ECOSIM: Formació en ecografia

L'ecografia clínica és una eina fonamental en la pràctica clínica, ja que aporta informació d'elevat valor pel diagnòstic i tractament del pacient.

Actualment, no hi ha una formació reglada que capaciti els residents en formació per a la realització d'aquesta tècnica, fet que suposa una formació heterogènia en funció dels recursos docents de cada servei.

La creació d'un itinerari formatiu en ecografia clínica, incloent-hi la simulació, facilita l'adquisició d'habilitats i coneixements de manera més ràpida i segura.

Addressed to:

Residents

La formació teòrica es realitza en línia, amb càpsules prèviament gravades pels docents. El contingut teòric s’estructura en les següents àrees temàtiques:

  • Principis bàsics d’ecografia
  • Mòdul abdominal
  • Mòdul pulmó
  • Mòdul vascular
  • Protocols ecogràfics

La formació pràctica es fa en dos blocs de quinze alumnes repartits en tres estacions. El contingut pràctic dels tallers i escenaris s’inicia amb un breu repàs de la teoria i a continuació s’organitzen els grups. En els diferents dies es fan pràctiques amb equips d’ecografia, amb el simulador Vimedix 2.0 i també es duen a terme casos clínics interactius en pacients reals.  

Posteriorment, els participants fan pràctiques lliures amb el simulador.

Al final del programa es realitza un examen pràctic amb el simulador per a comprovar els coneixements adquirits. 

Goal

Capacitar els residents de segon any en l’adquisició de coneixements teòrics i habilitats pràctiques necessàries per poder aplicar-los en la seva futura pràctica professional. D'aquesta manera, es garanteix una homogeneïtat en la formació dels residents i s'acredita una formació bàsica en ecografia un cop finalitzada la residència.

Share it

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.