We are a leading healthcare campus encompassing all fields of health: from healthcare and research to teaching and management.
Professionalism, commitment and research by professionals on the Campus are the key elements in offering patients excellent care.
We are committed to research as a tool to provide solutions to the daily challenges we face in the field of medical healthcare.
Thanks to our healthcare, teaching and research potential, we work to incorporate new knowledge to generate value for patients, professionals and the organization itself.
We generate, transform and transmit knowledge in all areas of the health sciences, helping to train the professionals of the future.
We are defined by our vocation for communication. We invite you to share everything that happens at Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus, and our doors are always open.
Hospital donations
Research donations
Domum Vall d’Hebron disposa d’una sala d’espera humanitzada, amb butaques, racons íntims i lloc per treballar durant les hores de consulta, i un espai polivalent per a tallers, xerrades, ioga i altres activitats psicosocials;enfocades a aconseguir experiències positives i reparadores.
La International Agency for Research on Cancer estima que aquest 2022 es diagnosticaran 18,1 milions de casos de càncer al món. A l’Estat, es tradueix en 280.100 nous casos. Segons els seus càlculs, l’any 2040 s’arribarà als 27 milions de diagnòstics de càncer al món. Els pronòstics coincideixen en el fet que la incidència del càncer s’incrementarà. És la cara B de viure més, perquè una persona de 80 anys té mil vegades més probabilitats de desenvolupar un càncer que un adolescent. Però de la mateixa manera que augmentarà el nombre de diagnòstics, també ho farà l’esperança de vida.
Ara per ara, la supervivència pot dependre del tipus de tumor i d’una detecció precoç. El que sí que tenen tots els càncers en comú és que afecta totes les esferes de la vida del pacient. Més enllà del cost físic, té un cost social i psicoemocional. Pensant en un abordatge multidisciplinari, de la mà de la Fundació Nous Cims, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha habilitat un espai per fomentar el benestar emocional dels pacients oncològics. El que abans era una sala d’espera de 138 m2 amb capacitat de 101 seients per als usuaris de l’hospital de dia d’oncologia i consultes, ara és un espai humanitzat que funciona com a sala d’espera i com un espai polivalent on es fan tallers, ioga, xerrades i activitats pensades per als pacients i els seus familiars. Aquest nou espai, pensat com un punt de trobada i de suport emocional per a les persones que estan en tractament oncològic i les seves famílies, forma part del projecte DOMUM i se l’ha batejat com DOMUM Vall d’Hebron.
El nou DOMUM Vall d’Hebron respon a un nou model d’atenció sanitària pensat en una relació més humana amb els usuaris. Més enllà de renovar l’espai físic de l’hospital, aquest model transforma el concepte d’atenció hospitalària cap a una assistència més propera i humana en el càncer. “Disposar d’un espai pensat específicament per a pacients oncològics, ens ajuda a realitzar un acompanyament més personalitzat, a través de sessions formatives i activitats com el ioga o l’arteràpia. A més de fer l’espera més amena, ens ajuda a establir un vincle més estret amb els i les pacients”, assegura Ángeles Peñuelas, adjunta d'Infermeria Oncològica del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron i del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO). Com a responsable d’aquesta àrea, explica que gràcies a la formació i l’especialització que les i els professionals tenen avui, “podem oferir una atenció holística, en la qual tenim en compte les necessitats dels pacients per acompanyar-los durant tot el procés des d’un enfoc més humanista”.
Per la seva experiència, Ángeles Peñuelas apunta que les persones que afronten el diagnòstic d’un càncer recorren un camí llarg i complex, en el qual el tractament oncològic és el protagonista, tot i que també sorgeixen altres necessitats. “Per exemple, hem de tenir cura dels efectes secundaris derivats dels tractament que poden empitjorar la qualitat de vida, el maneig del dolor o aspectes de prevenció primària o secundària, on les infermeres som grans expertes en l’educació”, comenta. “Però, sobretot, cada cop tenim més en compte la salut emocional dels pacients i els seus acompanyants”, destaca
La Dra. Elena Élez, adjunta del Servei de Tumors Gastrointestinals del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron, és una gran defensora d’ensenyar formació humana a las facultats de Medicina. “L’empatia és fonamental i de fet ja s’ha demostrat que crec que existeix major adherència als tractaments si els expliquem acuradament i personalitzem el tracte”, diu. A la primera visita, proposa als seus pacients que apuntin en una llibreta els dubtes i recomana als metges en formació recollir dades de l’entorn del pacient per fer-ne referència durant el seguiment. “L’atenció a un pacient oncològic ha de ser una medicina personalitzada i personalització va més enllà de la caracterització genòmica i del tractament mèdic, implica moltes àrees, des de com programem la visita, l’espai d’espera, o l’acompanyament emocional que els hi podem oferir”, matisa.
