We are a leading healthcare campus encompassing all fields of health: from healthcare and research to teaching and management.
Professionalism, commitment and research by professionals on the Campus are the key elements in offering patients excellent care.
We are committed to research as a tool to provide solutions to the daily challenges we face in the field of medical healthcare.
Thanks to our healthcare, teaching and research potential, we work to incorporate new knowledge to generate value for patients, professionals and the organization itself.
We generate, transform and transmit knowledge in all areas of the health sciences, helping to train the professionals of the future.
We are defined by our vocation for communication. We invite you to share everything that happens at Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus, and our doors are always open.
Hospital donations
Research donations
L’ampliació de les Consultes Externes pediàtriques permet millorar el model d’atenció, que ara és més integral i resolutiu. Concretament, s’han agrupat les consultes i gabinets per àrees de coneixement o especialitats clíniques, fet que permet que el pacient es desplaci menys vegades a l´hospital, es redueixi la llista d’espera i es descongestioni el centre.
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha inaugurat aquesta tarda les noves Consultes Externes pediàtriques de l’Hospital Infantil Vall d’Hebron. A ple rendiment des del 2 de novembre, tenen una extensió de 1.700 m2 i compten amb 39 espais d’atenció ambulatòria (entre consultes, on es fan les visites, i gabinets, on es fan les proves i les cures) que substitueixen 26 espais antics. Sumats a les 18 consultes i gabinets que s’han mantingut, ara l’Hospital Infantil disposa d’un 30% més d’espais d’atenció ambulatòria.
Aquestes Consultes atendran més de 100.000 pacients pediàtrics l’any, des del naixement fins als 18 anys, dels quals un 50 % són de fora de l’àrea de referència de Vall d’Hebron perquè són pacients molt complexos de patologies com ara trasplantaments, malalties minoritàries, cardiopaties congènites, cirurgies de malformacions congènites, cirurgia robòtica, nefrologia pediàtrica, etc.
Prop de 10 milions per a un projecte reivindicat
La consellera Vergés ha destacat que el Departament de Salut ha invertit uns 9 milions d’euros en les noves consultes externes pediàtriques, el que suposa un pas més en la millora “d’un dels hospitals més importants d’Europa” i la resposta a un projecte “llargament reivindicat”. La millora en l’atenció que s’assolirà amb aquesta actuació no és, però, l’única, perquè li segueixen més reformes que estan servint per posar al dia el centre: per exemple, les obres del nou edifici de recerca –iniciades aquesta setmana-, o l’habilitació del nou heliport i una nova fase de treballs a urgències. “Un dels objectius d’aquest Govern ha estat reforçar el sistema públic de salut i, en aquest sentit, hem potenciat l’atenció primària com un dels seus eixos i hem desencallat grans projectes que fa temps que estaven aturats”, ha conclòs Vergés en referència als hospitals Trueta de Girona, el Verge de la Cinta de Tortosa, el de Calella o les noves reformes del Parc Taulí.
Cal recordar que, en l’àmbit de Pediatria, Vall d’Hebron és centre de referència en oncologia, hematologia, trasplantament, malalties minoritàries, immunodeficiències i neurologia. En totes aquestes disciplines, l’Hospital és membre de les Xarxes Europees de Referència (ERN, en les seves sigles en anglès), uns organismes que tenen per objectiu concentrar recursos i coneixements en l’abordatge de malalties complexes o poc freqüents. L’Hospital Infantil també és referent en cirurgia cardíaca i cardiologia.
Cal destacar, a més, que ara, les noves Consultes Externes pediàtriques es troben accessibles a peu de carrer, a la Ronda de Dalt, des d’on s’hi accedeix directament sense cap impediment físic i totalment accessibles per a tothom. D’aquesta manera s’aconsegueix un hospital més amable per a les persones, obert a la ciutat i sense les tanques que abans el limitaven pel perímetre sud-est. Com assenyala el Dr. Albert Salazar, gerent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, “tenim la vocació d’obrir-nos al barri i la ciutat per crear un hospital més amable i integrat al territori, fet que repercutirà en una millor assistència dels pacients i una atenció més humanitzada”.
Un model d’atenció més integral
Les noves Consultes Externes pediàtriques permeten una millora del model d’atenció, que ara és més integral i resolutiu. Concretament, s’han agrupat les consultes i gabinets per àrees de coneixement o especialitats clíniques. D’aquesta manera, quan el pacient i acompanyant acudeixen a una consulta d’una determinada especialitat, després es poden fer la prova al gabinet dissenyat per a la mateixa especialitat que es troba immediatament al costat, sense haver-se de desplaçar a un altre punt de l’Hospital, com podia succeir amb el model anterior.
Alguns gabinets són de nova creació, com els de Cirurgia Maxil·lofacial, Cirurgia Urològica i Otorinolaringologia. Com explica la Dra. Rocío Cebrián, subdirectora assistencial, “abans d’aquestes noves infraestructures els pacients pediàtrics d’Otorinolaringologia que havien de fer-se una prova auditiva havien de desplaçar-se fins a l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats, mentre que ara no s’hauran de moure de l´Hospital Infantil”.
