Vall d’Hebron se suma al Dia Internacional del Càncer Infantil i referma l’aposta per la medicina personalitzada

Som centre estatal de referència per al trasplantament de progenitors hematopoètics o cèl·lules mare, amb 1.417 trasplantaments realitzats: fa una dècada que vam obtenir l’acreditació JACIE, la més prestigiosa de l’àmbit europeu.

15/02/2022

Vall d’Hebron se suma a la celebració del Dia Internacional del Càncer Infantil, una malaltia que pateixen cada any 400.000 infants i adolescents, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS). “Malgrat que tenim bones xifres de supervivència i que el 2021 ha estat un any ple de fites, encara queda molt per fer per millorar l’eficàcia dels tractaments oncològics infantils i minimitzar la repercussió que tenen a la vida dels nostres pacients”, explica el Dr. Lucas Moreno, cap del Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i cap del grup de Recerca en Càncer i Malalties Hematològiques Infantils del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

Vall d’Hebron és centre estatal de referència per al trasplantament de progenitors hematopoètics o cèl·lules mare, un programa liderat per la Dra. Cristina Díaz de Heredia, amb 1.417 trasplantaments realitzats. “El trasplantament ens permet tractar nens amb leucèmia i altres càncers que no es poden tractar només amb quimioteràpia i altres tractaments. És un procediment complex que requereix un nivell d’expertesa molt alt”, destaca la Dra. Cristina Díaz de Heredia. Enguany el Servei d'Oncologia i Hematologia Pediàtriques compleix una dècada des que va obtenir l’acreditació JACIE, l’acreditació en qualitat més prestigiosa en l’àmbit europeu en trasplantament de progenitors hematopoètics, que atorga un comitè conjunt de la Societat Internacional de Teràpia Celular (ISCT, en les seves sigles en anglès) i el Grup Europeu de Trasplantament de Sang i Medul·la Òssia (EBMT). A més, Vall d’Hebron va ser el primer centre específicament pediàtric de l’Estat en aconseguir-la. La Unitat de Trasplantament de Progenitors Hematopoètics de Vall d’Hebron és la més activa a nivell estatal, amb 50 trasplantaments anuals. S’hi duen a terme tota mena de trasplantaments i és pionera i referent  en els de tipus complex com ara els de donant no emparentat i de sang de cordó umbilical. Practica trasplantaments en malalties oncohematològiques malignes, en aplàsies medul·lars adquirides i en patologies congènites com poden ser les immunodeficiències, les hemoglobinopaties, les metabolopaties i les insuficiències medul·lars.

Vall d’Hebron també és membre de les Xarxes Europees de Referència (ERN) en càncer, hematologia i trasplantaments pediàtrics i Centre, Servei i Unitat de Referència (CSUR) en trasplantament de progenitors hematopoètics al·logènics infantil, sarcomes en la infància, tumors intraoculars i extraoculars en la infància (rabdomiosarcoma i retinoblastoma respectivament), neuroblastoma i fallada medul·lar congènita. A l’Hospital de Dia de Vall d’Hebron s’atenen fins a 3.600 visites l’any per rebre tractament i fins a 7.600 visites per a consultes: arriben els pacients més complexos i vulnerables de l’Estat.

Davant la pandèmia de COVID-19, Vall d’Hebron ha fet un gran esforç per mantenir al 100% l’activitat en Oncologia i Hematologia Pediàtriques. Per exemple, el 2021 es va posar en marxa l’Hospital de Dia Covid per al pacient oncohematològic pediàtric i crònic. “Si l’estat clínic dels infants i adolescents ho permet, els administrem el tractament de quimioteràpia o de suport en una zona d’aïllament, extremant les precaucions, tenint en compte que són pacients asimptomàtics i que necessiten continuar amb el seu tractament per mantenir el càncer sota control”, explica Esther Díaz, infermera supervisora del Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques de Vall d’Hebron. “L’activitat oncològica s’ha mantingut durant tota la pandèmia i, malgrat que el 2021 ha estat un any complicat, els nostres equips multidisciplinaris han treballat al màxim per garantir el tractament als nostres pacients i obrir noves línies de recerca”, afegeix el Dr. Lucas Moreno. Segons destaca, el Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques ha mantingut en tot moment el seu model d’atenció integral i multidisciplinari centrat en el pacient pediàtric, liderat per l’equip d’infermeria i mèdic, amb una atenció propera basada en l’evidència més sòlida i actual.

