FOENIX-CCA2, un assaig clínic de fase II els resultats del qual s'acaben de publicar a la revista New England Journal of Medicine, va tractar amb futibatinib pacients amb colangiocarcinoma intrahepàtic inoperable o metastàtic amb translocació a FGFR2 i progressió de la malaltia després d'una o més línies prèvies de teràpia sistèmica (excloent fàrmacs inhibidors de FGFR).
Identificar el perfil genètic al ctADN
Per identificar els pacients que presentaven la translocació a FGFR2 es van utilitzar biòpsies del tumor, però també es van realitzar biòpsies líquides que analitzen el perfil genètic del ctADN (ADN tumoral circulant) al plasma del pacient. “Aquesta tècnica no és tan invasiva com la biòpsia del teixit del tumor i es podria arribar a realitzar fins i tot abans de la cirurgia per seleccionar pel seu perfil genètic els pacients que es beneficiarien del tractament” diu el Dr. Tabernero.
Els pacients van rebre futibatinib oral un cop al dia en un règim continu. L'objectiu final primari va ser la taxa de resposta objectiva, el percentatge de pacients en què es redueix o desapareix el tumor. Els objectius secundaris van incloure la durada de la resposta, la supervivència lliure de progressió i general, la seguretat i els resultats informats pel pacient.
“A l'assaig hi van participar un total de 103 pacients amb colangiocarcinoma intrahepàtic inoperable o metastàtic amb alteracions al gen FGRF2. 43 pacients (el 42%) van respondre de forma favorable i la mitjana de durada de la resposta va ser de 9,7 mesos” descriu la Dra. Teresa Macarulla, oncòloga mèdica d'Hospital Universitari Vall d'Hebron i cap del Grup de Tumors Gastrointestinals i Endocrins del VHIO que ha participat a l'estudi.
La mitjana de supervivència lliure de progressió (el temps que passa entre l'inici del tractament i que el tumor torni a créixer) va ser de 9 mesos i la supervivència general de 21,7 mesos. La qualitat de vida dels pacients es va mantenir estable durant una mitjana de 9 mesos després de començar el tractament.
“Les respostes van ser consistents en tots els subgrups de pacients, inclosos pacients amb malaltia molt tractada prèviament, adults grans i pacients que tenien mutacions concurrents a TP53” afirma la Dra. Macarulla.
“Aquests resultats indiquen que estem davant d'un nou tractament de medicina de precisió per a pacients amb colangiocarcinoma intrahepàtic amb aquest perfil genètic determinat” assenyala el Dr. Josep Tabernero. “Hi ha altres investigacions en què s'estan provant diferents tractaments per a pacients de colangiocarcinoma intrahepàtic amb altres perfils genètics de manera que puguem arribar a oferir a diferents subtipus de pacients el tractament que li aportarà més benefici clínic. Es tracta d´un pas més en aquesta lluita contínua a la recerca de nous tractaments que puguin fer que la malaltia sigui més controlable al llarg del temps”.
Entre el 10 i el 20% dels pacients presenten un perfil genètic amb una fusió al gen FGFR2
Director, Vall d’Hebron Institute of Oncology
Medical Oncology, General Hospital
By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights". Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute. Purpose: Manage the user’s contact information. Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy. Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use. Source: The interested party themselves.