La Unitat d’Ictus de Vall d’Hebron intensifica l’atenció telemàtica i les visites virtuals als pacients

El seguiment a través de l’aplicació Farmalarm i les videoconferències amb familiars són fonamentals en la pandèmia del coronavirus.

07/04/2020

La Unitat d’Ictus de Vall d’Hebron ha incrementat l’ús de les noves tecnologies en el seguiment mèdic dels pacients, a través de l’aplicació Farmalarm un cop reben l’alta, i per facilitar que estiguin en contacte amb els seus familiars per mitjà de videoconferències. 

En un context en què, a causa de la COVID-19, Vall d’Hebron ha restringit les visites a l'Hospital General i a l'Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats als pacients que estiguin al final de la vida, la Unitat d’Ictus ha posat en marxa videoconferències amb els familiars. Es tracta d’una iniciativa, promoguda per l’equip d’infermeria i auxiliars, que busca el contacte diari de la persona que es recupera d’un ictus amb els seus éssers estimats i que també es porta a terme amb pacients que pateixen epilèpsia o demències.

“Les videoconferències milloren per una banda l’experiència del pacient ingressat que està sol i per altra tranquil·litzen els familiars, que poden veure la seva evolució”, exposa el Dr. Carlos Molina, cap de la Unitat d’Ictus. En comparació amb una trucada de telèfon convencional, la videoconferència, que es fa a través d’una tauleta, aporta més informació a les famílies i permet un contacte més directe.

A més, Vall d’Hebron ha intensificat l’ús de l’aplicació Farmalarm per al seguiment mèdic dels pacients que han patit un ictus i tornen a casa seva. És una app, en funcionament des de 2015, que permet una supervisió personalitzada i continuada en relació amb el compliment de la pauta mèdica i el control dels factors de risc vascular per a pacients que han patit ictus o vessament cerebral. “Farmalarm fa un programa de seguiment de tres o quatre setmanes en el qual s’avalua l’adherència a la medicació del pacient i se li fa control mèdic”, resumeix Marc Ribó, neuròleg de la Unitat d’Ictus: “també proporciona materials perquè el pacient aprofundeixi en el coneixement de la seva malaltia, compta amb un xat que facilita la comunicació amb el personal mèdic i un mòdul de videoconferències molt útil, en el context del coronavirus, per fer les visites de seguiment”.

Millorar el seguiment mèdic

Segons un estudi publicat a Stroke, realitzat a partir de l’observació de 457 pacients que feien servir Farmalarm, l’ús d’aquesta aplicació millorava el control dels factors de risc cardiovascular en aquests pacients i els hi feia més conscients de la necessitat de portar un estil de vida saludable. “Tant Farmalarm com les videoconferències amb familiars ens permeten millorar la qualitat del seguiment mèdic i el tracte que donem als nostres pacients en una situació d’emergència sanitària per la COVID-19”, resumeix el Dr. Carlos Molina.

Share it:

Related news

Related professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.