Vall d’Hebron ha celebrat el curs d’Actualitzacions en Pediatria

El Servei de Pediatria de l'Hospital Infantil Vall d'Hebron ha celebrat el seu curs anual, on s’han donat a conèixer les últimes novetats diagnòstiques i terapèutiques de les diferents especialitats pediàtriques. 

22/07/2021

Durant les diferents sessions que han tingut lloc en aquesta edició s'han presentat importants novetats en diversos camps de caire assistencial, administratiu i social, amb la participació de múltiples professionals de l’Hospital Infantil i d’altres hospitals de l’ICS. En aquesta ocasió, dues de les sessions han abordat els protocols en l'atenció pal·liativa pediàtrica i en l’atenció als nounats. Com explica el Dr. Cèsar Ruiz, cap de Secció de Neonatologia i Coordinador de la Subcomissió de Docència de Pediatria,  “s'ha fet una revisió de la implementació de la nova xarxa d'atenció pal·liativa pediàtrica a tota Catalunya. Fins ara, cada especialista tractava el tema que li corresponia. Ara es potencia un equip de cures pal·liatives que, després de parlar amb els especialistes, farà una valoració completa de la situació dels nens i les nenes i del seu entorn. La finalitat és millorar la vida tant del pacient pediàtric com de la seva família".

D’altra banda, dins de la sessió dedicada a la nova edició de protocols de la Nursery, s'ha presentat la renovació d'uns 90 protocols assistencials als acabats de néixer que romanen ingressats amb les seves mares a les plantes de puerperi. Són nadons amb patologies lleus, però molt variades, i els protocols són fruit del consens amb molts especialistes. "Hem renovat i actualitzat els protocols que teníem des de 2009. Ho hem fet des del Servei de Neonatologia, però hem comptat amb la col·laboració de la resta d’especialitats, com Cardiologia Pediàtrica, Pneumologia Pediàtrica, Neurologia Pediàtrica, Traumatologia, etc.",diu el Dr. Cèsar Ruiz.

Aquest curs centrat en les diverses especialitzacions de la Pediatria s'organitza de manera reglada des de l'any 2014 i des d’aleshores ha estat el Dr. Cèsar Ruiz  l’encarregat de l'elaboració del programa, amb la col·laboració d’altres pediatres. El curs es fa anualment, des d'octubre a juliol, i consta de sessions setmanals en les quals especialistes de tots els serveis relacionats amb la Pediatria exposen les últimes novetats i protocols que s'han produït en els seus respectius camps. La participació varia en cadascun dels cursos, però en algun d'ells ha arribat als seixanta inscrits.

El Dr. Cèsar Ruiz explica que "en els cursos participen com a ponents tots els serveis i unitats relacionats amb l'Hospital Infantil, siguin bàsicament assistencials o més transversals, com  Atenció a l'Usuari o Treball Social. A més, també participen ponents d'altres hospitals de l'Institut Català de la Salut que donen assistència pediàtrica i ocasionalment algun ponent extern d'altres institucions nacionals i internacionals".

Enguany, per exemple, han estat presents les doctores Alba González i Èlia Domènech, de l'Hospital Germans Trias i Pujol, que van oferir una sessió sobre 'Covid persistent en l'edat pediàtrica', i la Dra. Carme González Mancilla, de l'Hospital Dr. Josep Trueta, la sessió de la qual va versar sobre 'Dormir 10 hores: una intervenció transdisciplinar en Atenció Primària'.

La conferència de clausura d'aquesta última sessió del curs ha tingut com a ponent al Dr. Salvador Macip, metge i investigador de la Universitat de Leicester i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), que ha ofert una conferència titulada "COVID-19: lliçons d'una pandèmia. Idees per als reptes de salut planetària". A la mateixa ha defensat que davant casos com l'actual pandèmia és necessària una coordinació a escala global, una actuació ràpida, confiar que passarà el millor però estar preparat per al pitjor, que cal donar més recursos als científics i que cal ser respectuosos amb el medi ambient.

Share it:

Related news

Related professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.