Vall d’Hebron col·labora amb el Cementiri de Montjuïc per crear un espai destinat als fills que moren durant la gestació o el part

En aquest espai les famílies que ho desitgen poden enterrar els seus fills i filles.

29/10/2020

A partir d’una iniciativa impulsada conjuntament per Cementiris de Barcelona, l’entitat Petits amb Llum i Catsalut, amb la col·laboració i assessorament de Vall d’Hebron, com a centre referent en dol perinatal, s’ha creat un espai dins del Cementeri de Montjuïc per contribuir a fer visible el dol gestacional i neonatal i acompanyar les famílies que han patit el decés del seu infant. En aquest espai col·lectiu les famílies que han patit una pèrdua durant la gestació o durant el part poden enterrar els seus fills i filles. Els fèretres se situaran a l’interior dels nínxols d’aquesta zona i estaran identificats amb una làpida especialment dissenyada amb uns estels, que representen la presència permanent dels nadons. “Estem davant d’un dol que com a societat solem silenciar”, explica la Dra. Fátima Camba, pediatra del Servei de Neonatologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. “En canvi”, afegeix, “per als pares sol ser molt dolorós i amb aquest espai específic i visible es pot contribuir a ajudar-los en el seu dol”.

Cementiris de Barcelona ofereix també la possibilitat de realitzar un acte col·lectiu d’homenatge i comiat cada any, al mes d’abril. Aquest acte es farà de forma conjunta amb l’entitat Petits amb Llum, una associació sense ànim de lucre que acompanya les famílies que han partit una pèrdua gestacional o neonatal. 

La pèrdua gestacional o neonatal és una dura experiència per als pares, amb repercussions pel seu entorn familiar i social. Vall d’Hebron és pioner en formar als professionals que acompanyen les famílies en aquest procés perquè les ajudin a afrontar la pèrdua i enfocar el seu dol: de matrones a personal d’infermeria, ginecòlegs, obstetres, pediatres, genetistes, anatomopatòlegs o treballadors socials. Cal destacar que ​el Ministeri de Sanitat va reconèixer el grup interdisciplinari de reflexió sobre vivències de pèrdua perinatal l’Espai de Paraula com una de les Bones Pràctiques al Sistema Nacional de Salut a la convocatòria corresponent a l’any 2015. 

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.