Les Consultes Externes d’Infermeria
En el nou model d’atenció també s’ha potenciat la figura de la Consulta Externa d’Infermeria. Es tracta de consultes de pacient crònic pediàtric portades per infermeres referents o de pràctica avançada, és a dir, expertes en una especialitat clínica pediàtrica. Aquestes infermeres, de forma autònoma, fan el seguiment de les cures necessàries del pacient, donen suport al cuidador principal, duen a terme proves diagnòstiques complexes, fan educació sanitària (formen el pacient i la família sobre la malaltia) i fan seguiment d’adherència a la medicació i a altres mesures terapèutiques com ara l’alimentació o l’exercici.
Amb el nou model, un pacient pediàtric amb diabetis, per exemple, podria arribar a les noves Consultes Externes i fer-se primer la visita amb l’endocrinòleg; posteriorment al gabinet annex li farien una prova de control, i finalment entraria a la Consulta d’Infermeria on la infermera de pràctica avançada li explicaria com funciona el sensor de diabetis i formaria el pacient i familiars sobre la malaltia. Tot plegat en un sol espai, estalviant desplaçaments i temps. De retruc, l’estalvi de desplaçaments ajudarà a descongestionar els espais de la resta de l’Hospital. Com assenyala Maria Ángeles Aceituno, adjunta a la Direcció d’Infermeria, “això suposa millorar el seguiment del pacient crònic pediàtric i impulsar l’educació terapèutica a través de diferents programes liderats per les infermeres de pràctica avançada: aprenentatge de cures complexes dirigits a pacients i cuidadors, adherència al tractament... Tot amb l’objectiu d’empoderar el pacient i la família en les cures relacionades amb el seu problema de salut”.
Una nova àrea específica de Consultes de Trasplantaments
La remodelació dels espais ambulatoris de l’Hospital Infantil ha permès alliberar espai on eren les antigues consultes i crear una àrea específica de Consultes de Trasplantaments. Ara, els pacients pediàtrics que s’han fet o esperen un trasplantament podran ser visitats pel metge, fer-se una prova ambulatòria o rebre una formació sobre la dieta que han de seguir per part d’una infermera de pràctica avançada en un sol espai protegit dedicat a aquests pacients (es tracta de persones immunodeprimides que necessiten unes condicions de seguretat especials). Vall d’Hebron és l’únic hospital de Catalunya que realitza trasplantaments de cor, de fetge i de pulmó pediàtrics, i també fa, entre d'altres, trasplantaments renals.
Incorporació de nova tecnologia
Aprofitant la construcció d’aquestes noves instal·lacions, s’han adquirit nous aparells tecnològics que permetran millorar els diagnòstics. Destaca la nova prova d’esforç de Cardiologia, l’escàner i impressora 3D per imprimir a mida les pròtesis de Cirurgia Maxil·lofacial, l’aparell d’urodinàmica per estudiar les malformacions congènites a Urologia, el retinògraf per analitzar l’estat de la retina a Oftalmologia o el pletismògraf que estudia la funció pulmonar a Pneumologia i Al·lèrgies. A més, ara cada una de les 39 consultes o gabinets té una pantalla digital a la porta que està sincronitzada amb SAP Assistencial (el software de gestió de la informació clínica) que automàticament indica quin professional i especialitat està treballant aquell dia en aquell espai. D’aquesta manera es guanya flexibilitat i agilitat perquè es poden intercanviar les consultes en funció de les necessitats del dia d’una manera més immediata.
Per tal de guanyar agilitat i privacitat en la gestió de les cues a les Consultes Externes, s’han instal·lat tres màquines de gestió de cues al vestíbul que fan aquest procés de manera automàtica. Amb aquest sistema, l’assignació de l’ordre d’arribada és més ràpida, s’endreça el flux dels pacients i se’n garanteix la confidencialitat, ja que el nom de la persona no es fa públic a la sala d’espera quan se’l crida a consulta.
Ambientació socioeducativa per millorar l’experiència dels pacients
Seguint el projecte d’ambientació socioeducativa i senyalització integrades per millorar l’experiència del pacient que es va implementar a l’Hospital Infantil el gener de 2019, les noves Consultes Externes s’ambienten en la temàtica dels contes tradicionals europeus. Així, cada consulta i gabinet (tant la porta com l’interior) està il·lustrat amb imatges d’un conte. Per altra banda, a la planta -1 (just a sobre de les noves Consultes Externes), les 18 consultes i gabinets que s’han conservat s’han il·lustrat amb els contes africans de Nelson Mandela, per mantenir la coherència d’ambientació socioeducativa amb els nous espais, i s’hi ha renovat el mobiliari.
Pel que fa al vestíbul de les Consultes, està ambientat sobre Barcelona, amb imatges i textos que expliquen d’una manera planera aspectes destacats de la ciutat com ara el Modernisme. “Aquest projecte d’ambientació socioeducativa pretén fer més agradable l’experiència dels infants”, assegura la Dra. Rocío Cebrián. “També hem instal·lat pantalles tàctils a les parets i taules tàctils amb jocs interactius als passadissos i sales d’espera per distreure els nens i nenes durant l´espera, així com televisions al sostre de les consultes i gabinets per disminuir l´ansietat i la por dels nens i nenes quan estiguin a les lliteres sent visitats o durant la realització de proves”, afegeix.
By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights". Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute. Purpose: Manage the user’s contact information. Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy. Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use. Source: The interested party themselves.