El VHIO se situa com a referent en l’ús de la biòpsia líquida gràcies a la incorporació, per primera vegada a Europa, de la tecnologia de Guardant Health

El Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), que forma part del Campus Vall d’Hebron, ha posat en marxa un test NGS ultrasensible que permet obtenir el perfil molecular tumoral a partir d’una mostra de sang.

25/05/2022

El Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), que forma part del Campus Vall d’Hebron, ha posat en marxa un test NGS ultrasensible pel seu ús en biòpsia líquida, gràcies a un acord de transferència de tecnologia amb Guardant Health. D’aquesta forma, VHIO es converteix en el primer centre d’investigació oncològica d’Europa en disposar d’aquesta tecnologia, en concret del test Guardant360 CDx, que proporciona informació genòmica sobre mutacions, fusions i amplificacions gèniques presents en tumors sòlids a partir d’una simple extracció de sang i en menys temps. La implementació d’aquesta tecnologia ajudarà a superar les limitacions de les biòpsies de teixits i obre noves oportunitats en el camp de la medicina de precisió.

Guardant Health, fundada el 2012 als Estats Units, va desenvolupar per primera vegada un test ultrasensible per a la seva aplicació en biòpsia líquida, basat en tecnologia de seqüenciació de nova generació, NGS. L’empresa, referent mundial en el camp de la biòpsia líquida i l’oncologia de precisió, va ser la primera en rebre l’aprovació de la Agència Americana del Medicament (FDA, per les seves sigles en anglès) pel seu test Guardant360 CDx. 

"La incorporació d’aquesta tecnologia a VHIO ens permetrà avançar cap a una medicina de precisió gràcies a la millora en la utilització de la biòpsia líquida per a detectar alteracions genòmiques en els tumors i dissenyar tractaments més efectius per als pacients", diu el Dr. Josep Tabernero, director del VHIO y cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d'Hebron. "El nostre objectiu és assegurar-nos que la biòpsia líquida es converteix en una opció de diagnòstic habitual perquè els professionals la puguem fer servir per a determinar el millor tractament per als pacients i, gràcies a aquest acord, podem avançar en aquesta direcció"

L’equip encarregat de posar en marxa aquesta tecnologia és el Grup de Genòmica del Càncer del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), liderat per la Dra. Ana Vivancos, qui explica que "implementar aquesta tecnologia al nostre laboratori ens suposa un important salt endavant en el camp de la biòpsia líquida. Hem realitzat una extensa validació analítica interna de l’estudi i hem aconseguit nivells molt alts de sensibilitat i especificitat amb la prova". "Guardant360 ens permet detectar alteracions genòmiques d’interès clínic en més de 60 gens, en un temps rècord d’una setmana i sense necessitat de disposar d’una mostra de teixit", afegeix la Dra. Vivancos.

Per la seva part, Helmy Eltoukhy, CEO de Guardant Health, comenta: "La nostra visió és que tots els pacients amb càncer al món tinguin accés a diagnòstics d’avantguarda que permetin millors resultats a través de diagnòstics, selecció de teràpies i monitorització més precoços, ràpids i precisos i, aquest acord amb el VHIO, és un pas important per aconseguir que aquesta visió es faci realitat”.


Biòpsia líquida: una analítica de sang per a detectar més mutacions i seleccionar millor els tractaments per als i les pacients

El model de la medicina de precisió es basa en utilitzar la informació molecular dels tumors per triar i adequar els tractaments als pacients, sobretot en l'ús dels fàrmacs dirigits, que brinden millors resultats per al pacient i menys efectes secundaris que la quimioteràpia. La resposta d'un individu a un tractament dirigit depèn sovint del perfil genòmic del seu tumor.

A la biòpsia líquida la mostra a analitzar s'obté a partir d'un fluid corporal, generalment a partir d'una simple extracció de sang, on sabem que es poden determinar molts marcadors tumorals. És important remarcar que la biòpsia líquida no és el mateix que la biòpsia clàssica i no permet fer les mateixes determinacions que el teixit. Més aviat és una prova complementària que obre el camí a una millor gestió dels pacients en molts escenaris. Com comenta la Dra. Ana Vivancos "la biòpsia líquida ha vingut per quedar-se, és una eina més que tindran els oncòlegs i els hematòlegs per anar un pas per davant de la malaltia i millorar així el seguiment i tractament dels pacients". Gràcies a aquest tipus de proves s'ha obert el camí cap a la monitorització molecular de la malaltia, identificant alteracions que ajuden els professionals a decidir el tractament idoni en cada moment, o informant sobre el curs de la malaltia, si el pacient està en resposta o la malaltia comença a progressar (de manera que els professionals assistencials puguin anticipar-se en el maneig del pacient).
 

Share it:

Related news

Related professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.