Incorporem dues gammacàmeres pioneres a l’Estat

Hem renovat l’equip tecnològic del Servei de Medicina Nuclear amb una gammacàmera SPECT de detectors de semiconductors en disposició circular i una gammacàmera SPECT de semiconductors cardiodedicada.

21/07/2022

El Servei de Medicina Nuclear ha incorporat dues noves gammacàmeres, les primeres de les seves característiques a l’Estat: una gammacàmera SPECT/TC de detectors de semiconductors en disposició circular i una gammacàmera SPECT de semiconductors cardiodedicada que permetrà fer un pas endavant en la malaltia cardiovascular, i en particular en l’estudi de la cardiopatia isquèmica. Totes dues gammacàmeres han estat adquirides gràcies als fons PERT (Programa de Suport a la Renovació Tecnològica) i han suposat una inversió conjunta de més d’1,76 milions d’euros. “Amb aquestes dues gammacàmeres, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron renova el seu equip tecnològic i posa la tecnologia més puntera al servei dels pacients, per tal de realitzar un diagnòstic i un tractament més personalitzats de les seves patologies”, destaca el Dr. Santiago Aguadé, cap del Servei de Medicina Nuclear. 

La gammacàmera és un equip convencional de medicina nuclear que detecta la radiació gamma produïda després de l’administració d’un radiofàrmac al pacient, normalment per via intravenosa, i genera una imatge gammagràfica amb informació funcional molt valuosa sobre l’òrgan o teixit a estudi. La nova gammacàmera SPECT/TC de detectors de semiconductors en disposició circular (el nom comercial és GE StarGuide) adquirida per Vall d’Hebron ajudarà els professionals sanitaris a millorar el diagnòstic de tot tipus de patologies: pacients oncològics, neurològics, cardíacs, amb malalties respiratòries, entre d’altres, que es beneficiaran del nou equipament. Com a novetat, la nova gammacàmera incorpora dotze detectors de semiconductors CZT (Cadmi-Zinc-Teluri) d’enfocament digital d’última generació, que escanegen els pacients en tres dimensions per proporcionar imatges de màxima precisió als metges, a diferència dels detectors de gammacàmeres convencionals, de doble capçal col·locat en oposició o en angle recte (en forma de L), que oferien una imatge bàsica bidimensional i es requeria una òrbita al voltant del pacient per fer un SPECT. Aquests detectors d’enfocament digital estan optimitzats per a procediments de teranòstica, ja que poden fer el diagnòstic de la malaltia, valorar-ne l’extensió i fer el tractament amb la mateixa mol·lècula marcada (radiofàrmac) només canviant-li el radionúclid incorporat. Això ofereix als professionals sanitaris una quantificació precisa que ajuda a prendre decisions de tractament personalitzades i avalua específicament la resposta al tractament. La nova gammacàmera SPECT/TC de detectors de semiconductors en disposició circular de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron és la sisena que està en funcionament a Europa. 

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron també ha adquirit una nova gammacàmera SPECT de semiconductors cardiodedicada, GE MyoSPECT, dissenyada específicament per a l’abordatge del pacient cardíac, que en molts casos presenta comorbiditats, entre les quals l’obesitat. L’equipament, el primer que s’instal·la a Europa amb les seves característiques, millora molt la qualitat de la imatge ja que té una sensibilitat de detecció que augmenta fins al 76% respecte a gammacàmeres convencionals. També afavoreix la comoditat dels pacients quan es fan la prova, ja que poden estar tombats en una taula que suporta fins a 226 quilos de pes. Així mateix, la disposició dels 19 detectors de semiconductors en un arc semicircular fa que l’adquisició SPECT es realitzi sense moviment de la gammacàmera. La nova gammacàmera SPECT de semiconductors cardiodedicada serà particularment útil per als pacients que pateixen cardiopatia isquèmica, una malaltia bàsicament provocada per la disminució del flux sanguini a les artèries coronàries (les que porten la sang al múscul cardíac), situació que és possible visualitzar en realitzar les imatges d’un estudi d’esforç i seguit de les imatges de repòs. La seva alta resolució permetrà fer una valoració acurada del grau d’isquèmia i/o necrosi que pateixen aquests pacients. “La gammacàmera específica per a cardiologia incorpora SPECT dinàmic que permetrà fer un pas endavant en els estudis del miocardi, en quantificar-ne el flux sanguini miocàrdic regional absolut, alhora que escurça els temps d’exploració i la dosi de radiofàrmac que rep el pacient”, manifesta el Dr. Santiago Aguadé.

Totes dues gammacàmeres han estat adquirides gràcies als fons PERT (Programa de Suport a la Renovació Tecnològica)

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.