Vall d'Hebron implementa un nou dispositiu per controlar la incontinència urinària i fecal

Aquest nou dispositiu, dins de la teràpia de neuromodulació d'arrels sacres, evita que el pacient hagi de passar pel quiròfan cada quatre o sis anys per a substituir-lo quan s'esgota la bateria, ja que el nou model disposa d'una bateria recarregable.

17/06/2022

La col·locació d'aquest nou dispositiu l'ha dut a terme la Unitat de Cirurgia Colorectal del Servei de Cirurgia General de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron. Aquest nou sistema ha estat instalat a un pacient jove amb incontinència fecal i evitarà d'aquesta manera haver de tornar a passar pel quiròfan per a substituir-lo cada vegada que s'esgoti la bateria que té una vida d'entre quatre i sis anys.

El Dr. Eloy Espin, cap de secció de la Unitat de Cirurgia Colorectal, considera que aquest nou sistema contribuirà a millorar la qualitat de vida dels i les pacients. "No hi ha dubte que millorarà la vida de les persones que puguin portar-ho. El fet d'evitar que hagin de passar pel quiròfan cada vegada que s'esgoti la bateria suposa una millora considerable en la seva qualitat de vida", assegura.

Per la seva part, el Dr. Franco Marinello, adjunt de la Unitat de Cirurgia Colorectal, afirma que "encara que aquesta teràpia fa temps que es fa servir amb excel•lents resultats, aquest nou dispositiu permet que els i les pacients evitin el pas pel quiròfan quan s'esgoti la bateria. Ara es pot recarregar per inducció, és a dir, sense necessitat de cables, només apropant el carregador a la bateria que es troba sota la pell, i n'hi ha prou amb mitja hora a la setmana perquè la bateria es recarregui".

El sistema funciona com un marcapassos i permet controlar la incontinència urinària i fecal dels i les pacients, que disposen d'un aparell extern, similar a un telèfon mòbil, que els permet conèixer, entre altres paràmetres, la càrrega que té la bateria.

En qualsevol cas, "no és un dispositiu que es pugui aplicar a tots els i les pacients", explica el Dr. Franco Marinello, "ja que està indicat en un grup seleccionat de persones afectades per incontinència urinària o fecal que han d'estudiar-se i tractar-se prèviament dins d'un protocol específic i multidisciplinari"

En un primer moment, als i les pacients se'ls col·loca un primer elèctrode que queda connectat a una bateria externa. Si el sistema funciona, s'implanta la bateria recarregable definitiva. Aquesta és una teràpia de tractament de neuromodulació sacra, que estimula o inhibeix la resposta dels nervis en l'àmbit perifèric, medul·lar i central, la qual cosa ajuda a millorar la sensibilitat dels i les pacients que pateixen incontinència urinària o fecal. Mitjançant la neuromodulació sacra, el sistema envia lleus impulsos elèctrics que modulen els nervis sacres de manera que poden regular el funcionament dels òrgans pèlvics, evitant d'aquesta manera la pèrdua involuntària d'orina o femta.

La incontinència, tant si és urinària o fecal i que causa una pèrdua accidental d'orina o femta, afecta la qualitat de vida de les persones que la pateixen. Pot provocar des d'ansietat, por o ira fins a un aïllament social, i pot tenir repercussió tant en la vida laboral com en la personal de les persones afectades. Gairebé un 90% de les persones afectades per aquest tipus de malaltia són dones.
 

"No hi ha dubte que millorarà la vida de les persones que puguin portar-ho", diu el Dr. Eloy Espin

Share it:

Related news

Related professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.