El Servei d’Al·lergologia de Vall d’Hebron ja ha format 7.123 infermeres que administren la vacuna de la COVID-19 sobre les reaccions al•lèrgiques que pot causar

El Departament de Salut ha assignat a Vall d’Hebron la tasca de formar en reaccions al·lèrgiques totes les infermeres que administren la vacuna a Catalunya.

14/01/2021

Arran de l’inici del programa de vacunació de COVID-19, el Departament de Salut ha assignat al Servei d’Al·lergologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron l’encàrrec de formar tot el personal d’infermeria que ha d’administrar la vacuna entre la població catalana. Així, des del 23 de desembre, dos metges del Servei, la Dra. Paula Galván i el Dr. Moisés Labrador, han format fins a 7.123 infermeres en 7 sessions en línia que han agrupat entre 800 i 1.000 professionals cadascuna. Els propers dies es duran a terme les últimes dues sessions, i així ja s’haurà format tot el personal que administrarà la vacuna a tota la població.

“El Departament de Salut ha confiat en Vall d’Hebron per la gran experiència que tenim en el camp de les al·lèrgies als medicaments”, explica la Dra. Victòria Cardona, cap del Servei d’Al·lergologia. “El primer dia de vacunació als Estats Units i al Regne Unit hi va haver quatre casos de possible reacció al·lèrgica a la vacuna, per això vam detectar la necessitat de formar les infermeres i ens vam proposar per encapçalar aquestes formacions”, afirma la Dra. Cardona.

Dels components de la vacuna, l’únic que es considera potencialment al·lergènic és el polietilenglicol (PEG), si  bé de moment encara no s’ha confirmat que hagi estat la causa de les poques reaccions que s’han detectat. De totes maneres, com assegura la Dra. Victòria Cardona, “el percentatge de la població que té al·lèrgia al PEG és baixíssim, al Servei d’Al·lergologia de Vall d’Hebron només tenim cinc pacients amb aquest problema”. Gràcies a aquestes sessions formatives, en el cas que es produeixi una anafilaxi en una persona vacunada, el personal d’infermeria ja està format per detectar la reacció i administrar adrenalina. A més, com a mesura de precaució, en el cas que la persona alguna vegada hagi patit una reacció al·lèrgica greu es recomana observar la persona vacunada durant un temps mínim de 30 minuts després de l’administració.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

The acceptance of these terms implies that you give your consent to the processing of your personal data for the provision of the services you request through this portal and, if applicable, to carry out the necessary procedures with the administrations or public entities involved in the processing. You may exercise the mentioned rights by writing to web@vallhebron.cat, clearly indicating in the subject line “Exercise of LOPD rights”.
Responsible entity: Vall d’Hebron University Hospital (Catalan Institute of Health).
Purpose: Subscription to the Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus newsletter, where you will receive news, activities, and relevant information.
Legal basis: Consent of the data subject.
Data sharing: If applicable, with VHIR. No other data transfers are foreseen. No international transfer of personal data is foreseen.
Rights: Access, rectification, deletion, and data portability, as well as restriction and objection to its processing. The user may revoke their consent at any time.
Source: The data subject.
Additional information: Additional information can be found at https://hospital.vallhebron.com/es/politica-de-proteccion-de-datos.