Domum, un model innovador
Pau Gomes, Director de l’Àrea de Benestar Emocional de la Fundació Nous Cims, descriu el Programa DOMUM com “un model innovador que fomenta el benestar emocional dels pacients oncològics, els seus familiars i professionals sanitaris amb l’objectiu de potenciar la humanització de l’atenció”.
Des de la sospita i diagnòstic, fins al tractament, la malaltia del càncer té un impacte en l’esfera emocional i social de la persona. Pau Gomes explica que al llarg del procés “hi haurà moments de soledat i d'introspecció, amb temps llargs en els hospitals durant els tractaments. També moments d'incertesa, en com relacionar-se amb els altres, familiars i amics”. “Aspectes com revelar el diagnòstic als familiars, la imatge, la cura de la pell, la fatiga i l'esport, la sexualitat, o els tràmits pràctics i burocràtics, són neguits i preocupacions que tenen molts pacients i des de DOMUM els acompanyem per respondre a les seves necessitats psicoemocionals”, afegeix.
L’hospital del segle XXI
El nou Domum Vall d’Hebron, té diferents zones que s’adapten a les necessitats de les pacients i els seus acompanyants. Durant el matí funciona com a sala d’espera. Però no és una sala d’espera convencional. Hi ha butaques per a qui vol interactuar i espais d’intimitat per a qui prefereix estar sol. També hi ha zones habilitades de treball amb punts de recàrrega d’aparells electrònics per permetre als pacients que ho desitgin treballar amb l’ordinador o seguir amb el seu dia a dia. S’ha pensat en el recorregut habitual dels i les pacients. Si és la seva primera visita, solen dirigir-se al taulell per tramitar l’admissió i la derivació als professionals. Una vegada entren a consulta i surten, han de realitzar la programació de les pròximes visites, proves o tractament, sol·licitar justificants de l’estança... Tots aquests procediments requereixen temps. I pensant en aquest temps, s’ha creat aquest espai innovador.
A la tarda, aquest espai es reinventa i acull un ampli ventall d’activitats d'atenció psicosocial que dona resposta a necessitats emocionals i fomenten la qualitat de vida de les persones en processos oncològics. Per exemple, aquest octubre arrenquen els tallers d’arteterapia, a càrrec d’Artagere, i els propers mesos, s’estan preparant tallers de maquillatge, cura de la pell, ioga o sexualitat.
La idea és possibilitar el desenvolupament de sessions informatives, tallers psicoeducatius i terapèutics i activitats comunitàries adreçades a les persones malaltes i el seu entorn oferides pels professionals de l’Hospital Vall d’Hebron, així com entitats expertes en oncologia i altres agents de la comunitat, seguint un treball en xarxa.
Estudio Aura és el responsable del disseny d’aquest nou espai que juga amb el concepte de l’interiorisme terapèutic, desenvolupat a través de tots els elements que conformen l’espai, com ara la disposició, el mobiliari, la il·luminació, els materials o els colors. El seu disseny està pensat per acompanyar els i les pacients en totes les fases de la malaltia.
Xarxa DOMUM
Amb aquest espai, Vall d’Hebron s’incorpora ara als sis hospitals ja integrats en la Xarxa DOMUM (Hospital del Mar, Hospital General de Granollers, ICO Hospitalet, Parc Sanitari Pere Virgili, Hospital Universitari Son Espases i l’Hospital de Mataró).
DOMUM és un model innovador centrat en el benestar emocional que teixeix una xarxa de centres que treballen per la humanització de l’assistència. En el seu ADN té una mirada integral que comprèn les esferes emocional, personal i social de tots els agents implicats en un procés oncològic, incloent-hi familiars i professionals sanitaris.
DOMUM és un model innovador que fomenta el benestar emocional dels pacients oncològics, els seus familiars i professionals sanitaris amb l’objectiu de potenciar la humanització de l’atenció.
Medical Oncology, General Hospital
By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights". Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute. Purpose: Manage the user’s contact information. Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy. Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use. Source: The interested party themselves.