El Dr. Carlos Molina rep el Premi Esperit de l’Excel·lència que reconeix el seu compromís amb el pacient amb ictus

El Dr. Carlos Molina, cap de Secció de Neurologia-Unitat d'Ictus de Vall d'Hebron i cap del grup de recerca en Ictus del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), ha rebut avui en persona el Premi Esperit de l'Excel·lència, que entrega la Iniciativa Angels a Espanya, amb el propòsit de millorar la qualitat i els tractaments dels pacients amb ictus. El guardó destaca com la Unitat de l'Ictus de Vall d'Hebron va incrementar l'us de les tecnologies per atendre amb total seguretat i qualitat als pacients en temps de pandèmia.

 

16/03/2021

El Dr. Carlos Molina, cap del grup de recerca en Ictus del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i cap de Secció de Neurologia-Unitat d'Ictus de Vall d'Hebron, ha rebut avui el Premi Esperit de l'Excel·lència, que entrega la Iniciativa Angels a Espanya, un projecte europeu no promocional i sense ànim de lucre, creat per Boehringer Ingelheim i que compta amb el suport de l'Organització Europea de l'Ictus i l'Organització Mundial de l'Ictus. El seu propòsit es millorar la qualitat i el maneig del pacient amb ictus. Aquest premi es va atorgar al Congrés ESO-WSO-2020, que cada any convoca l'Organització Europea de l'Ictus i l'Organització Mundial de l'Ictus. Però a causa de la pandèmia de la COVID-19, aquesta edició, que hauria d'haver tingut lloc a Praga el novembre passat, es va celebrar de manera virtual i els organitzadors no van poder entregar el premi en persona al Dr. Molina.

Cada sis segons una persona mor d’un ictus

Des de fa una dècada, l'Hospital Universitari Vall d'Hebron atén uns 1.400 ictus cada any. Fins a l'arribada de la COVID-19, era la segona causa de mort al món. Cada any moren 6 milions de persones a causa d’un ictus i és la primera causa de discapacitat en adults. Per tractar els pacients i agilitzar l’assistència, l'any 2016, el Dr. Molina va crear la Unitat d'Ictus, pionera a l'Estat. Aquest premi reconeix l'excel·lència en l'atenció a l'ictus de Vall d'Hebron. Igualment, valora el tracte amb els pacients i la creació d'un equip que millora la qualitat dels tractaments.

El guardó destaca l'energia, la capacitat d’innovar i motivació del Dr. Molina en la millora de l'atenció al pacient amb ictus. També reconeix com el seu equip ha tractat l’ictus durant la pandèmia de la COVID-19. "A la primera onada vam aprendre a ser més eficients en la millora contínua de l'atenció. I, en la segona i tercera onada, seguim essent proactius i col·laborant amb l'Atenció Primària per oferir una millor assistència als pacients. Hem accelerat el desplegament de solucions digitals, com per exemple, Farmalarm, que ens acosten als ciutadans i milloren la seva atenció, sempre tenint en compte les seves necessitats i expectatives", explica el Dr. Carlos Molina.

La crisi del coronavirus va portat al sistema sanitari a pensar solucions per fer front als nous reptes de la pandèmia. I per fer el seguiment dels pacients infectats per coronavirus que reben l’alta i encara requereixen control,  l'Hospital Vall d’Hebron va adaptar Farmalarm, una eina desenvolupada al Vall d’Hebron Institut d’Investigació (VHIR) l’any 2015 amb la participació de pacients de la Unitat de l’Ictus. Amb ella, el personal mèdic pot tenir en tot moment controlat al pacient. Se li facilita un pulsioxímetre que permet mesurar dades claus per valorar la seva evolució, les constants vitals o la freqüència respiratòria, per exemple, que diàriament s’introdueix a l'aplicació.

Investigar per avançar

Un exemple de la seva capacitat d'innovar són els resultats d'un estudi publicat a  la revista Journal of Stroke and Cerebrovascular Diseases, que els professionals de la Unitat de l'Ictus van desenvolupar durant la primera onada per saber quina és la relació entre els pacients amb COVID-19 i la trombosis. Els primers mesos de pandèmia, es va veure que la infecció per SARS-CoV-2 es relacionava, en molts pacients, amb l’aparició de trombosis, especialment tromboembolismes pulmonars que poden portar a complicacions greus i fins i tot la mort. Per entendre específicament el risc que suposa la COVID-19 per a l’aparició d’ictus isquèmic, que és el provocat per trombes al cervell, l'equip del Dr. Molina va fer seguiment de 2.050 pacients que van ingressar a l’Hospital Universitari Vall d'Hebron, durant els mesos de març i abril. Els resultats van mostrar que les persones amb COVID-19 i dany pulmonar greu presenten un risc més elevat de patir ictus. Això no succeeix en pacients amb COVID-19 sense dany pulmonar greu, els quals tenen el mateix risc d’ictus que la resta de la població. 

Al marge de la COVID-19, una de les grans fites de la Unitat de l’Ictus es haver aconseguit millorar els temps d’assistència, gràcies a la creació d’una xarxa d’intercomunicació i un tractament ràpid. El Dr. Molina comenta que  “ara, tenim marge de millora en el seguiment dels pacients”. Precisament, quan un pacient pateix un ictus isquèmic agut o un accident isquèmic transitori, té un risc d’un 15% de tornar a tenir un nou ictus en les primeres setmanes. Una de les línies de recerca del Dr. Molina vol evitar que es produeixin nous episodis. Un estudi, co-coordinat i liderat per la Unitat d’Ictus de Vall d’Hebron, ha mostrat recentment que l’ús conjunt de l’aspirina amb el fàrmac ticagrelor és capaç de reduir tant un nou ictus com la discapacitat derivada d’aquest en els primers 30 dies en comparació a l’aspirina sola, el tractament habitual.

A l'acte d'entrega del premi, Belén Velázquez, consultora de la Iniciativa Angels a Espanya, ha reconegut la capacitat del Dr. Molina i el seu equip per promoure l'aprenentatge i apoderar a les professionals d’infermeria, que tenen un paper fonamental en el tractament de l'ictus.  

Un premi de tots

Per concloure , el director assistencial de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, Dr. Antoni Roman,  ha reconegut “l’excel·lent feina i compromís del Dr. Molina”. I ha rememorat els seus inicis a l'Hospital Universitari Vall d’Hebron. “Recordo com em va impactar la visita als pacients amb seqüeles per ictus en una de les primeres rondes que vaig fer”, ha dit. “Però d’això fa 40 anys i la neurologia ha donat passes de gegant des d’aleshores, tot i així encoratjo als joves sanitaris a seguir innovant”, ha afegit.

 

 

Share it:

Related news

Related professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.