Segon nen bombolla detectat a Catalunya gràcies al cribratge neonatal

Es tracta d’una nena que es troba ingressada a Vall d’Hebron a l’espera de rebre el trasplantament més adequat.

28/02/2020

Professionals de Vall d’Hebron han detectat el segon infant amb una immunodeficiència combinada greu (els coneguts com a nens bombolla) gràcies al cribratge neonatal realitzat amb la prova del taló. Es tracta d’una nena de 22 dies, a la qual s’està avaluant clínicament per tal de fer-li un trasplantament de precursors hematopoètics: moll d’os, sang perifèrica o cordó umbilical. Des que el Departament de Salut va posar en marxa el cribratge neonatal el 2017 ja s’han fet un total de 200.000 proves del taló per detectar immunodeficiències combinades greus.

La immunodeficiència combinada greu és una patologia potencialment mortal. Afecta unes cèl·lules de la sang anomenades limfòcits B i T, que són les responsables de lluitar contra les infeccions causades per virus, bacteris i fongs. Els nadons amb immunodeficiències combinades greus (un de cada 50.000 infants al nostre entorn) neixen amb un sistema de defenses baix o sense defenses i estan en risc de patir infeccions greus i recurrents, com la pneumònia o la meningitis. Sense tractament, fins i tot malalties freqüents com un refredat poden tenir conseqüències molt greus. Gràcies al trasplantament, les cèl·lules anomenades mare es converteixen en tots els tipus de cèl·lules sanguínies, incloent-hi els limfòcits B i T.

Amb el cribatge neonatal, aquesta malaltia es pot detectar al cap de 48 hores del naixement, quan els nadons encara no han patit infeccions. “D’aquesta manera la probabilitat de supervivència augmenta fins al 95%, el factor temps en el diagnòstic de les immunodeficiències combinades greus és fonamental, per tal de tractar-los abans que els òrgans vitals es vegin afectats”, exposa el Dr. Pere Soler, cap de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria de Vall d’Hebron.  En l’actualitat, el segon nadó amb immunodeficiència combinada greu detectat a Catalunya amb la prova del taló es troba aïllat a l’Hospital Infantil per protegir-lo de possibles infeccions, a l’espera de realitzar-li el trasplantament més adequat.

Centre de referència a Catalunya en el tractament dels nens bombolla

Vall d’Hebron és el centre de referència a Catalunya en el diagnòstic i tractament dels nens bombolla: rep a tots els nens diagnosticats de la malaltia a partir del cribratge neonatal i realitza els trasplantaments. La Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria i la Unitat de Trasplantament Pediàtric de Progenitors Hematopoètics treballen de forma coordinada en l’atenció dels pacients. La Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria s’encarrega de confirmar el diagnòstic i evitar les infeccions abans del trasplantament. La Unitat de Trasplantament Pediàtric de Progenitors Hematopoètics realitza el trasplantament i avalua les possibles complicacions. El seguiment a mitjà i llarg termini es realitza de forma conjunta.

A més, Vall d’Hebron acaba d’obtenir una nova acreditació d’unitat d’expertesa clínica (UEC) en malalties minoritàries immunitàries de l’àrea d’immunodeficiències primàries (IDP). És la primera vegada que el Servei Català de la Salut, que atorga aquestes acreditacions, obre convocatòria per a aquests tipus de patologies.

Share it:

Related news

Related professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.