La Unitat de Sarcomes de Vall d’Hebron, reconeguda com a membre de la Xarxa Europea de Referència de tumors rars

La Unitat de Sarcomes de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron compta amb un equip multidisciplinari provinent de diverses especialitats: Traumatologia (Reconstruccions Osteoarticulars Tumorals), Anatomia Patològica, Oncologia Mèdica, Radiodiagnòstic, Radioteràpia, Cirurgia General i altres professionals de la Cirurgia.

14/12/2021

La Unitat de Sarcomes de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha estat reconeguda com a nou membre de la Xarxa de Referència Europea (ERN per les seves sigles en anglès) sobre tumors rars (coneguda com a ERN EURACAN).

Les xarxes de referència europees acrediten quins centres hospitalaris de la Unió Europea són referents en el tractament d’una determinada malaltia rara o minoritària. L’Hospital Universitari Vall d’Hebron és un dels centres que té més ERN de tot l’Estat, fet que l’avala com a hospital de referència en l’excel·lència dels resultats per a pacients.

El fet de formar part d’aquesta xarxa de referència farà augmentar el coneixement dels i de les professionals de Vall d’Hebron, des de la recerca i des de l’assistència, i acabarà traduint-se en una millor atenció per als europeus i europees que pateixen aquest tipus de tumors rars. Es tracta, doncs, d’un “pas endavant  per a les persones amb malalties poc freqüents com són en aquest cas els sarcomes”, amb paraules del Dr. Josep Tabernero, cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO). Precisament, els i les pacients són l’origen de les ERN, que han sorgit de les seves peticions per ser tractats en centres de referència i avançar en la investigació de les seves patologies.

La xarxa EURACAN abasta tots els tumors rars, inclosos els sarcomes de parts toves i els sarcomes de l’os. “Aquí és on entra en joc la Unitat de Sarcomes de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron com a unitat que té l’experiència i els mitjans suficients per tractar amb excel·lència els i les pacients amb aquest tipus de tumor”, assegura la Dra. Claudia Valverde, adjunta al Servei d’Oncologia Mèdica i coordinadora de la Unitat de Sarcomes per al CSUR (Centre, Servei i Unitat de Referència) i per a l’ERN EURACAN. Concretament, pertànyer a la xarxa significa que Vall d’Hebron disposa de totes les tècniques i protocols per tractar els diferents tipus de sarcomes, així com de professionals de totes les especialitats necessàries, amb els corresponents anys d’experiència en aquestes patologies i amb un nombre mínim de pacients tractats cada any. A més, per pertànyer a l’ERN cal fer investigació i docència sobre els sarcomes dirigides tant a professionals com a pacients.

Així, la Unitat de Sarcomes de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron compta amb un equip multidisciplinari provinent de diverses especialitats: Traumatologia (Reconstruccions Osteoarticulars Tumorals), Anatomia Patològica, Oncologia Mèdica, Radiodiagnòstic, Radioteràpia, Cirurgia General i altres professionals de la Cirurgia.

 “Haver entrat a formar part de l’ERN EURACAN és un orgull per a la Unitat de Sarcomes; ara, tant l’equip multidisciplinari com l’hospital hem de seguir impulsant el tractament i la recerca sobre els sarcomes per ser encara més un centre d’excel·lència en aquestes patologies”, afirma el Dr. Roberto Vélez, adjunt del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, president del Comitè multidisciplinari de Tumors Osteomusculars  i cap de la Unitat de Reconstruccions Osteoarticulars Tumorals. Aquesta Unitat és la que s’encarrega de la vessant quirúrgica en el tractament dels sarcomes, que és un dels puntals en l’abordatge d’aquestes patologies.

La recerca, un aspecte clau per formar part de l’ERN

L’oportunitat de participar en assaigs clínics i el que això suposa des del punt de vista terapèutic per a les persones que pateixen aquest càncer minoritari és un dels indicadors que s’han tingut en compte a l’hora d’atorgar el reconeixement com a centre europeu.

També ha tingut una especial rellevància disposar d’un Programa de recerca translacional en sarcomes. Com destaca el Dr. César Serrano, líder del Grup de Recerca Traslacional en Sarcomes de VHIO i oncòleg de l’Hospital, “el fet de realitzar recerca en sarcomes al laboratori permet generar idees per traslladar-los a la clínica i als nostres pacients en forma d’assaigs i nous tractaments”.

Share it:

Related news

Related professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.