We are a leading healthcare campus encompassing all fields of health: from healthcare and research to teaching and management.
Professionalism, commitment and research by professionals on the Campus are the key elements in offering patients excellent care.
We are committed to research as a tool to provide solutions to the daily challenges we face in the field of medical healthcare.
Thanks to our healthcare, teaching and research potential, we work to incorporate new knowledge to generate value for patients, professionals and the organization itself.
We generate, transform and transmit knowledge in all areas of the health sciences, helping to train the professionals of the future.
We are defined by our vocation for communication. We invite you to share everything that happens at Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus, and our doors are always open.
Hospital donations
Research donations
Circuit de diagnòstic ràpid de càncer de mama
Des del 2005, la Unitat de Patologia Mamària de Vall d’Hebron ha atès més de 12.000 pacients amb sospita de càncer de mama pel circuit de diagnòstic ràpid de càncer, de les quals el 44% el diagnòstic va ser afirmatiu.
Quan un pacient té una sospita de càncer de mama, la incertesa fins a tenir el diagnòstic confirmat acostuma a generar molta angoixa. Per aquest motiu, tenir un diagnòstic i una proposta de tractament de manera ràpida ajuda molt al benestar psicoemocional d'aquestes persones. Així, des del 2005, la Unitat de Patologia Mamària, que pertany al Centre de Càncer de Mama de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, disposa d'un circuit de diagnòstic ràpid de càncer de mama que compleix les indicacions del Pla director d'Oncologia del Departament de Salut d'establir als hospitals públics catalans circuits de diagnòstic ràpid del càncer de mama, còlon i recte, pròstata, pulmó i bufeta urinària.
El diagnòstic ràpid del càncer de mama de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron implica la feina conjunta dels especialistes en cirurgia de mama (professionals de ginecologia, cirurgia general i cirurgia plàstica), radiòlegs especialistes en patologia mamària, infermeria gestora de casos, anatomia patològica i oncologia mèdica i radioteràpia, treballant de forma multidisciplinària per a cada pacient amb sospita o amb càncer de mama confirmat. El circuit de diagnòstic ràpid també és multimodal, és a dir, inclou diferents proves diagnòstiques “perquè tots els casos sospitosos de càncer que entren a l'hospital al matí ja tinguin l'avaluació integral del seu cas el mateix dia, sense que el pacient hagi d'acudir diferents dies o setmanes per fer-se les diferents proves, de manera que l'angoixa del pacient es redueix substancialment i pot disposar d'una proposta de tractament en pocs dies”, explica la Dra. Ana Rodríguez-Arana, cap de secció de Radiologia de la Dona. Aquest circuit permet, a més, complir les recomanacions de la pràctica clínica que apunten a la necessitat de començar el tractament abans de 30 dies des de la sospita diagnòstica, ja sigui un tractament quirúrgic com de quimioteràpia. Gràcies al circuit també s'aconsegueixen optimitzar els recursos perquè es redueix la duplicitat de proves diagnòstiques.
Les derivacions al circuit de diagnòstic ràpid en càncer de mama provenen d'atenció primària, CAP i ASSIR de zona o fora de zona, del Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama de Vall d'Hebron, de consultes externes d'altres serveis o urgències de l'Hospital, així com també de segones opinions sol·licitades per les pacients o centres externs públics o privats. “El bon funcionament del circuit depèn de múltiples factors, entre ells la comunicació entre l'Hospital i la primària, dels recursos humans i materials hospitalaris suficients disponibles i la bona comunicació amb els diferents serveis transversals per aconseguir mantenir els temps requerits”, assegura Dr. Martín Espinosa, cap de la Unitat de Patologia Mamària del Centre de Càncer de Mama del servei de Ginecologia de Vall d'Hebron.
El rol de la infermera gestora de casos és primordial, ja que tan aviat com rep la derivació ha d'avaluar el grau de sospita de càncer de mama (segons criteris d'edat, simptomatologia, signes presents a la mama i proves diagnòstiques ja fetes) i activar el circuit perquè entre dos i set dies el pacient ja tingui programades totes les visites i proves diagnòstiques necessàries en un mateix matí (hi ha un grup de pacients que ja vénen avaluades radiològicament i biopsiades des de l'ambulatori). “Cada dia avaluem entre 4 i 8 casos sospitosos de càncer de mama al circuit ràpid de Vall d'Hebron”, comenta Íngrid Faura, infermera gestora de casos del circuit, que també fa educació sanitària a les pacients abans de les proves diagnòstiques i els dóna informació sobre el circuit i les proves preoperatòries abans de la cirurgia.
El recorregut del pacient amb sospita de càncer de mama
El pacient és citat al matí, per exemple a les 9.00 hores, i té la primera visita amb el cirurgià o cirurgiana de mama, que fa la primera avaluació. A continuació, el cirurgià decideix conjuntament amb el radiòleg o radiòloga especialista en mama quines proves diagnòstiques correspon fer segons el cas: mamografia 3D, mamografia amb contrast, ecografia de mama i aixella, biòpsia de mama i aixella o marcatge de la lesió amb clips o marcadors en mama i aixella. Aquest pacient començaria a fer-se les proves a les 9.30 hores (es fan a la mateixa planta on hi ha la consulta amb el cirurgià per facilitar la comoditat de el pacient) i acabaria a les 10.30 hores. Posteriorment, radiòleg i cirurgià comenten els resultats de les proves i confirmen la sospita diagnòstica.
Un cop informada de les troballes,el pacient se cita per a una segona visita de resultats amb proves complementàries necessàries segons el seu cas, com una analítica, un preoperatori, ressonància magnètica de mama o estudi d'extensió mitjançant TAC, gammagrafia òssia o PET. En aquesta segona visita, habitualment a les dues setmanes de la primera, s'informen els resultats, el diagnòstic i pronòstic de la malaltia, i el pla terapèutic proposat a partir de la discussió del seu cas al comitè multidisciplinari de tumors de mama que es realitza abans de la visita. En funció del tractament inicial proposat, ja sigui cirurgia primària o quimioteràpia neoadjuvant, el pacient es programa per a cirurgia o es visita en oncologia mèdica per iniciar tractament sistèmic primari, el qual pot ser dins d'un assaig clínic si n'hi hagués un disponible segons el seu cas.
La majoria de pacients reben el primer tractament dins dels primers 30 dies des de la primera visita. La mitjana de temps des de l'inici del programa de diagnòstic ràpid és, des de la derivació al diagnòstic, de 9,6 dies, i des de la primera visita a l'Hospital a l'inici del primer tractament, de 27,9 dies.
L'any 2021 l'Hospital Universitari Vall d'Hebron ha realitzat més de 550 cirurgies per càncer de mama (i 36 cirurgies profilàctiques més per alt risc de desenvolupar càncer de mama), de les quals el 74% van ser cirurgies conservadores de la mama i el 26% van ser mastectomies. El 34% de les pacients havien rebut quimioteràpia neoadjuvant.
El diagnòstic ràpid del càncer de mama de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron implica la feina conjunta dels especialistes en cirurgia de mama (professionals de ginecologia, cirurgia general i cirurgia plàstica), radiòlegs especialistes en patologia mamària, infermeria gestora de casos, anatomia patològica i oncologia mèdica i radioteràpia.
Oncological Gynaecology and Pathology of the Lower Genital Tract, Children's Hospital and Woman's Hospital
Breast Pathology, Children's Hospital and Woman's Hospital
Gynaecology, Children's Hospital and Woman's Hospital
By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights". Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute. Purpose: Manage the user’s contact information. Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy. Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use. Source: The interested party themselves.