Vall d’Hebron supera el primer pas per rebre l’acreditació com a hospital compromès amb la lactància materna

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha ingressat a la Fase 1D de la Iniciativa per a la Humanització de l’Assistència al Naixement i la Lactància (IHAN)  que promou l’OMS i UNICEF.

15/12/2020

Un hospital o un servei de salut registrat a IHAN és un centre que ha adoptat la Iniciativa per a la Humanització de l’Assistència al Naixement i la Lactància per protegir, promoure i donar suport a la lactància materna exclusiva des del naixement. Actualment, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha ingressat a la Fase 1D (Fase de Descobriment), el primer pas per poder obtenir aquest reconeixent impulsat per l’OMS i UNICEF. Entre els objectius principals de la IHAN es troben permetre a les mares una elecció informada sobre com alimentar els seus nadons, donar suport a l’inici precoç de la lactància materna i promoure aquesta lactància materna exclusiva.

Vall d’Hebron és un hospital de referència en l’atenció obstètrica, on es té cura des de l’assistència bàsica fins a tractaments avançats en embarassos d’alt risc, cirurgia fetal o diagnòstic prenatal.  L’hospital, que atén 3.000 naixements l’any, “està compromès amb la lactància materna i en facilitar l’allotjament conjunt del binomi mare-fill sense separacions durant l’ingrés.  Per aquest motiu, afavoreix que pares i fills puguin estar el màxim de temps possible junts i dona suport a aquelles mares que decideixen alletar”, explica la María Ángeles Aceituno, Adjunta de la Direcció d'Infermeria de l'Hospital Maternoinfantil i Vicepresidenta de la Subcomissió de Lactància Materna.  A més, és centre de referència per a nens prematurs i forma part del Centre de Formació NIDCAP Barcelona (Neonatal Individualized Development Care and Assessment Program), un dels dos únics centres acreditats a l’Estat.

En els darrers anys, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha anat fent passes endavant amb el seu compromís amb la lactància materna. Entre altres fites, ha estat acreditat com a Centre Compromès amb l’Excel·lència de Cures (concedit per Registered Nurses of Ontario) i, en el 2017, va implantar la Guia de Bones Pràctiques en Lactància Materna dins les unitats de parts, obstetrícia i nounats amb l´impuls de professionals líders en la implantació, com les llevadores Susana Andrés i Alba Crespo, i les infermeres Inmaculada Gómez i Carmen El Ouahabi.

A més, l’any 2018 es va crear la Subcomissió de Lactància Materna, formada per un equip multidisciplinari que inclou, entre d’altres serveis i professionals, llevadores, obstetres, neonatòlegs, pediatres, infermeres, treballadors socials, anestesistes, dietistes i farmacèutics. “La implantació d’aquesta guia i la posada en marxa posterior de la Subcomissió van ser cabdals per dirigir esforços cap a iniciar l’obtenció de l’acreditació IHAN, que ens certifica com a hospital compromès amb la lactància materna i amb la humanització en el naixement”, explica Isabel Salgado, llevadora i Supervisora d'Urgències de l'Hospital de la Dona i de Consultes Externes d'Obstetrícia de Vall d'Hebron i Presidenta de la Subcomissió de Lactància Materna. 

Des de l’any 2019, s’han adaptat els cursos de formació en lactància materna a les bases que estableix la IHAN. “Disposar d’un itinerari formatiu en lactància materna és molt important. Actualment, tenim 4 professionals acreditats per la IHAN com a formadors: Isabel Pérez, llevadora, la Dra. Fátima Camba, pediatra, i Estrella Gargallo i jo mateixa, infermeres de la unitat neonatal. El nostre objectiu és que tots els professionals que intervenen en la cura mare-fill puguin rebre aquesta formació’’, afirma Inmaculada Cosmo, infermera neonatal acreditada com a Consultora Internacional de Lactància Materna (IBCLC), certificat pel Consell Internacional de Certificació de Consultors en Lactància (IBCLCE).

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.