Vall d’Hebron participarà en l'assaig clínic d'un tractament contra el càncer de pàncrees

El càncer de pàncrees afecta majoritàriament persones d'entre 65 i 70 anys i és un tumor de difícil diagnòstic i una alta mortalitat.

05/11/2020

L'Hospital Universitari Vall d'Hebron i el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) participaran en la primera part d'un assaig clínic de l'empresa biofarmacèutica catalana AbilityPharma per desenvolupar el seu tractament contra el càncer de pàncrees, basat en el desenvolupament d'un nou compost antitumoral, la molècula ABTL0812. L'Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona i l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona també participaran en aquesta fase de l'assaig.

Es tracta d'un assaig clínic de fase 2b multicèntric internacional, doble cec i controlat amb placebo, en càncer de pàncrees per investigar ABTL0812 en combinació con la quimioteràpia FOLFIRINOX. L'assaig clínic comptarà amb 140 pacients amb càncer pancreàtic avançat i metastàsic. D'aquests pacients, un 45% seran estatunidencs, un 45%, europeus (d'Espanya i França), i un 15%, israelians.

La Dra. Teresa Macarulla, oncòloga mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i investigadora principal del Grup de Tumors Gastrointestinals i Endocrins del VHIO, i Investigadora Principal de l'estudi a Espanya, ha declarat que “el càncer de pàncrees és un dels tumors amb menys avenços en els últims anys i manté un pronòstic infaust. És necessari continuar investigant noves estratègies per millorar la supervivència dels nostres pacients”.

Una malaltia òrfena

El càncer de pàncrees és considerat una “malaltia òrfena” amb una necessitat clínica urgent de noves teràpies eficaces i segures. Fins al moment, la quimioteràpia ha estat el principal tractament per a totes les etapes del càncer de pàncrees. Amb ABTL0812, no obstant això, es potencien els efectes de diversos tipus de quimioteràpia sense augmentar la seva toxicitat.

El càncer de pàncrees afecta majoritàriament persones d'entre 65 i 70 anys i és un tumor de difícil diagnòstic i una alta mortalitat. Dit d'una altra manera, el càncer de pàncrees no és el més freqüent, però sí que és el que té la taxa de supervivència més baixa entre els principals tipus de càncer: pulmó, colorectal, mama i pròstata. De fet, els pacients amb càncer de pàncrees sobreviuen una mitjana de sis mesos, mentre que només el 15% aconsegueix l'any de vida i només un 4% els cinc anys.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.