Una app per digitalitzar l’ingrés de pacients cremats, guanyadora de la 3a Jornada Jo innovo

La Jornada Jo innovo, coorganitzada per Vall d’Hebron i Roche Farma, reconeix el talent de cinc projectes innovadors en les categories COVID-19, Seguretat dels pacients i dels professionals, Sostenibilitat econòmica i energètica, Satisfacció dels pacients

11/11/2020

Aquest matí ha tingut lloc la 3a Jornada Jo innovo, l’esdeveniment organitzat per Vall d’Hebron amb la col·laboració de la farmacèutica Roche Farma per promoure i reconèixer el talent innovador dels professionals de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Alguns protagonistes han participat des de l’escenari del Pavelló Docent del Campus Vall d’Hebron, però d’altres han participat per streaming i el públic també ho ha seguit en línia a causa de la situació epidemiològica provocada per la COVID-19. El projecte guanyador de la Jornada, conduïda pel presentador de televisió Lluís Marquina, ha estat “Smart Burns - Solució digital per a l’ingrés de pacients cremats”. Es tracta d’una aplicació mòbil que permetrà recollir dades i imatges dels pacients cremats que arriben a l'Hospital. Aquesta eina calcularà de manera automàtica les dosis i la seroteràpia que cal administrar, els scores de supervivència i permetrà generar una base de dades digital, accessible i explotable per a recerques posteriors.

Pots veure el vídeo sencer de la Jornada en aquest enllaç.

L’impulsor del projecte guanyador ha estat el Dr. Bernat L. Masramon, metge resident del Servei de Cirurgia Plàstica i Cremats, que ha volgut agrair el premi als organitzadors, ha donat les gràcies als professionals que treballen amb ell i ha felicitat “tots els companys de Vall d’Hebron que també han participat al concurs Jo innovo presentant idees brillants”. El premi del concurs consisteix en un viatge per a dues persones per visitar un centre d’innovació de referència. A més, el Dr. L. Masramon podrà desenvolupar la idea l’ajuda de Vall d’Hebron i l’acompanyament d’experts i gaudirà de l’alliberament de les hores que hi dediqui.

Robert Fabregat, director general de Recerca i Innovació en Salut de la Generalitat de Catalunya, ha donat la benvinguda a l’acte felicitant la iniciativa i remarcant que “Vall d’Hebron sempre és capdavanter en el foment de la innovació”. Segons Fabregat, el país és capdavanter en recerca en salut i biomedicina, però encara “tenim marge de millora en la innovació, en la captació de fons privats, l’agilització de la gestió, la capacitat de retenir talent, d’implementar la innovació als hospitals i la internacionalització”. En aquest sentit, s’ha congratulat de la recent inclusió oficial de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron a l’Aliança Europea d’Hospitals Universitaris (EUHA).

A continuació ha pres la paraula Rita Casas, directora Regional de Roche Farma Espanya, que ha celebrat els tres anys de la col·laboració de la farmacèutica amb Jo innovo, una jornada que “encaixa perfectament amb la nostra idea d’innovació”. Per això, Casas ha volgut animar els professionals de Vall d’Hebron a “seguir aportant idees per continuar avançant en l’objectiu de millorar la salut i la qualitat assistencial dels pacients”. Finalment, els ha agraït en nom de Roche Farma i a títol personal el seu esforç i dedicació en aquest temps de pandèmia.

El Dr. Albert Salazar, gerent de Vall d’Hebron, també ha intervingut a la Jornada Jo innovo. “Quan parlem d’innovació tendim a pensar en innovació en farmacologia, tecnologia i equipaments mèdics o la transformació digital”, ha dit el Dr. Salazar. Però la innovació també és el que simbolitza Jo innovo: “Pensar com millorar els circuits, l’organització, la gestió clínica, els protocols, la medicina basada en el valor...”, ha afegit.

Un guanyador d’entre 87 idees presentades

La idea guanyadora ha sortit d’entre els 87 projectes presentats per part de professionals de Vall d’Hebron, que podien participar en cinc categories: Seguretat dels pacients i dels professionals, Sostenibilitat econòmica i energètica, Satisfacció dels pacients, Satisfacció dels professionals i, la gran novetat d’aquesta edició, la categoria COVID-19. D’entre les 87 idees presentades, la Comissió d’Innovació de Vall d’Hebron s’ha encarregat de la selecció dels 15 projectes que han arribat com a finalistes a la 3a Jornada Jo Innovo. Un cop seleccionats els 15 finalistes, tots els professionals de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron han pogut votar el seu projecte preferit de cada categoria, i d’aquesta votació, conjuntament amb les valoracions d’un jurat format per 19 experts, n’ha sortit la millor idea de cada categoria i el guanyador final de la tercera edició del concurs Jo innovo.