L’any passat van produir-se avenços importants en l’abordatge del càncer pediàtric. Gràcies a la implantació del Programa d’Oncologia de Precisió del CatSalut, “tots els nens i nenes de Vall d’Hebron amb tumors tenen accés a les tècniques de seqüenciació avançada, que obren la porta a molts més tractaments”, destaca el Dr. Lucas Moreno. Vall d’Hebron disposa, a més, del seu propi programa de medicina personalitzada en tumors sòlids infantils, COMIK (Cancer Omics for Kids, Medicina Òmica en Nens), que possibilita fer una anàlisi genètica exhaustiva dels tumors en aquells casos en què els pacients no responen als tractaments actuals o estan en situació de recaiguda. “L’especialització de la Infermeria Pediàtrica Oncològica es fa cada vegada més necessària, tant pels avenços en la medicina personalitzada com per la intensitat de cures i la vulnerabilitat dels infants i adolescents amb càncer que tractem”, apunta Esther Díaz. Més de cent nens s’han beneficiat de COMIK des que va posar-se en marxa el 2019. L’última versió, Comik 2.0, incorpora, a més de la seqüenciació del genoma complet (anomenada WES, que analitza més de 20.000 gens), la de l’RNA (RNASeq) i l’avaluació funcional, que no només indica quins gens ja estan alterats, sinó que a més procura predir quins pacients respondrien a certs tractaments a partir de l’anàlisi genètica. Des del 2022, el projecte rep finançament per part de l’Institut de Salut Carlos III.  

Innovació en la recerca

En l’àmbit de la recerca, destaca la participació del Dr. Lucas Moreno i el Dr. Constantino Sábado, del grup de Recerca Translacional en Càncer en la Infància i l’Adolescència del VHIR, en un nou assaig clínic internacional en Fase I d’investigació en càncer infantil que conclou que el fàrmac Ceritinib, ja eficaç en adults, ho podria ser també en nens. El fàrmac s’ha provat en pacients entre 12 mesos i 18 anys amb tumors malignes (limfoma anaplàstic de cèl·lules grans, neuroblastoma, rabdomiosarcoma o tumor miofibroblàstic inflamatori) amb alteracions a la quinasa del limfoma anaplàstic (ALK). Els resultats s’han publicat a la revista Lancet Oncology. Així mateix, investigadors del VHIR liderats pel Dr. Miquel Segura han format part d’un equip multidisciplinari que ha dissenyat unes noves nanocàpsules (nanovesícules) que permeten encapsular una molècula (microRNA) per administrar-la en el tractament de tumors. Una altra línia de recerca al VHIR se centra en els sarcomes pediàtrics, liderada pel Dr. Josep Roma.

La reforma de l’Àrea d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques, un ambiciós projecte

Dins dels reptes de futur de Vall d’Hebron, destaca el projecte de reforma de l’Àrea d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques, que es farà possible gràcies a la col·laboració de tres fundacions: Fundación Aladina, Fundació Albert Bosch i Fundación Small, que impulsen la campanya de captació de fons Realitat Millorada a benefici d’aquest ambiciós projecte de Vall d’Hebron. La nova Àrea d'Hospitalització d'Oncologia i Hematologia Pediàtriques, més àmplia i lluminosa, permetrà al centre disposar de tots els espais necessaris per administrar els tractaments mèdics més innovadors i proporcionar un benestar emocional que integri tota la família. Abastarà una superfície total de 2.646 m2 que es dividirà en zona infantil, amb 13 habitacions individuals; zona d’adolescents, amb 7 habitacions individuals; zona de trasplantaments, amb 7 llits individuals i espais de descans, entre els quals hi haurà una zona de jocs infantils, espai per a adolescents, espai per a pares, menjador, una nova aula i un nou gimnàs, i una gran terrassa exterior, espai avui inexistent.

Un dia per donar visibilitat al càncer infantil

Avui, Dia Internacional del Càncer Infantil, a Vall d’Hebron acollim una sèrie d’iniciatives per donar visibilitat al càncer infantil. Una d’aquestes iniciatives és el Pañuelo Challenge a favor de Realitat Millorada que, amb l’objectiu de sensibilitzar sobre el càncer infantil, convida les persones a posar-se un mocador al cap. Per aquest motiu, hem acollit un photocall per on han passat pacients, familiars de pacients, professionals i famosos com Nandu Jubany, Enric Masip, Manuela Vellés i Cristina Brondo, que han volgut donar el seu suport. A més, també s’han posat les ulleres de Realitat Millorada, dissenyades pels nens i nenes de la planta d'oncologia pediàtrica de Vall d’Hebron i que són les protagonistes de la campanya Realitat Millorada. Amb la compra d’aquestes ulleres, es col·labora amb la campanya per aconseguir el finançament necessari per dur a terme el projecte de reforma integral de l’Àrea d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques.

A més, l’AFANOC (Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya) ha organitzat una acció solidària a la plaça Messi, davant de l’Hospital Infantil, per tal d’ajudar a sensibilitzar vers aquesta malaltia en el Dia Internacional del Càncer Infantil. Hi ha hagut animació de carrer, un fotomaton per fer-se una fotografia i etiquetar-la amb l’etiqueta #UnPasMés i també una carpa informativa on s’ha fet un taller amb les xapes commemoratives d’aquest dia internacional.

Hoy, Día Internacional del Cáncer Infantil, queremos poner en valor el proyecto Realidad Mejorada, para hacer posible la reforma integral del área de Oncología y Hematología Pediátricas.

Share it:

Related news

Related professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.