El Dr. Víctor Barro duu a terme cirurgies de pròtesi de maluc al Congo

El Dr. Víctor Barro, del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de Vall d’Hebron, ha col·laborat amb l’Hospital Monkole de Kinshasa.

30/12/2020

L’anèmia drepanocítica o de cèl·lules falciformes és una malaltia genètica que afecta l'hemoglobina i que és molt prevalent a la República Democràtica del Congo, així com a d’altres països del continent africà.  Aquesta malaltia de la sang és pròpia de gent jove i provoca una alteració de la forma estructural del glòbul vermell que fa que quedi enganxat als vasos, arribant a provocar fins i tot infarts o ictus. Les cèl·lules normals d’hemoglobina són suaus, rodones i flexibles, com la lletra ‘O’. Les de l’anèmia drepanocítica son dures i tenen forma de lletra ‘C’. Tendeixen a agrupar-se i no es mouen fàcilment pels vasos sanguinis. Aquests grups causen bloqueig a arteries o capil·lars, fet que causa molt de dolor. “Tot això produeix afectació al fèmur, necrosi i artrosi de maluc, limitant molt a uns pacients que sovint ronden els 20 anys d’edat”, explica el Dr. Víctor Barro, especialista en Traumatologia y Cirurgia Ortopèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. La intervenció quirúrgica consisteix en una pròtesi de maluc que aconsegueix canviar la vida d’aquestes persones, que poden tornar a moure’s sense dolor. “Es tracta d’una cirurgia molt complexa pel tipus d’os i pels recursos que hi ha al país. En aquest sentit i tenint en compte la situació precària general del país, l’Hospital Monkole de Kinsasha està bastant bé, però els cirurgians i altres professionals sanitaris no estan acostumats a aquest tipus d’intervencions”, afegeix. El contacte del Dr. Víctor Barro a l’hospital Monkole és el Dr. Juanjo Echarri, Cap de la Unitat de Traumatología d’aquest centre, que porta vivint i treballant a la República Democràtica del Congo des de l’any 1983.

Al Congo es fa molt difícil que aquests joves puguin rebre l’assistència que necessiten i rebin intervencions quirúrgiques. Quan el Dr. Barro va saber que buscaven traumatòlegs per operar pròtesis al Congo, no s’ho va pensar i va decidir anar a ajudar a aquestes persones. Aquest any ja hi ha estat dues vegades, al març i a l’octubre, i ha dut a terme un total de 19 cirurgies. La seva idea és tornar-hi l’any vinent i seguir ajudant aquests pacients, ja que en el Congo el sistema de salut és privat i gran part de la població no hi pot accedir. Per al Dr. Barro l’experiència professional ha estat tot un repte. Quan hi torni, vol treballar també per poder garantir un millor accés a la informació que reben els pacients. La Unitat de Maluc i el conjunt del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron volen seguir duent a terme iniciatives com aquesta, per això, ja estan treballant en la creació de futurs projectes de col·laboració internacional.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.