The New York Times explica com ajudem en la rehabilitació de pacients post-COVID-19 amb complicacions greus

Entre les seqüeles més greus que pot produir la COVID-19 després d’un ingrés perllongat destaquen les miopaties, que produeixen paràlisi secundària.

14/06/2020

El diari estatunidenc The New York Times ha publicat un article titulat “Els pacients COVID-19 aprenen a tornar a caminar en un hospital de Barcelona”. El diari explica com es fa al Pavelló Salut Vall d’Hebron la rehabilitació dels pacients que han superat la COVID-19 i que pateixen complicacions greus. Es tracta de pacients que ja no són positius per coronavirus i, per tant, no poden contagiar altres persones. Els professionals del Servei de Medicina Física també realitzen al Pavelló Salut Vall d’Hebron la rehabilitació de pacients per altres patologies (seqüeles neurològiques d’ictus, fractures, pròtesis de genoll o altres intervencions quirúrgiques) i pacients pediàtrics que necessiten tractament ambulatori. Al Pavelló Salut també es porten a terme les proves PCR als pacients que requereixen ingrés hospitalari, que tenen visita amb un gabinet o que se’ls ha de fer qualsevol procediment que comporti manipulació de les vies aèries o risc d’aerosol. El Pavelló també acull la Consulta d’Atenció Immediata del Servei de Medicina Interna i la Rehabilitació Ambulatòria.

Com explica la Dra. Judit Sánchez Raya, cap del Servei de Medicina Física i Rehabilitació, “hem habilitat una àrea terapèutica al Pavelló Salut per reprendre la nostra activitat habitual i tractar aquelles persones que han quedat més afectades després de patir un ingrés per la COVID-19”. Entre les seqüeles més greus que pot produir la COVID-19 després d’un ingrés perllongat, al marge de la patologia respiratòria, destaquen les miopaties, un grup de malalties neuromusculars que es tradueixen en un deteriorament del teixit muscular i produeixen paràlisi secundari per diferents causes com ara la medicació. També les plexopaties, que es manifesten amb dolor i pèrdua de mobilitat i sensibilitat al braç i l’espatlla, i l’atròfia severa per desús de la musculatura després d’un ingrés. Així mateix, hi ha pacients que tenen un ictus com a efecte secundari de la COVID-19.

“Al Pavelló Salut Vall d’Hebron fem fisioteràpia i teràpia ocupacional amb els pacients post-COVID donats d’alta”, detalla la Dra. Judit Sánchez Raya: “realitzem tractaments  individuals de mobilitzacions, exercicis de potenciació de la musculatura, reeducació de la marxa, treballem l’equilibri, el to muscular, la coordinació, les habilitats manuals, i reeduquem per realitzar les  activitats de la vida diària”, enumera la Dra. Sánchez Raya. En definitiva, al Pavelló Salut es realitzen totes les modalitats de la rehabilitació que Vall d’Hebron fa amb aquelles persones que pateixen seqüeles neurològiques o osteoarticulars.

El Servei de Medicina Física i Rehabilitació realitza, conjuntament amb el Servei de Neurologia i el Servei de Pneumologia, un seguiment exhaustiu de pacients amb COVID-19 que han estat a l’UCI i semicrítics i han desenvolupat complicacions greus. La seva evolució s’avalua diàriament i es fa fisioteràpia i teràpia ocupacional individual a l’habitació. Un cop els pacients estan estables medicament, ingressen a la Unitat de Neurorehabilitació per fer un tractament més integral i intensiu. Quan reben l’alta al domicili, aquests pacients són tractats al Pavelló Salut Vall d’Hebron. 

L’àrea terapèutica del Pavelló Salut Vall d’Hebron està equipada amb tot el material necessari per dur a terme aquests exercicis de rehabilitació (camelles, dispositius d’electroteràpia, matalassets, pilotes, etcètera). Està previst que atengui 110 pacients al dia, entre pacients post-COVID amb seqüeles greus i adults i nens que pateixen altres patologies múscul esquelètiques.

El Servei de Medicina Física i Rehabilitació de Vall d’Hebron ha estat clau en l’atenció als pacients amb COVID-19 des de l’inici de la pandèmia per minimitzar la durada de l’ingrés hospitalari i les seqüeles del virus.

Pacients ingressats a l’UCI

Rehabilitadors, fisioterapeutes i terapeutes ocupacionals donen suport als professionals sanitaris del Servei de Medicina Intensiva –UCI, pacients crítics i semicrítics– per afavorir la reducció gradual del suport de ventilació mecànica. A més, procuren la mobilització precoç d’aquests pacients.

El Servei de Medicina Física i Rehabilitació treballa de la mà amb l’equip de Fisioteràpia i Teràpia Ocupacional, liderat pel seu coordinador Àlex Ginés i per Laura Yagüe. Un equip de 22 fisioterapeutes i dos terapeutes ocupacionals s’han dedicat a aquesta àrea específica en coordinació amb l’equip mèdic. 

Pacients ingressats a planta

Un cop el pacient arriba a planta, el tractament rehabilitador continua amb exercicis de fisioteràpia motora o respiratòria. També es fa una valoració instrumentada pel foniatre i el logopeda de cara a fer tractament en aquells casos necessaris a causa de la intubació. Així mateix, la majoria dels pacients amb COVID-19, que no requereixen cures intensives també reben aquests tractaments personalitzats. 

Seguiment telefònic i telemàtic dels pacients donats d’alta

Durant els deu dies posteriors a l’alta hospitalària dels pacients que han patit COVID-19, el Servei de Medicina Física i Rehabilitació realitza seguiment telefònic i telemàtic dels pacients.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.