We are a leading healthcare campus encompassing all fields of health: from healthcare and research to teaching and management.
Professionalism, commitment and research by professionals on the Campus are the key elements in offering patients excellent care.
We are committed to research as a tool to provide solutions to the daily challenges we face in the field of medical healthcare.
Thanks to our healthcare, teaching and research potential, we work to incorporate new knowledge to generate value for patients, professionals and the organization itself.
We generate, transform and transmit knowledge in all areas of the health sciences, helping to train the professionals of the future.
We are defined by our vocation for communication. We invite you to share everything that happens at Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus, and our doors are always open.
Hospital donations
Research donations
El Dr. Josep Antoni Ramos Quiroga, la Dra. Núria Gómez Barros, la Dra. Sala Guila, el Dr. Francisco Collazos i el Dr. Marc Ferrer, del Servei de Salut Mental de Vall d’Hebron, han aparegut al llarg de les més de 15 hores de programa.
La 30a edició de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio ha estat dedicada a la salut mental. Professionals i pacients de Vall d'Hebron han tingut una presència destacada al llarg de les més de 15 hores de programa, que ha recaptat 9.022.147 euros que es destinaran a la recerca científica i ha servit per ajudar a posar fi als estigmes i mites que arrosseguen les malalties mentals.
Pacients de Vall d'Hebron com el Denis Sánchez, de dinou anys, han fet un pas endavant i han donat veu a malalties com la Síndrome Alcohòlic Fetal: “Hi ha cops que no paro, sóc impulsiu. D'altres cops estic decaigut, tinc son. I tinc por de quedar-me sol”, ha explicat davant les càmeres de TV3 el Denis, en tractament a Vall d'Hebron des de fa set anys. Professionals com la Núria Gómez, cap de Secció de Consultes Externes del Servei de Salut Mental i investigadora de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions de Vall d'Hebron Recerca, han aportat la seva visió mèdica: “Els nens i nenes amb SAF són més immadurs, pateixen problemes de memòria, d'atenció, de pensament abstracte, amb el maneig del temps, dels diners o del perill”, ha descrit.
La Dolores García, de 66 anys, ha posat veu a l'estrès posttraumàtic, que en el seu cas va patir després de ser víctima de violència masclista. “Després d'allò et queden seqüeles. Al cap de dos anys vaig demanar ajuda. Però, no vaig començar a fer la feina fins que vaig començar a parlar com estava jo”, va exposar aquesta pacient de Vall d'Hebron. La Dra. Sala Guila, psicòloga clínica experta en trastorn per estrès posttraumàtic del Servei de Salut Mental de Vall d'Hebron, ha llençat un missatge d'esperança: “Existeixen per sort tractaments a banda dels psicològics i psiquiàtrics. Entres les opcions, n'hi ha el programa Arts in Health de Vall d'Hebron on donem eines a les dones que han patit experiències semblants”.
La Marató també va emetre un vídeo sobre la tasca del Dr. Francisco Collazos, cap de Secció de Psiquiatria Comunitària del Servei de Salut Mental de Vall d'Hebron i investigador de Vall d'Hebron Recerca, que lidera el Programa de Psiquiatria Transcultural. “L'atenció als joves migrants exigeix una aproximació sensible amb les diferències culturals”, creu el Dr. Collazos. Al seu judici, l'abordatge d'aquests pacients “es fa complicada quan la comunicació és difícil, quan la forma d'expressar el món intern de cadascú, que estudiem els psiquiatres, està tan condicionada per la subjectivitat i la cultura de l'individu”. “Una escolta activa i respectuosa” per part dels professionals és necessària amb pacients com menors no acompanyats, nens i nenes sense referents familiars, sol·licitats d'asil i dones víctimes de tràfic i violència masclista que conformen els pacients del Dr. Collazos.
El Trastorn Límit de la Personalitat va ser altre de les patologies que van protagonitzar La Marató. Segons va descriure el Dr. Marc Ferrer, cap de Secció d'Hospitalització del Servei de Salut Mental de Vall d'Hebron, “les dificultats per gestionar les emocions negatives és l'element nuclear del Trastorn Límit de la Personalitat, també cal treballar amb aquests pacients les dificultats per mantenir relacions estables i fiables”. La Sandra Martos, de 21 anys, va compartir la seva experiència com a persona que pateix TLP, del qual es tracta a Vall d’Hebron: “Caracteritza el meu trastorn veure les coses en blanc i negre. Un dia estàs de meravella i un altre fatal. Significa estar esperant sempre que alguna cosa dolenta succeeixi”, va explicar.
Ja a la franja de la nit, el Dr. Josep Antoni Ramos Quiroga, cap del Servei de Salut Mental i del grup de recerca en Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del Vall d'Hebron Recerca, va enumerar els factors que predisposen a patir trastorns mentals, que tenen “una elevada càrrega genètica”. No obstant això, el Dr. Ramos Quiroga va exemplificar amb una maqueta d'un pont, que representava la salut mental, com aquesta pot acabar per venir-se'n a baix: “el camió són els factors estressants, i aquests poden acabar enfonsant el pont”, va assenyalar. Segons va advertir, “la combinació de vulnerabilitat genètica i de factors estressants ambientals posen en risc la salut mental. I cal demanar ajuda com més aviat millor. La prevenció és fonamental”.
Aquesta és la tercera vegada que La Marató es dedica a la salut mental, en un any amb els problemes de salut mental en augment, sobretot entre els més joves, agreujats per la pandèmia de la COVID-19. Una de cada quatre persones tindrà al llarg de la seva vida un problema de salut mental i és vital donar visibilitat als malalts i les seves famílies.
Entrevistes als professionals de Vall d'Hebron
Psychiatrics, General Hospital
By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights". Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute. Purpose: Manage the user’s contact information. Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy. Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use. Source: The interested party themselves.