En la categoria COVID-19, la idea finalista ha estat “Tractament de fisioteràpia de manera telemàtica en temps de COVID-19”, presentada pels fisioterapeutes Mónica Gómez i Ramón Rubio i les Dres. Maria Luisa Torrent i Vicenta Puyol. Es tracta d’una eina per facilitar al pacient el seguiment i les indicacions de l'especialista, avaluar l'evolució del procés del pacient, compartir material de suport i donar-li eines per apoderar-lo en el seu propi tractament. En la categoria Satisfacció dels pacients, ha quedat finalista el projecte “Tractament psicològic en familiars fent servir tècniques de simulació (realitat virtual)”, una eina que permetria als familiars conèixer la realitat dels pacients que pateixen un trastorn de conducta alimentària. Mitjançant la realitat virtual es pretén traslladar les vivències i la repercussió emocional que genera el trastorn, de manera que puguin ajudar encara més el pacient en la seva recuperació. L’ha desenvolupat la Dra. Bárbara Citoler.

Pel que fa a la categoria Satisfacció dels professionals, la Dra. Andrea Caballero Garralda i la tècnic especialista de laboratori Yolanda Alacio han presentat el millor projecte: “Com saber quins tubs d’extracció de sang i contenidors de recollida de mostres són els que indica la petició de SAP”. Es tracta de la creació d'un sistema que permetria identificar de manera ràpida i fàcil la classe de tub d'extracció, les condicions d'enviament a laboratori i les alternatives existents per a Pediatria. L'objectiu és poder reduir el nombre de mostres incorrectes, cosa que permetria entregar resultats a temps i evitar retards en el diagnòstic.

En l’àmbit de la Sostenibilitat econòmica i energètica ha quedat finalista la proposta “Reutilitza’m. Un nou model de gestió del material ortroprotètic”, presentat per la terapeuta ocupacional Margarita Garcia i la fisioterapeuta Georgina Artasona. Consisteix en un sistema de recollida de material ortoprotètic per a pacients que requereixen utilitzar-lo de manera temporal. L'objectiu de generar aquest petit canvi sobre el circuit ja establert permetria disminuir el consum de material ortoprotètic nou, així com reduir la quantitat de plàstic i les emissions de CO2. Per últim, la idea guanyadora del concurs (l’esmentada app per a l’ingrés de pacients cremats) pertanyia a la categoria Seguretat dels pacients i els professionals.

Una Jornada també per debatre sobre innovació

Un dels moments destacats de la Jornada ha estat la taula rodona “L’impacte de la tecnologia 3D al món de la salut”, moderada pel Dr. Josep Antoni Ramos-Quiroga, cap del Servei de Psiquiatria i president de la Comissió d’Innovació de Vall d’Hebron, en què han intercanviat idees Albert Giralt, CEO d’Avinent; la Dra. Coro Bescós, cap del Servei de Cirurgia Oral i Maxil·lofacial de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron; Magí Galindo, director tècnic i científic de LEITAT Technological Center IAM 3dHub; Neus Domènech, referent d’Innovació de la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa; i Josep-Miquel Alegret, pacient. La taula ha servit per posar en relleu el paper que cada cop més té la tecnologia 3D en el món sanitari i que té una repercussió directa en el benestar i la qualitat de vida dels pacients i la millora de la pràctica clínica dels professionals.

També s’ha dut a terme la conferència “Millora dels resultats en pacients gràcies a la impressió 3D de models anatòmics”, a càrrec d’Alex Moñino, vicepresident d’HP 3D Printing and Digital Manufacturing, i Clara Remacha, 3DP Application Development & Strategic Accounts Project Manager d’HP.

Per últim, el Dr. Antonio Roman, director assistencial de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, ha tancat la 3a Jornada Jo innovo destacant que “innovació també és l'esforç i la creativitat duta a terme pels professionals durant la pandèmia en accions com per exemple la conversió d'espais no assistencials de l'Hospital en Unitats de Cures Intensives”.

Share it:

Related news

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.