Vall d’Hebron exporta les Superbox, les caixes amb il·lustracions personalitzades per cobrir els sèrums i les quimioteràpies dels infants

El projecte ideat a Vall d’Hebron per humanitzar la quimioteràpia dels pacients pediàtrics funciona ja a altres centres catalans com l’Hospital Clínic, l’Hospital del Mar o Sant Joan de Déu de Sant Boi i arrenca la seva aventura internacional

13/01/2023

El Nadal de 2019, poc abans que la COVID-19 fos declarada pandèmia per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’Hospital Universitari Vall d’Hebron va presentar les Superbox, unes caixes amb il·lustracions per cobrir els sèrums, les quimioteràpies o les transfusions dels i les pacients pediàtrics. En aquest temps, aquesta idea senzilla perquè els infants visquin d’una manera més positiva l’experiència de la medicació s’ha exportat a altres centres sanitaris.  Està implementada ja a l’Hospital Clínic, a l’Hospital del Mar, a l’Hospital Doctor Trueta de Girona, al Parc Taulí, a l’Hospital de Granollers, al Parc Sanitari Sant Joan de Déu de Sant Boi de Llobregat i a l’Hospital QuironSalud de Barcelona. I ara comença la seva aventura estatal i internacional.

Al Congrés de la Societat Internacional de Pediatria Oncològica (SIOP), que es va celebrar a Barcelona el passat mes de setembre, el projecte d’humanització de les Superbox va tenir molt bona acollida. El Dr. Pablo Velasco, del Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques de Vall d’Hebron i cofundador del projecte, va presentar una comunicació oral científica sobre les Superbox. “Centres de diversos països van contactar amb nosaltres i ja hem iniciat les gestions per enviar lots de caixes il·lustrades a Japó. També ens han contactat centres d’Uganda i han mostrat interès hospitals de Brasil i Alemanya”,  es felicita el Dr. Pablo Velasco.

Per la seva banda, Eunice Blanco, coordinadora de Treball Social i cofundadora del projecte de les Superbox, al gener de 2023, portarà el projecte a l’Hospital de Bata (Guinea Equatorial), a través de la ONG Más que Salud (+QSalud), fundada l’any 2007 per professionals de la salut i voluntaris amb mirada cristiana, de la qual és membre de la junta directiva.

A més, a través de l’empresa Vecmedical, responsable del desenvolupament i la fabricació de les caixes, està en marxa més implementacions en centres sanitaris de l’Estat.

Les Superbox neixen de l’aposta ferma de Vall d’Hebron per construir un hospital amable i  humanitzar el tracte i la relació amb els i les pacients. “Volíem empoderar els i les pacients i vam pensar a crear una cobertura per als sèrums i altres tractaments amb i·lustracions personalitzades i motivadores que acompanyessin als i les pacients, i transformessin la percepció negativa de l’ingrés i la medicació, per la idea que el tractament i l’estada a l’hospital els hi donarà forces per millorar la seva salut”, explica Eunice Blanco. El Dr. Pablo Velasco, l’altra meitat del projecte, recorda que la idea comença a treballar-se perquè “vèiem que molts infants estaven inquiets quan venien a rebre tractament de quimioteràpia”. “Sabien que els haurien de punxar i aguantar hores de tractament. Aleshores, vam pensar a idear unes caixes per cobrir la medicació amb imatges de superherois, per transmetre la idea que la quimioteràpia els ajuda. Al Brasil, una empresa de publicitat havia ideat unes caixes similars però no es van poder implementar mai perquè tenien problemes de seguretat, així que ens vam engrescar en crear, des de l’hospital, un disseny innovador i segur”, recorda.                                           

Per desenvolupar el projecte, es va crear el Superbox Think Tank, un equip interdisciplinari que comptava amb professionals de Medicina, Infermeria, Psicologia, Treball Social, Farmàcia i Enginyeria Biomèdica. I, amb la metodologia de Design Thinking, per generar solucions innovadores a l’entorn sanitari, van sortir aquestes cobertures amb plàstic ecològic, 100% reciclables, resistents a productes d’esterilització i universals per a tota mena de pals i sèrums. “A més, una part està al descobert per facilitar la identificació, la manipulació i la monitoratge i, sobretot, totes tenen el valor afegit de la humanització, es poden personalitzar amb imatges i aquest detall fa que els pacients s’entretinguin amb una cosa que abans els hi generava angoixa”, comenta el Dr. Pablo Velasco.

 “La implementació a altres centres és un repte afegit al de crear un projecte d’humanització en el teu propi centre”, reflexiona Eunice Blanco. Sobretot, perquè les Superbox no són un model de negoci, són un model d’humanització i s’implementen de manera altruista a través de fundacions i associacions de pacients. “Amb les Superbox no ens hem volgut quedar només a Vall d’Hebron, perquè creiem que és un projecte que pot beneficiar a moltes persones”, comenta la coordinadora de Treball Social. “La mostra és que ens han convidat a diversos fòrums i jornades organitzades per associacions de pacients per explicar aquesta iniciativa com a model d’innovació, humanització i exemple de treball interdisciplinari”, afegeix. Els beneficis es destinen exportar el projecte i a investigació oncològica.

“Amb les Superbox no ens hem volgut quedar només a Vall d’Hebron, perquè creiem que és un projecte que pot beneficiar a moltes persones”

Share it:

Related news

Related professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.